به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، مهرداد اسکویی، گردآورنده کتاب«گیلان به روایت کارت پستال های تاریخی» عصر امروز(6 بهمن) در آیین رونمایی از این کتاب که در پژوهشکده گیلانشناسی رشت برگزار شد بیان کرد: جرقه تهیه این کتاب، با دیدن کارت پستالی حقارت بار، با ته مایه ای قهوه ای رنگ از هموطنان بلوچ، کنار یک بیابانی در گوشه وطنم تمام چیزی بود که از ایران بین 365 کارت پستال از دیگر کشورهای جهان، در کتابی تاریخی، توصیفی در اروپا به چاپ رسیده بود، به ذهنم رسید.
وی با اشاره به اینکه بعد از دیدن آن کتاب این فکر به سراغم آمد که آیا این تمام چیزی است که از ایران یکصد سال پیش در کارت پستالهای تصویری به چاپ رسیده است؟، و آیا ایران باید اینگونه به جهان معرفی شود، افزود: گویی تعمدی در کار بود تا ایران را آنگونه که لازم می دانستند به جهان معرفی کنند.
اسکویی تصریح کرد: کنجکاوی پیرامون بازنمود ایران از طریق تصاویر باعث شد تا هزاران کارت پستال را از جای جای جهان جمع آوری کنم.
وی با بیان اینکه در ادامه حرکتم کوشیدم تا برخی از پژوهشگران علاقه مند به این موضوع را به همکاری دعوت کنم، افزود: در اولین گام گیلان، سرزمین مادری ام را انتخاب کردم با این پرسش که چرا کارت های پستی از گیلان که یکی از مهم ترین دروازه های ورود مظاهر جدید تمدن به ایران و نیز یکی از مسیرهای مهم ارتباطی بین ایران و غرب بشمار می رفت، نسبت به شهرهای بزرگی چون تهران، تبریز، شیراز و اصفهان و مشهد، کم است.
اسکویی اضافه کرد: از این رو بر آن شدم تا در ایران و دیگر کشورهای جهان به جست و جوی کارت های پستی با موضوع گیلان بپردازم و در این را به مدد دوستان تعدادی در خور از این کارت پستال ها را فراهم کردیم.
وی اذعان کرد: این مجموعه حاوی کارت پستالهای سه دوره تاریخی قاجاریه، پهلوی اول و دوم و دربرگیرنده مضامینی چون نحوه زندگی مردم، رجال و مشاهیر، وقایع تاریخی، نوع معماری، مناظر شهری و روستایی، طبیعت و مکانهای دیدنی، نحوه پوشش، مناسک مذهبی، آیین ها و آداب و سنن و حمل ونقل زمینی و دریایی است.
اسکویی گفت: تولید این کارتها با تصاویر ایرانی، علاوه براینکه سبب آشنایی بسیاری از هموطنان با بناها، شهرها و شخصیتهای ایرانی می شود، گوشه هایی از اقلیم، فرهنگ، پوشاک و شکل زندگی روزمره جامعه ایرانی نیز از طریق آن به جهانیان شناسانده میشد.
وی در ادامه با ابراز تاسف از اینکه فرهنگ کلامی و شفاهی کم رنگ شده است، خاطر نشان کرد: تصویر یک نقش تنها نیست بلکه بازخوانی آن از وجوه مختلف می تواند ما را به چرایی کارت پستال های تاریخی برساند.
اسکویی با تاکید بر اینکه هر کشوری می تواند بر اساس همین داشته های فرهنگی به خود ببالد، تصریح کرد: امروز جهان، جهان تصویر است و باید بدانیم نیاز نداریم که کسی از بیرون از این کشور بر ما متن بنویسد و ما را تبیین کند.
وی بیان کرد: اگر اشتباهاتی هم داریم خودمان باید با عشق به فرهنگ خود نگاه کرده و بهترین شرایط را برای فرزندانمان مهیا کنیم.
اسکویی با بیان اینکه نگران حافظه تصویری گیلان هستم، گفت: با یک عکس در یک آلبوم می توان یک مسیر روایی در تاریخ پیدا کرد.
وی آلبوم ها را مهمترین داشته های تصویری خانواده ها دانست و افزود: ما به عنوان پیش روترین استان کشور در جمع آوری این اسناد باید بتوانیم همه تصاویر را یک جا جمع کرده تا پژوهشگران، محققین، فیلم سازان، تاریخ نگاران و ... بدانند و بتوانند با نگاه درست تاریخ پر فراز و نشیب این مردم را بشناسند.
مهرداد اسکویی، مستند ساز، عکاس و پژوهشگر ایرانی است که اغلب آثار وی در جشنواره های معتبر ملی و بین الملی مورد توجه قرار گرفته و جوایز متعددی را کسب کرده است. وی در سال 2010 موفق به کسب عنوان چهره فرهنگی سال جهان از سوی نهاد فرهنگی«پرنس کلاوس»هلند شد.
وی علاوه بر فعالیتهای فرهنگی و هنری دیگر به عنوان سفیر فرهنگی بخش انسان دوستانه سازمان ملل متحد فعالیت میکند.
گفتنی است، به مناسبت رونمایی از کتاب گیلان به روایت کارت پستال های تاریخی در هفته فرهنگ و هنر رشت، این کتاب که قرار است در قطع خشتی، 220 صفحه و هر کارت پستال 500 کلمه پژوهشی با ترجمعه انگلیسی و فارسی و قیمت 50 هزار تومان در بازار عرضه شود، نیم بهاء به علاقه مندان فروخته شد.
پایان پیام/
نظر شما