اینجا تولید بر معیشت مردم ترجیح داده می شود

خبرگزاری شبستان: عربستان به عنوان بزرگترین تولید کننده نفت امروز نقشی را بازی می کند که به ضرر معیشت مردم کشورهای نفت خیز تمام می شود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان،‌ چندی است که قیمت نفت به شدت رو به کاهش گذاشته و این به ضرر معیشت مردم کشورهای وابسته به نفت تمام شده است.

 

بنابراین گزارش، افت قیمت نفت بیشتر به دو دلیل اصلی یعنی کاهش تقاضا و افزایش عرضه نفت است. اخیراً تقاضای نفت و فرآوردهای نفتی در کشورهای عمده صنعتی کم شده است و علت آن این است که این کشورها با رکود اقتصادی مواجه شده اند. البته این احتمال کاهش تقاضا در بازارهای آینده انعکاس خیلی تندی داشته است و یکی از دلایل افت قیمت نفت بوده است. از طرف دیگر عرضه نفت به خاطر نفت شیل در امریکا که تولید امریکا را بالا برده است و باعث شده است که قیمت نفت را کاهش دهد. این منبع نفتی شیل امریکا را به زودی بزرگترین تولید کننده نفت دنیا خواهد کرد. بنابراین همه این عوامل بر روی کاهش قیمت نفت تاثیر گزار و دست به دست هم داده است.

 

عربستان سعودی تولید خود را به خاطر مشکلاتی که در لیبی و سایر کشورها وجود داشته است در گذشته نه چندان دور افزایش داده است. الان عربستان حاضر نیست آن میزانی که به تولید خود اضافه کرده بود را کم کند و به جای خود در سهمیه اوپک برگردد. همه این تحولات باعث شده است که قیمت نفت در جهان کاهش یابد.

 

عربستان به دلایل شرایط منطقه تولید نفت را بالا برد تا از افزایش قیمت نفت جلوگیری کند. اما الان این کشور حاضر نیست، تولید نفت را پایین بیاورد. بنابراین در حال حاضر عربستان علی رغم اینکه تولید کنندگان نفت به بازار برگشته اند؛ تولید نفت را خود کاهش نداده است. اما این سخن به این معنا نیست که در حال حاضر عربستان تولید خود را بالا برده باشد؛ بلکه به این معنا است که عربستان تولید خود را کاهش نمی دهد. الان عربستان از نفت به عنوان یک اسلحه استفاده می کند؛ تا قیمت نفت را پایین نگه دارد. این کشور می خواهد با تولید بیشتر نفت؛ همان درآمد از فروش نفت را داشته باشد. در عمل این یک حربه سیاسی است که عربستان از آن استفاده می کند. اما این سخنان بدین معنی نیست که همه علل کاهش قیمت نفت سیاسی است. در شرایط رکود جهانی عربستان توانسته است از این فرصت استفاده نماید. در واقع این کشور در شرایط عادی نمی توانست چنین اقداماتی انجام دهد.

 

عربستان سعودی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت دنیا است. این کشور بیشترین ذخایر نفت جهان را داراست که این ذخایر به شکل عمده‌ای در استان شرقی متمرکز شده‌اند. نفت ۹۵٪ از صادرات و ۷۰٪ درآمد دولت را تشکیل می‌دهد. هر چند اخیراً صادرات غیرنفتی افزایش یافته‌اند. ثروت نفت باعث تبدیل این کشور سلطنتی بیابانی به یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا شده است. درآمدهای گسترده نفتی سبب مدرنیزه شدن سریع کشور و ایجاد دولت رفاه شده است.

 

در پاسخ به این اقدام عربستان، هفته گذشته حسن روحانی؛ ریاست محترم جمهور که در بوشهر به سر می برد حصارهای دیپلماتیک را شکاند و با لحن تندی به برخی از کشورهای منطقه تذکر داد.

 

رئیس جمهور با بیان اینکه مشکل جدیدی که پیش روی مردم ایران به خیال خودشان باز کرده اند، موضوع کاهش قیمت نفت است گفت: قیمت نفت اگرچه امروز به حدود نصف کاهش پیدا کرده است، اما بدانید آنهایی که کاهش قیمت نفت را بر علیه برخی کشورها طراحی کرده اند، پشیمان می شوند چرا که این راه برای آنها قابل ادامه نیست.



وی افزود: اگر از کاهش قیمت نفت، ایران ضرر می کند دیگر کشورهای تولیدکننده نفت نیز همچون عربستان و کویت بیش از ایران ضرر خواهند کرد.



روحانی با بیان اینکه آمار نشان می دهد عربستان 80 درصد بودجه اش به فروش نفت وابسته است، تصریح کرد: عربستان 90 درصد صادراتش فروش نفت خام است و کویت 95 درصد بودجه اش وابسته به نفت و حدود 95 درصد صادراتش نفت خام است؛ در حالی که جمهوری اسلامی از لحاظ بودجه فقط 33 درصد وابسته به نفت است.

 

پایان پیام/

کد خبر 432514

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha