دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی، عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، در گفتگوی اختصاصی با شبستان پیرامون تطور عقل در تاریخ و سیر شکل گیری علوم، اظهار داشت: با آنکه عقل در تطور خودش بسیار فراز و نشیب دارد و اموری را به پیش می برد، اما باید در نظر داشت که نمی توان از آموزه عقل تربیتی و عقل در تاریخ خارج شد.
مولف کتاب "ابن رشد در حکمت مشاء" بر این باور است که تاریخ، تطور عقل است و همه علوم نیز در نتیجه این تطور عقل بروز و ظهور می یابند. وی در این باره افزود: اگر بخواهیم علمی را عوض کنیم و یا تغییر دهیم، این هم در نتیجه تطور و تحولات عقل خواهد بود.
دکتر دینانی در پاسخ به پرسش از چگونگی تحولات علوم که امروزه در محافل مختلف شنیده می شود، اظهار داشت: بنده اطلاعی ندارم که می خواهند چه کاری انجام دهند و من نمی فهمم که باید چه فرآیندی را انجام داد تا بتوان علم را عوض کرد.
مولف کتاب "نیایش فیلسوف" با اشاره به این مطلب که مبانی منطق و تفکر هیچگاه نمی تواند تغییر کند و متحول شود، ادامه داد: علم که دست من و شما نیست تا در اینجا بنشینیم و آن را عوض کنیم. علم یک تطور تاریخی است.
مولف کتاب "مختارات من فصوص الفلسفه الاسلامیه " درباره بومی کردن علوم انسانی گفت: علم به تصمیم افراد بستگی ندارد، ما آگاهیم که زمینه های درخشانی در تفکر اسلامی موجود است، اما برای شکوفا کردن آنها باید نگاه متفاوت داشت.
مولف کتاب "اسماء و صفات حق" در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه آشنایی با فلسفه غرب لازم است، اظهار داشت: اما شرط ورود به این آشنایی، مطالعه دقیق فلسفه اسلامی است. اگر این آگاهی از فلسفه اسلامی وجود نداشته باشد، در برابر فلسفه غرب مغلوب خواهیم شد.
وی تصریح کرد: آگاهی به فلسفه اسلامی، به معنای دانستن سیر تحولات و پیچ و خم های آن است که متاسفانه افرادی که آن را به درستی فهم کرده باشند، بسیار کم اند.
پایان پیام/
نظر شما