مهمترین ویژگی امام جماعت موفق از زبان حجت الاسلام الهی منش

خبرگزاری شبستان: استاد دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی اخلاق مداری و رازداری را از ویژگی های امام جماعت موفق دانست و گفت: اگر یک روحانی جوان به امام جماعت مسجد کمک کند شرایط مسجد ایده آل می شود و ارتباط و جذب نوجوان و جوان به مسجد افزایش می یابد.

حجت الاسلام رضا الهی منش، مدیر گروه عرفان و تصوف دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به ویژگی های یک مسجد موفق و نمونه اظهار کرد: مسجدی که به آن به مسجد طراز اسلامی اطلاق می شود باید به چند مسئله توجه داشته باشد.

 

وی ادامه داد: یک مسئله ساختمان مسجد است. نوع مکان و نوع ساخت یک مسجد اهمیت دارد. ساختمان مسجد باید به گونه ای باشد که افراد مختلف متناسب با سلیقه های متفاوت بتوانند به مسجد جذب شوند، حتما فضای مناسبی برای بانوان در نظر گرفته شود که در برخی مساجد اصلا چنین فضایی ندارند.

 

حجت الاسلام الهی منش افزود: مثلا اگر بشود حسینیه مسجد و قسمتی که در آن عزاداری می کنند از قسمتی که مردم نماز می خوانند جدا باشد بهتر است، همچنین مکانی برای بچه ها وجود داشته باشد تا سرگرم شوند. بنابراین اگر در فضای مسجد چنین مواردی رعایت شود یک امتیاز خواهد بود.

 

وی با بیان اینکه تدارک یک کتابخانه برای مسجد نیاز جدی مساجد است، گفت: این مسئله سبب می شود که اقشار مختلف به ویژه قشر جوان و دانشجو برای مطالعه به مسجد بیایند و عبادت و علم آموزی آنها در مسجد تعریف شود، این نگاه مسجد را برای جوان دغدغه می کند.  

 

استاد دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی تصریح کرد: اما مسئله ای دیگر در مورد مسجد محل قرارگیری آن است. مکانی که محل مراجعه بیشتر مردم باشد و در واقع به نوعی در مسیر تردد مردم باشد بهترین مکانی است که می توان در آن مسجد ساخت. از سوی دیگر مسجد فقط نباید در محلات کم بضاعت باشد. باید تراکم مساجد در تمامی مناطق به تناسب جمعیت منطقه یکسان باشد و در عین حال میزان رسیدگی به مساجد نیز قابل قبول باشد.

 

حجت الاسلام الهی منش به نقش امام جماعت در جذب مردم به مسجد اشاره کرد و افزود: مولفه های متعددی در مورد امام جماعت مسجد وجود دارد از جمله بحث اخلاقیات، معلومات امام جماعت و البته سن او. نه آن قدر پیر که امورات دیگر مسجد برایش سخت باشد و نه آن قدر جوان که تجربه ای نداشته باشد. البته اگر یک روحانی جوان در مسجد به امام جماعت کمک کند شرایط مسجد ایده آل می شود و ارتباط و جذب نوجوان و جوان به مسجد افزایش می یابد.

 

وی ادامه داد: اما معلومات امام جماعت به مکان قرارگیری مسجد نیز بر می گردد. تراکم منطقه و فرهنگ مردم محل تعیین می کند که امام جماعت بیشتر در چه حوزه هایی مطلع باشد. گاهی مکان قرارگیری مسجد سمت بازار است بنابراین خوب است که امام جماعت با احکام تجاری نیز آشنا باشد یا اگر مسجد نزدیک به محل و مرکز علمی باشد امام جماعت باید در حوزه های دیگر علمی اطلاعات داشته باشد.

 

حجت الاسلام الهی منش با بیان اینکه اطلاع امام جماعت از حوزه هایی چون فلسفه، عرفان و کلام سبب می شود تا او بتواند پاسخگوی اقشار مختلف مردم باشد، افزود: این جامعیت طی دوره هایی مختلفی که برای ائمه جماعات برگزار می شود، تحقق می یابد.

 

وی گفت: اما از نظر نوع رفتار و اخلاق، امام جماعت باید فردی اهل مدارا و اهل رازداری باشد و اسرار مردم را نگه دارد، صبور باشد، این صفت، صفت اصلی امام جماعت است و در راس همه این موارد عقلانیت در رفتار او نمود داشته باشد.

 

استاد دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی تصریح کرد: مسئله دیگر درباره هیئت امنای مساجد است. هیئت امنا می تواند باعث جذب بیشتر افراد به مسجد شود، برخورد هیات امنا با مردم و به خصوص قشر جوان موثر است.

 

وی گفت: اگر مسجدی موقوفات زیادی داشته باشد می تواند موفق تر باشد. چرا که روحانی اش استقلال دارد و به مردم وابسته نیست و ایامی که می خواهند کسی را دعوت کنند دست شان باز است و می توانند برنامه های متعددی ترتیب دهد. پس اگر اطراف مسجد موقوفاتی باشد یا مردم را تشویق کنند که برای آن مسجد وقف کنند و درآمد آن موقوفه را آنجا خرج کنند بسیار در امور مسجد موثر است.

 

حجت الاسلام الهی منش افزود: نکته دیگر در جذب مردم به مساجد برنامه های فرهنگی است که در مسجد برگزار می شود. اگر بتوانیم برنامه های متنوع در مسجد داشته باشیم مردم متوجه می شوند که این مسجد فعال است. مثلا هر شب یک برنامه خاص بعد از نماز برگزار شود، مثلا کسانی که دل شان می خواهد تفسیر قرآن بشنوند بدانند که فلان شب در مسجد برنامه تفسیر قرآن است.

پایان پیام/

کد خبر 433863

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha