ظرفیت تخلیه اجتماعی جوانان باید فراهم شود/ ظهور پدیده چندفرهنگی در خانواده ها

خبرگزاری شبستان: رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران گفت: ما باید در کشور برای جوان ظرفیت تخلیه اجتماعی فراهم کنیم زیرا در غیر این صورت ناهنجاری، عوامل آسیب زا، اعتیاد و خشونت شکل می گیرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، سید رضا صالحی امیری پیش از ظهر امروز (25 دی) در جلسه شورای اداری استان که در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد، بیان کرد: جامعه ایران در حال تحول بزرگ است و این تحول پذیری غیرقابل انکار است و بیشترین سرعت تحولات اجتماعی متعلق به ایران است که حجم، سرعت، عمق و گستره این تحولات بسیار وسیع است.

وی ادامه داد: ما سه دوره فرهنگی را در ایران گذرانده و وارد دهه چهارم شده ایم، از دهه اول به عنوان دهه انطباق ارزش های رسمی و غیررسمی نام برده می شود که دهه انقلاب، جنگ و حاکمیت ارزش ها بود و در دهه دوم نیز با پدیده ای به نام جامعه باز مواجه شدیم و اینترنت ظاهر  شد و از این نطقه آغاز یک تحول جدید در ایران شکل گرفت.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: با توجه به این امر در این دهه عامل زمان و مکان در محدوده دانستن حذف شد و همگان می توانستند آنچه را می خواهند، بدانند و سپس وارد دهه سوم شدیم که با تغییر ذائقه و الگوهای مصرف در ایران روبرو بود و تغییر هنجارها و نظام خانواده صورت گرفت.

 

* تغییر ذائقه فرهنگی مردم در دهه چهارم

وی با اشاره به دهه چهارم انقلاب توضیح داد: در دهه چهارم با پدیده تغییر در سبک زندگی ایرانی و اسلامی مواجه خواهیم بود و زندگی دیجیتالی در حال شکل گیری است و ارزش های جدید در جامعه در حال بازتعریف و ذائقه فرهنگی جامعه در حال تغییر است.

صالحی امیری افزود: از جمله شاخص هایی که به عنوان تغییر می توان نام برد، تغییر زبان انتقال فرهنگ است به طوری که با سخنرانی و نصیحت نمی توان جوان را به سمت ارزش هایی که طالب آن هستم، سوق دهیم و ما نیازمند تغییر زبان برای ارتباط با نسل جدید هستیم.

وی عنوان کرد: الگو و سبک پوشش نیز در جامعه در حال تغییر است و پدیده مُد در جامعه ایران در حال گسترش است و توجه به مقوله ای به نام آرایش در مردان و زنان جدی است و چگونه نمایانده شدن در جامعه از تغییرات دهه چهارم است.

 

* ظهور پدیده چندفرهنگی در خانواده ها

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به جایگاه خانواده تصریح کرد: ما نیازمند بازمطالعه نسبت به مناسبات خانواده هستیم زیرا ریشه همه مسائل در خانواده است و خانواده ایرانی دستخوش دغدغه ها و حوادث نگران کننده است.

وی اعلام کرد: روابط در خانواده ها در حال تغییر است و نظام جدید قدرت در خانواده ها در حال شکل گیری است و پدیده چند فرهنگی در خانواده در حال ظهور و نیازهای خانواده دستخوش تغییر شده است به طوری که در گذشته خانواده نماد آموزش، تربیت و تولید اخلاق بود ولی امروز شبکه های اجتماعی، همسالان و جامعه جایگزین کارکرد خانواده شدند اما این کارکرد آنگونه که انتظار داشتیم نتوانسته اتفاق بیافتد.

 

* ازدواج سفید محصول نگرش فمنیستی است

صالحی امیری در خصوص مسائل ازدواج جوانان گفت: در بحث ازدواج در خانواده ایرانی نیز دغدغه های جدی وجود دارد به طوری که عدم تمایل به تشکیل خانواده و عدم وفاداری اخلاقی، خانواده را دستخوش تغییرات جدی کرده است.

وی تأکید کرد: پدیده ای به نام ازداوج سفید که محصول یک نگرش فمنیستی در غرب است، جامعه را تهدید می کند، اینکه عده ای تلاش می کنند بدون ایجاد تعهدات قانونی و شرعی، 2 نفر در یک فضا زیست کنند، تحت عنوان ازدواج سفید، خطرناک است و باید نسل جوان را آشنا کرد با این موضوع که تداوم حیات اجتماعی، ارزشی و اخلاقی به تدوام حیات خانواده است و تدوام حیات خانواده نیز به تداوم ارزش ها و باورهای درون خانواده است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد: متأسفانه فمنیسم با همه پیامدهای منفی در غرب، در ایران در حال تبلیغ است و در غرب زن را از خانه به کارخانه منتقل کردند، اما خانواده متلاشی شد.

 

* جوانان نیاز به تخلیه اجتماعی دارند

وی با اشاره به پدیده دوگانگی فرهنگی اظهار کرد: اتفاق جدیدی که در حال شکل گیری است دوگانگی فرهنگی در جامعه است و فرهنگ رسمی ارزش های خاصی را تبلیغ می کند و فرهنگ غیر رسمی به دنبال ارزش های دیگر است.

صالحی امیری توضیح داد: در پدیده فوت مرحوم مرتضی پاشایی، با این مسئله مواجه شدیم جمعیت کثیری در سطح کشور برای پاسداشت یک هنرپیشه به خیابان آمدند، پیام این جمعیت این بود که جامعه از فضای سیاسی به فضای اجتماعی کوچ کرده و نیازهای اجتماعی جایگزین نیازهای سیاسی شده است.

وی افزود: حرکت اجتماعی جوان امروز پیامی را منتقل می کند که جوان نیاز به تخلیه اجتماعی دارد و اگر ما زمینه تخلیه اجتماعی جوان را روی زمین فراهم نکنیم این اقدمات به زیرزمین منتقل می شود بنابراین یا باید اجازه دهیم تخلیه اجتماعی صورت گیرد و آن را هدایت کنیم تا در چهارچوب نظام صورت گیرد یا مقابله کرده و به زیرزمین منتقل کنیم.

صالحی امیری تصریح کرد: امروز تخلیه اجتماعی بیشتر در حوزه ورزش صورت می گیرد و ما نیز در کشور باید برای جوان ظرفیت تخلیه اجتماعی فراهم کنیم در غیر این صورت تبدیل به حرکت های زیرزمینی می شود و آن زمان ناهنجاری، عوامل آسیب زا، اعتیاد و خشونت شکل می گیرد.

 

* توسعه اقتصادی بدون توسعه فرهنگی فاقد ارزش است        

وی با اشاره به لزوم استفاده از ظرفیت مساجد و کانون های فرهنگی گفت: باید آینده تحولات فرهنگی جامعه ایران را بشناسیم و کانون های فرهنگی را مورد توجه قرار دهیم؛ مسجد در محل باید کانون مذهبی باشد و هر خانواده، روحانی و نخبه و مدیر می تواند در محیط این کانون را ایجاد کند و نباید این مسئله نیز به دولت گره بخورد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد: باید روحانیت یک بار دیگر مسئولیت جدیدی قبول کنند و باید به مسجد با رویکرد دیگر نگاه کرد؛ نباید مسجد را تنها محل عبادت دانست و بلکه مسجد یک کانون فرهنگی برای تبلیغ و تولید فضیلت است.

وی افزود:ما از هدفمندی، سیب زمینی، پیاز و سوخت سخن می گوییم ولی کمتر از فضیلت و اخلاق سخن می گوییم در حالی که توسعه اقتصادی بدون توسعه فرهنگی فاقد ارزش است و طلاق، فساد، اعتیاد و غیره ریشته در باداخلاقی فرهنگی دارد.

صالحی امیری به پایین بودن سرانه مصرف فرهنگی اشاره کرد و گفت: سرانه این مصرف در کشور ما پایین است که از جمله آن سرانه کتاب است بنابراین همه باید تلاش کنیم تا سرانه این مصرف افزایش یابد و باید توجه داشته باشیم که اصلاح جامعه با اصلاح فرهنگ ممکن است.

 

* وجود 400 هزار نسخه خطی در کشور

وی در ادامه با اشاره به اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: ما در کتابخانه ملی 2.7 میلیون جلد کتاب و 38 هزار نسخه خطی داریم  و آثار ارزشمندی در این کتابخانه وجود دارد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: 400 هزار نسخه خطی در منازل وجود دارد که در خانه بیشتر از 50 سال نمی توان از آنها نگهداری کرد بنابراین افراد می توانند به صورت هبه، امانت و حتی فروش آن را به ما دهند تا ما از آن نگهداری کنیم.

وی خاطر نشان کرد: اسنادی نیز در دست داریم که متعلق به استان قزوین است که این اسناد را به قزوین منتقل خواهیم کرد.

 

* تدریس تاریخ قزوین در منابع درسی

صالحی امیری با اشاره به ویژگی های استان قزوین بیان کرد: استان قزوین همزمان پنج سرمایه را با خود همراه دارد که این استان سرمایه بزرگ فرهنگی ماست که بدون شک یکی از قطب های اصلی فرهنگ ایران و اسلام است و جای تأسف است که قزوین در جایگاه ملی خود به لحاظ فرهنگی قرار ندارد.

وی عنوان کرد: بازشناسی نسبت به فرهنگ، تاریخ و تمدن قزوین در سطح ملی باید صورت گیرد و تاریخ این سرزمین باید در منابع درسی تدریس شود زیرا آشنایی با این تاریخ غرورآفرین است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران گفت: قزوین همچنین علاوه بر حوزه فرهنگ، در حوزه اقتصادی نیز ظرفیت بالایی دارد و نقش مهمی در توسعه ملی ایفا می کند و قزوین سرمایه اجتماعی و سرمایه در حوزه سیاسی دارد.

وی یادآور شد: قزوین نگین فرهنگی نظام است و ما آمادگی داریم با همکاری استنانداری، دانشنامه جامع قزوین نگاشته شود.

پایان پیام/

کد خبر 431916

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha