توهین به مقدسات ادیان موازنه سبک زندگیِ جهانی را بر هم می‌زند

خبرگزاری شبستان: این اقدامات موهن هم نتیجه مثبت و هم منفی می تواند داشته باشد؛ منفی از جهت ترویج افراط گرایی و واکنش های هیجانی و مثبت از جهت تهییج نهادهای فرهنگی و نخبگانی.

جعفر رحمانی، عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی المصطفی (ص) در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که آزادی بیان چه مفهومی دارد و آیا دامنه آن توهین به مقدسات دیگر ادیان را نیز در برمی گیرد، اظهار کرد: آزادی بیان در نظام اسلامی با آزادی بیان در نظام غرب تفاوت ماهوی دارد.

 

وی ادامه داد: در نظام اسلامی، آزادی بیان در چارچوب ارزش های الهی شکل می گیرد و در آن ارزش های والایی که بر نظام فکری ما حاکم است و در آن ظرفیت آزادی داریم، تعریف می شود که بالاتر از آن به معنای رها شدن و بدون قید و قیود بودن تلقی می شود.

 

به گفته وی اما در نظام سکولار چنین چارچوبی وجود ندارد اما آنها هم در چارچوب ارزشی خود مقید هستند یعنی در همین غرب نیز افراد مجاز نیستند هر کاری را انجام داده یا هر حرفی را بزنند همان طور که صحبت از هلوکاست در غرب با محدودیت های خاصی مواجه است.

 

وی با اشاره به توهین های اخیر مجله شارلی ابدو به مقدسات مسلمانا جهان تصریح کرد: این نزاع و بحثی که امروز مطرح است، یک مشکل سیاسی است تا زیربنایی و فرهنگی و همان گونه که مشاهده شد، پاپ رهبر کاتولیک های جهان این اقدام را محکوم کرد.

 

مدیر گروه مدیریت و آینده پژوهشی دانشگاه بین المللی المصطفی (ص) با تاکید بر اینکه توهین در هیچ مرام و مذهبی پسندیده نیست، گفت: با اینکه همه دنیا و از جمله غرب نیز به این موضوع معتقد است اما باید دید به چه دلیل دست به چنین اقدامات سخیفانه ای می زند.

 

وی توضیح داد: غرب قصد دارد در مبانی اصول خود آن گونه که می پسندد با دنیا رفتار و مقابله کند از این رو ارزش های خود را ناب و استاندارد دانسته و معتقد است تمام دنیا باید این گونه باشند در حالی که این یعنی توهین و بی احترامی علنی به ارزش ها وآداب ها و مقدسات دیگر کشورها.

 

مولف کتاب "مدیریت فرهنگی" با بیان اینکه در این راستا نخستین مشک آن است که این نظام های بومی قصد دارند همه امور را بر مبنای مبانی خود قضاوت کنند، اذعان کرد: از سوی دیگر غرب می داند این قبیل اقدامات (کشیدن کاریکاتور پیامبر اسلام (ص)) حقیقتا بی حرمتی است و می دانند که باید با ارزش های دیگران با احترام برخورد کنند اما مساله اینجاست که عناد می ورزند و این گونه اقدامات به نوعی برای آنها بیزینس و تجارت است.

 

وی در ادامه گفت: در این راستا پس از انتشار توهین به پیامبر اسلام (ص) توسط مجله شارلی ابدو، این نشریه همچنان با تیراژ بالا چاپ و توزیع می شود و در عین اینکه آنها متوجه هستند با این حرکت ملت ها را به جوش و خروش انداخته و ایجاد تشنج می کنند، اما همچنان به فکر تامین اهداف سیاسی و تجاری خود هستند.

 

رحمانی بیان کرد: بنابراین، زیربنای این پروژه چیزی جز اسلام هراسی و به پیش بردن این سناریو نیست لذا گفتمان های علمی در باب این موضوعات جایگاهی ندارد.

 

وی در خصوص نحوه برخورد با این هتاکی غرب به مسلمانان تاکید کرد: بهترین کار این است که نباید واکنش هیجانی نسبت به آنها داشته باشیم بلکه واکنش های علمی و فرهنگی متناسب با شأن خود باید داشت؛ آنها منتظر هستند مسلمانان رفتار هیجانی و ناپخته از خود نشان دهند تا در پروژه اسلام هراسی خود موفق عمل کنند.

 

وی با ضعیف ارزیابی کردن نخبگان علمی و فرهنگی در برابر این ماجرا تصریح کرد: خوشبختانه عموم مردم در این زمینه به خوبی نقش خود را ایفا می کنند اما خبرگان و نخبگان علمی و فرهنگی در این عرصه ضعیف عمل می کنند.

 

مولف کتاب "فروغ هدایت" با بیان اینکه باید در برابر این اقدام غرب آن نجابت ایرانی و اسلامی اصیل خود را به نمایش گذاشت، گفت: در این راستا یک واکنش فرهنگی و نجیبانه عمیق برگرفته از ارزش های دینی و فرهنگی ضروری است و باید در این راستا ارتش نخبگان به حرکت درآمده و پاسخ یاوه گویی های این طبقه از غرب که ما آنها را جدا از ملت فرانسه و آلت دست صهیونیست ها می دانیم، به خوبی بدهد.

 

وی همچنین در پاسخ به این سوال خبرنگار شبستان مبنی بر اینکه توهین هایی که از سوی غرب به جهان اسلام می شود، چه تاثیری می تواند بر سبک زندگی جهانی داشته باشد، ابراز کرد: این گونه اقدامات هم نتیجه مثبت و هم منفی می تواند داشته باشد؛ منفی از جهت ترویج افراط گرایی و واکنش های هیجانی و مثبت از جهت تهییج نهادهای فرهنگی و نخبگانی در خصوص طراحی مقابله کوتاه و بلند مدت در برابر این اقدامات هتاکانه غرب.

 

عضو هیئت عملی دانشگاه بین المللی المصطفی (ص) یادآور شد: در این راستا باید بازگشت به سیره اهل بیت (ع) داشته باشیم و بتوان در سطح فردی و اجتماعی الگوهای خود را از سیره معصومین (ع) استخراج کرده و متناسب با شرایط، بومی کرد که در این  عرصه نخبگان باید با روش های درست و صحیح پیش قدم باشند.

پایان پیام/

 

کد خبر 432803

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha