به گزارش خبرگزاری شبستان، شتاب استعمارگری اروپا در خاورمیانه و شمال آفریقا در اواخر قرن نوزدهم میلادی، باعث رشد گروهی از پروژههای فرهنگی، سیاسی اجتماعی و اقتصادی اجتماعی به منظور تغییر ساختار جوامع اسلامی پس از اروپای مدرن شد.
بر اساس این گزارش، این طرحهای اروپامحور غالبا از طریق سنتها، فرهنگها و هویتهای اسلامی تبعی پیشرفت کرد. این تجربه ضربه زننده تاریخی تصویر یک دیگرِ مسلمان را که بر بستر صلیبگرای مدرینته اروپا قرار دارد بر میانگیزد؛ سنتها، فرهنگها و هویتهای اسلامی یا از شکل خود انداخته شدهاند یا به گونهای اره شدهاند که با مفهوم غالب مدرنیته تناسب داشته باشند.
این مفهوم غالبی مدرنیته اما، با چالشهایی جدی از داخل و خارج از بستر اروپایی آن روبرو بوده است. منتقدین به دیدگاه تک بعدی از روند تاریخی در گفتمان مدرنتیه روشنفکری و جهانشمولی غالبی آن اشکال کردهاند.
این گزارش می افزاید: آنها همچنین خط سیر (غیر) رسمی استعماری مدرنیته اروپا را در فضاهای غیر اروپا زیر سؤال بردهاند. نتیجه این انتقادات ظهور گفتمانهای مخالفی همچون مدرنیتههای بومی، مدرنتیههای چندگانه، و مدرنتیههای جایگزین و نیز مجموعهای غنی از ادبیات بوده است که اروپا را استان کرده و تجربههای زنده مدرنتیه اروپا را تاریخ نگاری نموده و جنبه تاریکتر آن را آشکار ساخته است. این نقدها احتمالات جدیدی را برای فراتر رفتن تقابلات دوگانه کاذب غرب، شرق، مدرنتیه، سنت، سکولار، مقدس و فرهنگ، طبیعت مطرح کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جامعه المصطفی (ص) العالمیه، همایش بین المللی "مدرنیته استعماری نگران کننده" به میزبانی دانشگاه آلبرتا University of Alberta 24 و 25 آوریل 2015 (4 – 5 اردیبهشت 1394) در کانادا برگزار می شود.
گفتنی است، در این همایش دکتر شرنه رازاک و دکتر پارینا دوسا سخنرانی خواهند کرد؛ علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به نشانی http://ucmconf.com/ مراجعه کنند.
پایان پیام/
نظر شما