به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، با شروع دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 از سال 1392 تعدادی از معادلات دیپلماتیک غربی ها به هم ریخت.
بنابراین گزارش، این بار که ایران با دستی پرتر از گذشته وارد گفتگوهای هسته ای شده بود از ابتدا خطوط قرمز خود را با جدیت بیشتری مشخص کرد.
از جمله این خطوط قرمز ترسیمی از سوی ایران به رسمیت شناخته نشدن رژیم اشغالگر قدس در جریان گفتگوهای هسته ای بود که همین امر سنگ بنای ایجاد اختلافات عمیق سیاسی بین اسرائیل و آمریکا را بنا نهاد.
آمریکایی ها که به آنها ثابت شده بود با از دست دادن فرصت گفتگو و مذاکره هسته ای با ایران تمام معادلات ترسیمیشان به هم می ریزد آهسته آهسته در طول یک سال و اندی مذاکرات هسته ای گذشته از تل آویو فاصله ای فاحش گرفتند.
از ابتدای مذاکرات هسته ای پس از انجام هر دور گفتگو نماینده ای از آمریکا راهی تل آویو می شد و گزارشی از جریان مذاکرات به اسرائیلی ها ارایه می داد اما این روزها دیگر نه تنها خبری از آن گزارش ها نیست بلکه به صورت روشن بی تفاوتی مقامات آمریکایی به اظهارات صهیونیست ها در خصوص مذاکرات هسته ای را شاهد هستیم.
البته با توجه به این که لابی صهیونیست لابی است که همچنان با قدرت در تصمیم گیری های سیاسی آمریکا تاثیر فراوان دارد، دولت آمریکا سختی های فراوانی در جریان فاصله گرفتن از تل آویو متحمل شد.
از روزهای ابتدایی که خوشبینی محافل سیاسی برای رسیدن به توافق هسته ای بین ایران و گروه 1+5 وجود داشت اسرائیل همچنان در تلاش بود که این خوشبینی را به هم بزند.
هرچه به سوم آذر 92 و امضای توافق موقتی ژنو نزدیکتر می شدیم و دو طرف ایران و گروه 1+5 به اتفاق نظرهای بیشتری دست می یافتند لرزه بیشتری بر اندام نتانیاهو می افتاد تا جایی که در چند مورد به صورت روشن و واضح موضع گیریهای تندی علیه مذاکرات هسته ای گرفت.
این موضع گیری ها علاوه بر تلاش های پشت صحنه ای او برای بر هم زدن توافق هسته ای ایران و غرب بود.
در همین رابطه نتانیاهو با تلاشی که داشت توانست در آبان 93 تاثیر بسزایی بر فابیوس نماینده فرانسه در مذاکرات هسته ای بگذارد تا جایی که وی با موضع گیری تمسخر آمیزی خواستار رعایت حقوق اسرائیل در این مذاکرات و توافق شد.
اما این فتنه اسرائیل هم راه به جایی نبرد و در نهایت با مخالفت دیگر اعضای 1+5 با فابیوس طرفین توانستند توافق موقتی ژنو را به امضا برسانند.
همین امر باعث شد که امیدهای اسرائیل به ناامیدی بیانجامد و نخست وزیر این رژیم غاصب از شدت عصبانیت پس از امضای توافق ژنو بگوید: «توافقی که امروز در ژنو به دست آمد یک اشتباه تاریخی بود و جهان از امروز جای خطرناکتری است.»
وی همچنین گقته بود: اسرائیل متعهد به توافق غرب با ایران نیست و اسرائیل اجازه نمیدهد که ایران به فناوری سلاح هستهای دست یابد.
پیش از آن هم دفتر نتانیاهو در موضعگیری در این زمینه، توافق به دست آمده را «معامله بد» توصیف کرد و اعلام کرده بود که ایران به هر چه میخواست دستیافت.
«یووال اشتاینتز» وزیر امور راهبری اسرائیل نیز توافق به دست آمده را بر پایه فریب ایرانی دانست و آن را وهم و خیال دانست.
وزیر دارایی این رژیم نیز با انتقاد شدید از توافقنامه ژنو بین ایران و گروه پنج به علاوه یک تاکید کرد: «توافقنامه ژنو باعث توقف حتی یک دستگاه سانتریفوژ ایران نمیشود.»
پایان پیام/
نظر شما