امام راحل نظریه پردازان قائل به ختم انقلاب های ایدئولوژیک را شکست داد

حجت الاسلام حسینی فر با اشاره به نگاه جهانی امام راحل گفت: پیروزی انقلاب نظریه پردازان سیاسی و جامعه شناسی که پایان انقلاب های ایدئدولوژیک را اعلام کرده بودند، شکست داد.

انقلاب اسلامی با رهبری امام خمینی (ره) اسلام را به عنوان دینی زنده و نجات‌دهنده ملتی که افیون استعمار نشاط و استقلال او را گرفته بود به صحنه باز گرداند و مردم را به عدالت و آزادی و استقلال و حکومتی مبتنی بر خواست و اراده مردم و ایمانی خالص یعنی مهم‌ترین نیاز ملت‌های محروم فراخواند.
و امام در عمل ثابت کرد که رسالتش، کلامش و گفتارش جز بیداری جوامع مسلمان نیست و همین ها است که هم اکنون مسلمانان جهان را برپا داشته در تا برابر استکبارگران جهانی که با کمک همدستان به ظاهر مسلمان خود بر مستضعفان سلطه یافته اند، به پا خیزند و به حق باید گفت موجی که امروز بیداری اسلامی نام گرفته بی شک تلاطم خود را از اندیشه مردی وامدار است که عمری را جز برای عزت اسلام و مسلمین تلاش نکرد.
ضرورت تبیین نقش معمار کبیر انقلاب در بیداری امروز جهان اسلام و تلاش برای رهایی از یوغ استبداد داخلی و استعمار خارجی در گفت و گوی شبستان (خبرگزاری دین، فرهنگ، اندیشه) با حجت الاسلام والمسلمین رضا حسینی فر، نویسنده کتاب "امام خمینی و بیداری اسلامی" به رشته تحریر درآمده است:

 

• امام خمینی (ره) و اندیشه جهانی ایشان مبنی بر گستردگی انقلاب اسلامی در مرزهای جهانی چه تاثیری بر بیداری شکل گرفته در شرایط امروز جهان اسلام داشته است؟

شناخت اندیشه و جایگاه امام خمینی (ره) در روند شکل گیری بیداری اسلامی نیازمند داشتن تصوری خاص از نوع نگاه ایشان به انقلاب و اسلام است، یعنی باید بدانیم ایده انقلاب چه زمانی در ایشان شکل گرفت؟ البته برخی بر این باورند که امام بتدریج و با طی مراحل مختلف زندگی خود به باور انقلاب دست یافته اند و در ادورا مختلف زندگی خود همچون تبعید درعراق، ترکیه، حضور در نوفل لوشاتو و حتی پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز دائما در حال شدن و تغییر بوده اند در حالیکه به آسانی و اندک تامل در اندیشه ناب این عالم فقیه و مجاهد برجسته می توان دریافت ایشان ایده ای به بزرگی جهان برای انقلاب در سر پرورانده اند یعنی برای انقلاب حد و مرز جغرافیایی قائل نبودند و در جایی به صراحت گفته اند "اگر بخواهید بر این انقلاب نام امپراطوری بزرگ اسلامی بگذارید هیچ ایرادی وارد نیست" و این نگاه مربوط به زمانی خاص همچون دوران ابتدایی پیروزی انقلاب نیست چراکه امام خمینی (ره) خیلی پیشتر از این اینها و زمانی که اسرائیل در سال 42 به فلسطین حمله کرد در پیامی به حجاج فرمودند: "خانه های برادران ما را در فلسطین ویران کردند."

 

*******

اعتقاد راسخ امام و مردم به یکدیگر دوجانبه بود

• امام خمینی (ره) نسبت به انقلاب اسلامی و صدور ارزش های آن چه نگاهی داشتند؟

امام نگاهی جهانی و کلان به انقلاب دارد و برای پیاده کردن این ایده و بینش باید جایی را انتخاب می کرد که به دلایلی همچون آمادگی مردم، همراهی و هوش و فراست آنها ایران را برگزیدند البته امام بارها و حتی در سخن با بزرگان حوزه علمیه بر پای کار بودن مردم ایران تاکید داشتند و معتقد بودند هرگاه مردم را فرا بخوانند آنها با انگیزه به میدان می آیند؛ امام به شدت به مردم باور داشتند و این تاکتیک نبود بلکه اعتقادی راسخ و دوجانبه میان مردم و امام مردم بود.
حضرت امام بر دو هسته کانونی حوزه و دانشگاه برای تحول جامعه تاکید داشتند و می فرمودند که این دو باید آماده شوند و با همکاری و همدلی تصمیم بگیرند و این دو هسته با همراهی یکدیگر ایران را متحول کردند.
امام راحل بعد از انقلاب بر صدور ارزش های این نهضت اسلامی مردمی تاکید می کنند و می گویند این انقلاب در حد و مرزهای جغرافیایی گرفتار نیست و باور به اسلام مستضعفان دارند یعنی با شعاری جهانی و با پرهیز از بدست گرفتن سلاح و انجام عملیات های پارتیزانی درپی صدور این ارزش ها هستند.

 

*******

عدم اصلاح امور به اسلام سیلی می زند

• چه راهکارهایی برای صدور ارزش های انقلاب به منظور بیداری جهان اسلام از سوی امام راحل مورد تاکید قرار گرفته است؟

ایشان بر اصلاح مردم در این مسیر تاکید ویژه دارند و اصلاح امور را تنها راهکار صدور ارزش های انقلاب می دانند امری که غفلت از آن چنان سیلی به اسلام می زند که دیگر این مکتب انسان ساز قرن ها نمی تواند کمر راست کرده و عرض اندام کند.
امام به صراحت بر حرکت در مسیر صحیح برای بیداری جهانی تاکید می کند امری که دشمنان نیز به خوبی آن را دریافته اند چراکه تنها چند روز پس از پیروزی انقلاب حزب کمونیست ایتالیا اعلام می کند که این انقلاب نگران کننده است و به زودی امواجش در خاور میانه ساطع می شود و پس از آن شوروی این خطر را گوشزد می کند، بنابراین نه پیش بینی عرفانی اما بلکه درایت و فراست ایشان را به این مسیر رهنمون کرده است.
بلافاصله پس از انقلاب نخستین نشانه های غفلت دیده می شود اما بازهم امام با آن آرامش همیشگی نگرانی ما را بطرف می کند و بعدها حزب الله لبنان، افغانستان درپی اخراج نیروهای شوروی و انتفاضه های فلسطینیان پس از سال ها انزوا و گوشه نشینی نشان داد که این راه متوقف نشده الان هم حرکت های بسیاری رخ داده و در حال رخ دادن است اگرچه احتمال دارد همه این حرکت ها به نتایج مطلوب نرسد اما موج های بعدی آن تداوم می یابد.

 

• اندیشه بیدارگرایانه امام خمینی (ره) در جهان اسلام و دیگر کشورها چه اثراتی برجای گذاشته است؟

پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) تعریفی از الگوی جدید در جهان ارائه کرد بدین معنا که در دوره ای که تمام نظریه پردازان سیاسی و جامعه شناسی ختم و پایان انقلاب های ایدئدولوژیک را اعلام کرده بودند این تئوری با ایده شگرف امام شکست خورد دوره جدیدی شورع شد که نمی توان آن را نادیده گرفت از این رو ما باید از این نعمت عظیم بهترین استفاده ها را کرده و سیاست های خود را در آن مسیر پیش ببریم.

 

*******

هرچه به ارزش ها بیشتر پایبند باشیم صدور انقلاب ممکن تر می شود

• چه عواملی صدور بیداری اسلامی در اندیشه امام خمینی (ره) را به دیگر نقاط جهان با تاخیر مواجه کرده است؟

برای پاسخ به این سوال باید اندیشه امام را بارها مرور کرد چراکه ایشان به صراحت گفته اند به هر میزان از ارزش های امام و انقلاب غفلت شود از مسیر بیداری جا می مانیم البته ما در صدور انقلاب و ارزش های آن ناکامی هایی داشتیم گاهی از مواضع دور شدیم و با جدیت اوایل انقلاب عمل نکردیم که به همان میزان نیز از تحقق اهداف بازماندیم و این یعنی هرچه به ارزش ها پایبندتر باشیم صدور انقلاب به نقاط مختلف جهان با موفقیت بیشتری همراه می شود. چون توانسته ایم الگویی عملی از موفقیت اسلام در بعد اجتماعی سیاسی عرضه کنیم و هرچه گرفتار تساهل و تسامح شدیم از صدور این ارزش ها بازماندیم که این نیز درعمل و تئوری دیه شده و بارها از سوی امام مورد تاکید قرار گرفته است.
با صراحت باید گفت این نگاه که ولی عصر(عج) قسم یاد کرده که انقلاب ما شکست نخواهد خورد اشتباه است؛ "اگر مردم بخواهند خداوند آنها را یاری می کند و گرنه... " یعنی خداوند تعهد نداده حتما بیرق اسلام در ایران به احتزاز درآید و اگر ما آن را رها کنیم دیگران به جای ما وارد عمل می شوند پس این در دست خود ما است یعنی به هر میزان از ارزش ها و اهداف عدول کنیم هم در داخل با ناکامی مواجه شده و هم از صدور ارزش های انقلاب بازمی مانیم در حالی که ما باید مدافع ارزش های ناب انقلاب و اسلام باشیم و در مسیری که امام آن را تعریف کرده و رهبری ادامه اش داده اند، حرکت کنیم.

 

*******

اسلام خموده و سست یعنی همان اسلام آمریکایی در برابر اسلام محمدی

• آیا بیداری امروز جهان اسلام همان تعبیر امام خمینی (ره) از تقابل اسلام ناب محمدی با اسلام آمریکایی است؟

اگرچه هنوز تحلیل ها برای طرح نظارت دقیق در این زمینه وجود ندارد و ابعاد این حرکات برای فضای عمومی ناشناخته است اما به نظر می رسد بیداری که در زمان طرح آن از سوی امام حتی مردم ایران هم خسته بودند البته با تاکید بر پرهیز از کاربرد سلاح و حرکت های پارتیزانی، اما بالاخره مسلمانان دیگر کشورها به دلیل فطرت خداخواه خود به حقیقت آن جلب شدند و هم اکنون بر اساس آن عمل می کنند.
باید بدانیم اولا مردم خاورمیانه به چیزهایی توجهشان جلب شده که ما باید برای جلب هرچه بیشتر این توجه روشنگری کرده و آنها را به مسیر دلخواه هدایت کنیم؛ همین که مردم متوجه شوند که اسلام در بعد اجتماعی مورد بی توجهی قرار گرفته خود انگیزه بخش برای حرکت است.
البته در مذهب تشیع این امکان وجود دارد که به بعد اسلام اجتماعی و دغدغه مندی سیاسی آن پرداخت شود و اگر بتوان این مهم را برای مردم جهان تبیین کرده و به عنوان تئوری موفق آن را در بعد عمل و نظر اجرا کنیم می توان کارآمدی آن را در نظام جهانی نشان داد هرچند که باید نخست کارآمدی آن را در نظام اسلامی نشان دهیم.
و این حرکت به تعبیر امام راحل اسلام ناب محمدی در برابر اسلام خموده، سست، بی تفاوت، منزوی و گوشه گیر یعنی اسلام آمریکایی است.
پایان پیام/

 

کد خبر 43320

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha