تجربه جدید خبرنگاران از یک نمایشگاه کتاب/ اجماع بهترین‌ ناشران دینی خارجی در نمایشگاه کتاب دین

خبرگزاری شبستان: مجتمع ناشران قم محلی مناسب برای ارائه تازه های نشر و کتب مورد استفاده مردم است و این نوع سبک برگزاری نمایشگاه کتاب الگوی خوبی برای این نوع نمایشگاه ها در سطح کشور است.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، چهارمین نمایشگاه تخصصی کتاب حوزه دین از 11 دی ماه به مدت 10 روز در مجتمع ناشران استان قم واقع در شهر قم برپاست. ناشران این استان به این منظور که پوشش خبری مناسبی از این دوره نمایشگاه برخوردار شوند، از خبرنگاران کتاب و ادبیات تهرانی دعوت به حضور در این نمایشگاه کردند. به همین دلیل روز چهارشنبه 17 دی ماه تور یک روزه بازدید از نمایشگاه کتاب تخصصی دین برگزار شد و خبرنگاران و روزنامه نگاران حوزه کتاب با همت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توانستند از این نمایشگاه بزرگ بازدید و با ناشران دینی قم از نزدیک گفتگو کنند.
 
 
بر این اساس، قرار بود که «سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی ارشاد نیز در این بازدید حضور داشته باشد، اما به دلیل برگزاری نشست سیاستگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، این اتفاق میسر نشد.
 
 
آغاز تور خبرنگاران با زیارت و صرف ناهار حضرتی و بازدید از طرح عمرانی صحن جدید
تور یک روزه بازدید از نمایشگاه کتاب قم، با زیارت آستان مقدس حضرت معصومه (س) و صرف ناهار در این آستان مقدس آغاز شد. جمع خبرنگاران پس از زیارت، به سمت پروژه عمرانی ساخت صحن و کتابخانه جدید حرم حضرت معصومه (ع) هدایت شدند تا از روند ساخت این پروژه عمرانی اطلاع حاصل کنند.
 
 
«جواد کمالی» مدیر فنی و مهندسی آستانه کریمه (س) درباره مراحل ساخت این صحن جدید به خبرنگاران گفت: فضایی که در خیابان ارم و در مقابل درب ورودی 8 آستانه در حال احداث است، مساحتی بالغ بر 50 هزار متر مربع است. 11 هزار متر این کتابخانه در 4 طبقه در حال احداث برای کتابخانه است و قرار بر این است که یک میلیون جلد کتاب در این کتابخانه تجهیز شود. دیجیتال سازی این کتاب ها و ایجاد بخش ویژه نابینایان از برنامه‌های آتی این کتابخانه است. همچینن، این کتابخانه و صحن در حال توسعه آن تا پایان سال جاری راه اندازی خواهد شد.
 
وی در مورد بودجه این طرح بیان کرد: بودجه طرح توسعه حرم نیز از وزارت مسکن و شهرسازی، دفتر مقام معظم رهبری و آستانه کریمه(س) تأمین می‌شود و در معماری تلاش شده تا از اصول معماری اسلامی و ایرانی اصیل بهره برده شود.

 

بازدید از موزه آستان کریمه/ وقف و اهدای آثار باارزش توسط علما و ورزشکاران

پس از آن، به سمت موزه آستانه مقدسه حضرت معصومه (س) در میدان آستانه در جوار بارگاه ملکوتی حرم کریمه اهل‌بیت(ع) هدایت شدیم تا از این موزه با ارزش بازدید داشته باشیم. محمدجواد کریمخانی، کارشناس موزه آستانه مقدسه حضرت معصومه(ع) درباره آثار موجود در موزه کریمه به خبرنگاران گفت: این موزه در دو مرحله تأسیس شده است، ابتدا در آبان‌ماه 1345 در محلی که هم اکنون مسجد مطهری در آن قرار دارد و دیگر بار درسال 1361در محل کنونی که در میدان آستانه واقع شده است. موزه فعلی دارای سه طبقه است که یک طبقه آن اداری و دو سالن دیگر جهت نمایش آثار این موزه به کار می‌رود. در این ساختمان به دلیل محدودیت فضا، تنها حدود 2500 اثر از حدود 5 هزار اثر ارزشمند به نمایش درآمده است.

 

وی با بیان اینکه آثار به نمایش درآمده در موزه، همگی از موقوفات مردمی، علما و شخصیت‌های ورزشی تامین شده است، اظهار کرد: این موزه پس از موزه ایران باستان، دومین موزه قدیمی ایران است که کل آثار موجود در آن وقف یا اهدا شده‌اند. این موزه در 10 بخش به نمایش درآمدند. قرآن های نفیس، پارچه و فرش‌هاى ابریشم دستباف موزه آستانه مقدسه قم، فلزکاری، خاتم کاری، کاشی کاری، نقاشی، مسکوکات، سفالگری و سنگ های تزئینی از جمله این بخش ها به شمار می‌آید. وجود آثار نفیس از دوره‌های مختلف تاریخی به ویژه صفویه، قاجاریه، تیموری و هزاره‌های اول و دوم قبل از میلاد ارزش خاصی به این موزه بخشیده است.

 

قدیمی‌ترین قرآن موزه به زمان حیات امام رضا (ع) برمی‌گردد

کریمخانی درباره قرآن های خطی و نفیس این موزه توضیح داد: قدیمی ترین قرآن موزه به سال 1098 هجری یعنی زمان حیات امام رضا(ع) باز می‌گردد که به خط کوفی و بر خلاف شیوه مرسوم آن دوره که کتابت روی پوست آهو انجام می‌شده، بر روی کاغذ نوشته شده است و از این جهت اهمیت بسیاری دارد. از دیگر قرآن های نفیس موزه، قرآنی است که روی پارچه کتابت شده است و تنها دو نمونه در ایران از آن وجود دارد. این دو قرآن هر دو بر روی پارچه و توسط یک کاتب کتابت شده که یکی در قم و دیگری در آستان مقدس امام رضا(ع) نگهداری می‌شود.

 

نمایش سنگ قبر فتحعلی شاه و مهد علیا در موزه آستان کریمه

وی در ادامه بیان کرد: در موزه آستان مقدسه قم نیز تعداد قابل توجهى از آثار حجارى وجود دارد که بخش عمده آن شامل سنگ قبر شخصیت‌ها و حکام دوره قاجارى است. در این میان، سنگ قبر فتحعلی‌شاه قاجار، محمدشاه قاجار و مهد علیا مادر ناصرالدین شاه، از جمله مهمترین این سنگ ها است که به دست هنرمندان چیره دست کار شده است. در این میان سنگ قبر مهدعلیا ظریف‌تر و زیباتر از سایر سنگ‌ها و سنگ قبر فتحعلی شاه قاجار مرغوب‌تر از سایر سنگ‌ها است.

 

کریمخانی افزود: اما قدیمی‌ترین شیء موجود در این موزه سفال‌هایی با قدمتی بین 4 تا 5 هزار سال است که هر کدام شکل و شمایل خاصی دارند.

 

وی در پایان با اشاره به طرح توسعه حرم، بیان کرد: به موازات طرح توسعه حرم قرار است موزه‌ای در 7 طبقه و با وسعت 7 هزار متر احداث شود.

 

در ادامه بازدید از موزه، «حجت الاسلام صادقی» مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل آستانه حرم حضرت معصومه(س) نیز در سخنانی گفت: در آستان قسمتی با عنوان معاونت فرهنگی داریم که برنامه های فرهنگی برای زائران دارد و از جمله این فعالیت ها تولیدات فرهنگی هنری و کتابخانه آستان است. وی همچنین از ارائه بسته های فرهنگی برای زائران خارجی و داخلی و برگزاری تورهای زیارتی برای آنها خبر داد.

 

بازدید آیت الله العظمی نوری همدانی از نمایشگاه تخصصی کتاب دین

به گزارش خبرنگار شبستان، پس از این بازدید از موزه قرار شد که به سمت نمایشگاه کتاب برویم و به سمت ساختمان مجتمع ناشران هدایت شدیم. قبل از بازدید از نمایشگاه کتاب دین، نشست خبری به به منظور تشریح کار و ارائه گزارش از برپایی این نمایشگاه و با حضور «حجت الاسلام ایزدپناه» رئیس اداره ارشاد استان قم، «حامد حجتی» معاون فرهنگی و هنری اداره ارشاد قم و «سید محمود حسینی» رئیس اتحادیه ناشران قم و رئیس این نمایشگاه برگزار شد.

 

در این نشست خبری، معاون فرهنگی و هنری اداره ارشاد قم به تسهیلات 650 میلیونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای این نمایشگاه اشاره کرد و گفت: وزارت ارشاد تسهیلات ویژه‌ای را برای حمایت از این نمایشگاه در نظر گرفت که تا روز گذشته بالغ بر 90 درصد این تسهیلات به مراجعه کنندگان ارائه شد. البته طی روزهای آتی تلاش خواهیم کرد تا میزان این تسهیلات را با افزایش دوباره‌ای مواجه کنیم در مجموع وزارت ارشاد بالغ بر 650 میلیون یارانه کتاب ارائه کرد که در قالب بن کارت‌های 50 تومانی به هر بازدیدکننده و مراجعه کننده به نمایشگاه اهدا شد.

 

همچنین، حسینی، رئیس اتحادیه ناشران استان قم نیز با انتقاد از نبود تبلیغات مناسب کتاب حوزه تخصصی دین، گفت: عمده فضاهای تبلیغاتی شهر قم را تبلیغات پفک و چیپس‌ها پر کرده است به فضای فرهنگ و مقوله فرهنگ توجه چندانی نمی‌شود. از جمله اینکه صدا و سیمای استان قم چندان نمایشگاه را پوشش نداد و حتی می‌توان گفت صدا و سیمای تهران به صورت زیرنویس و خبرها پوشش مناسب تری از نمایشگاه داشت.

 

بر این اساس، طی برگزاری نشست خبری چهارمین نمایشگاه تخصصی کتاب حوزه دین آیت‌الله العظمی نوری همدانی با حضور در مجتمع ناشران استان قم از این نمایشگاه بازدید کرد.

 

تجربه جدید خبرنگاران از یک نمایشگاه کتاب/ الگوی کوچکی از یک نمایشگاه کامل

بازدید از نمایشگاه کتابی که به صورت غرفه بندی شده در 3 طبقه مجزا است، تجربه جدیدی برای خبرنگاران بود. سه طبقه همکف، اول و دوم مخصوص ناشران داخلی تعبیه شده است و بخشی از طبقه دوم و تمام طبقه سوم به ناشران خارجی که عمدتا از لبنان، سوریه و عراق هستند اختصاص پیدا کرده است. 33 ناشر لبنانی، 2 ناشر عراقی،  2 ناشر اردنی، 1 ناشر مصری و 6 ناشر سوری در این بخش مستقر هستند. نکته جالب توجه صحبت کردن این ناشران به زبان فارسی است که به دلیل سفرهای مکرر به ایران و تعامل گسترده با نشر دینی در ایران این اتفاق افتاده است.

 

بهترین‌ ناشران دینی خارجی در نمایشگاه جمع شده‌اند

حجت الاسلام نصیرزاده، مدیر بخش ناشران خارجی در گفتگو با خبرنگار شبستان درباره این بخش گفت: بزرگترین وجه تمایزی که بین نمایشگاه تخصصی کتب دین و سایر نمایشگاه ها وجود دارد، این است که زمانی که از نمایشگاه تخصصی دین حرف می زنیم، اگرچه تعداد ناشران حاضر در آن نسبت به سایر نمایشگاه‌ها اندک‌تر است، اما تنها کسانی که در راستای حوزه دین فعایت می‌کنند، در آن حضور پیدا خواهند کرد، بازدید کنندگان نیز هدفمند هستند و عمدتا از کسانی هستند که به دنبال کتاب‌های علوم دینی هستند.

 

وی با بیان اینکه این 44 ناشر خارجی از میان حجم عظیمی از ناشران ثبت نام کننده انتخاب شده‌اند، افزود: این ناشران به دلیل کتاب‌هایی که منتشر کرده‌اند و سابقه فعالیتی که در امر تولید کتاب‌های شاخص داشته‌اند،  انتخاب شده‌اند.  این ناشران در عرصه نشر دنبال کارهای بازاری و سودجویی نبودند، به دنبال نوآوری بودند.

 

نصیرزاده بیان کرد: بالغ بر 500 عنوان کتاب در نمایشگاه عرضه کرده‌ایم که از این میان 50 جلد ظرف چند ماه اخیر منتشر شده است. خوشبختانه استقبال خوب بوده و ما توانستیم نیمی از کتاب‌هایی را که عرضه کرده‌ایم  بفروشیم. جمع قابل توجهی از ناشران جهان اسلام در این نمایشگاه حضور دارند که عمده ناشران جدیدترین آثار عرضه شده در جهان اسلام را با خود به همراه آورده‌اند.

 

محدودیت در عرضه کتب شیعی در دیگر کشورهای اسلامی

«عطا اعلمی» مدیر موسسه اعلمی بیروت نیز که از جمله ناشران لبنانی حاضر در نمایشگاه است، در گفتگو با خبرنگار شبستان، درباره حضور ناشران کشورهای اسلامی و حضور آنها در ایران در مقایسه با دیگر کشورها گفت: ما در نمایشگاه‌های کتاب ایران به راحتی حضور داریم، اما در سایر کشورهای جهان اسلام چنین نیست. چراکه در عرضه نشر شیعی در برخی از کشورها از جمله الجزایر، مصر، عربستان و... محدودیت داریم و من بارها برای عرضه کتب شیعه در این کشورها زندانی شده‌ام و حتی اجازه شرکت در نمایشگاه‌های کتاب را نیز در برخی از کشورها ندارم.

 

وی همچنین از بالا رفتن هزینه های باری برای انتقال کتاب هایشان به ایران از مرز هوایی و زمینی به دلیل مشکل در مرز سوریه ابراز تاسف کرد.

 

به گزارش شبستان، گشتی کوتاه در نمایشگاه کتاب و دیدن علاقمندان به حوزه کتاب های دینی در این نمایشگاه، از دیگر مشاهدات خبرنگار شستان بود، اما این زمان به سرعت تمام شد و کاروان خبری ساعت 17 قرار بر برگشت داشت. مجتمع ناشران قم محلی مناسب برای ارائه تازه های نشر و کتب مورد استفاده مردم است و این نوع سبک برگزاری نمایشگاه کتاب الگوی خوبی برای این نوع نمایشگاه ها در سطح کشور است.

 

گزارش: آزاده فضلی

 

پایان پیام/

کد خبر 430416

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha