عملیات مرمت سد گلستان، یکی از مهمترین موقوفات امام رضا(ع) به پایان رسید

خبرگزاری شبستان: معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی گفت: عملیات مرمت و استحکام‌بخشی سد گلستان مشهد به عنوان یکی از موقوفات امام رضا(علیه السلام) از سوی آستان قدس رضوی به پایان رسید.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، خلیل اکبری، معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی، صبح امروز( 4بهمن) در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: استحکام‌بخشی و مقاوم‌سازی بدنه و پی سد گلستان با قدمت تاریخی 500 ساله به عنوان یک منطقه گردشگری و تفریحی با اولویت کاری معاونت فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی صورت گرفت و امروز با موفقیت به پایان رسید.

 

وی افزود: آستان قدس رضوی در راستای استفاده بهینه در آبیاری اراضی موجود به استحکام‌بخشی این سد پرداخته و در نظر دارد پس از اتمام کار این سد را با کمک بخش خصوصی به منطقه ‌گردشگری متناسب با شأن شهر مشهد تبدیل کند.

 

اکبری با اشاره به اینکه در حال حاضر آب این سد هیچ‌گونه هدر رفتی ندارد و میزان نفوذ آب از دریچه سد به حداقل رسیده است، گفت: سد گلستان در موقعیت مکانی خاصی واقع شده و آبی که پشت آن جمع می‌شود بستری برای نفوذ آب در راستای لایه‌های پایین‌دست به شمار می‌رود.

 

وی با بیان اینکه در پشت سد نیز بناهایی تاریخی وجود دارد، تصریح کرد: این سد در بهترین حالت حداکثر ظرفیت حجم آبی برابر با 2.5 میلیون متر مکعب را داراست.

 

معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی افزود: با توجه به مصالحی که در فرآیند استحکام‌بخشی استفاده شده و با کیفیت خوبی که این عملیات انجام شده این سد حداقل تا 40 یا 50 سال آینده نیازی به استحکام‌بخشی ندارد.

 

اکبری گفت: بهره‌بردای آب‌های حاصل از این سد با اجازه آستان قدس رضوی انجام و آب‌های آن در آبیاری باغ‌های آستان قدس رضوی از جمله باغ ملک‌آباد و اراضی پایین دست این سد استفاده می‌شود.

 

اکبری، کار مرمت و بازسازی این سد را بدون عواید و منافع مالی برای آستان قدس رضوی عنوان کرد و آن ‌را کمکی برای احیای موقوفات و نگهداری از بناهای تاریخی و گردشگری برشمرد.

 

وی با بیان اینکه در ابتدا کار مرمت و بازسازی سد گلستان به شرکت مدیریت منابع آب ایران واگذار شد، اذعان داشت: با توجه به مسائل و مشکلاتی که در روند اجرای این پروژه پیش آمد، کار استحکام بخشی، مرمت و بازسازی این سد در اواخر سال 90 به آستان قدس رضوی واگذار شد.

 

استحکام بخشی سد گلستان، مطابق با آخرین استانداردهای مهندسی صورت گرفته است

معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی گفت: با بررسی‌هایی که با مشاوران پروژه سد گلستان صورت گرفته کار استحکام‌بخشی پی و بدنه این بنا مطابق با آخرین آیین‌های مهندسی و مشخصات فنی انجام و به پایان رسید.

 

وی افزود: در مصالح بکار رفته برای سد گلستان از مواد ساختمانی خاصی استفاده شده است که تا علاوه بر استحکام‌بخشی، تغییراتی را در ظاهر این بنای تاریخی ایجاد نکرده باشد.

 

اکبری اظهار داشت: مرمت این اثر تاریخی، احداث سرریز جدید برای سد و تملک اراضی مجاور سد از اولویت‌های مهم اجرایی برای سد گلستان است.

 

وی افزود: این بند از جمله موقوفات علی بن موسی‌الرضا(علیه السلام) است و مالکیت آن در حال حاضر بین موقوفات آستان قدس رضوی و مسجد گوهرشاد مشترک است و مدار آن بر 11 سهم قرار دارد که هفت ‏سهم آن موقوفه آستان قدس و چهار سهم بقیه وقف بر مصارف جامع گوهرشاد است.

 

در ادامه خبرنگاران و اصحاب رسانه در پایان این نشست از فعالیت‌های انجام شده آستان قدس رضوی در سد گلستان بازدید کردند.

 

یادآوری می شود، بند گلستان یکی از بندهای تاریخی استان خراسان است که در ۸ کیلومتری غرب مشهد بر روی رودخانه گلستان احداث شده‌است. این بند هم اکنون از محل‌های دیدنی و توریستی شهر مشهد به شمار می‌رود و از نظر موقعیت جغرافیایی این بند در عرض شمالی ۳۶ درجه و طول شرقی ۵۹ درجه، در ارتفاع ۱۱۹۰ متری از سطح دریا واقع شده‌است و با وجود اینکه حدود ۵۰۰ سال از عمر این بنا می‌گذرد هنوز سالم و پابرجاست.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 433983

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha