تبیین مهندسی فرهنگی پیامبر (ص) تفکر تکفیر را منزوی می کند

خبرگزاری شبستان: از اقدامات نبوی ایجاد پیوند اخوت میان افراد بود تا بالاترین سطوح جامعه با پایین ترین آنها، برابر شوند و با این اقدام، اعتبار اجتماعی از نسب و موقعیت مالی به تقوی و کرامت انسانی تغییر یافت.

علیرضا حسین زاده دیلمی، محقق و پژوهشگر در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که پیامبر اسلام (ص) در مواجهه با جهالت جامعه زمان خویش، چه راهبردها و مهندسی فرهنگی را در پیش گرفتند، اظهار کرد: نظام فرهنگی آن حضرت (ص) مبتنی بر دو عنصر مهم تعلیم و تزکیه بود و اساس آموزه های خود را بر پایه حکمت های قرآنی قرار می دادند.

 

وی ادامه داد: در این راستا مهم ترین مساله، آن بود که پیامبر (ص) به آنچه خود تبلیغ و بیان می کردند، جامه عمل پوشانده و در کنار آیات و تعالیم وحیانی، دو راهبرد یاد شده را اساس دعوت خود به سوی حق قرار دادند به گونه ای که اگر این سیره و اهتمام عملی ایشان نبود، نهضت نبوی کامل نمی شد.

 

وی با اشاره به یکی از مصادیق رفتارهای جاهلی در دوران حیات پیامبر (ص) گفت: در این زمان تبعیض های بسیاری وجود داشت که به طور مثال فاصله طبقاتی میان افراد بود که بر اساس اشرافی گری و فقر شکل می گرفت؛ یا انسان آزاد فردی بود که در قبیله خود صاحب موقعیت اجتماعی خاصی بود و سایر افراد برده محسوب می شدند.

 

حسین زاده دیلمی تصریح کرد: در این میان پیامبر (ص) در بدو ورود به مدینه، یکی از نخستین اقداماتی که انجام دادند، ایجاد پیوند اخوت میان افراد بود تا بالاترین افراد سطوح جامعه با پایین ترین آنها، برابر شوند و در حقیقت با این اقدام، اعتبار اجتماعی از نسب و موقعیت مالی و امتیازات ویژه، به تقوی و کرامت انسانی تغییر یافت.

 

وی عنوان کرد: در جامعه آن روز رفتارهای جاهلی مصادیق فراوانی داشت و پیامبر اکرم (ص) با اهتمام به عمل، خود به عنوان عامل، تلاش در تغییر این دیدگاه ها داشتند که از جمله می توان به مساله احترام به زن اشاره کرد که در جامعه جاهلی بهای لازم را به زن و حفظ کرامت انسانی او نمی دادند اما حضرت (ص) با رفتار خود در مواجهه با زن، سعی در تغییر این نگاه داشتند.

 

نویسنده کتاب "درآمدی بر منظومه تمدنی شیعه" با تاکید بر اینکه آنچه ایمان را تقویت و تثبیت می کند، عمل است که این امر جزو سیره پایدار نبی اکرم (ص) بود، بیان کرد: آن حضرت (ص) با آگاهی دادن به حق و عمل به آن، انسان جاهلی را به سوی نور سوق دادند.

 

وی جهل را مقابل عقل و علم خواند و ابراز کرد: در همین راستا فرستادن پیامبر (ص) به سوی قومی که یا آگاهی نداشتند و علم و آگاهی حلقه مفقوده آنها بود یا اگر مساله ای را می دانستند و عمل نمی کردند، صورت پذیرفت.

 

این پژوهشگر همچین در پاسخ به این سوال که امروز چگونه می توان با اقتداء به سیره پیامبر (ص)، جریان های تکفیری به ویژه داعش را از خواب غفلت و جهل بیدار کرد، گفت: مساله تکفیری ها، تنها جهل نیست و شاید تنها عده ای معدودی از افرادی که جذب این گروهک شده اند، بر اثر غفلت و جهل به عضویت آنها در آمده اند.

 

وی ادامه داد: بنابراین وقتی بحث عناد با اسلام مطرح می شود، مشخص می شود تکفیری ها، آگاهانه و عامدانه با حق مخالفت می کنند و وقتی به این مرحله رسید، دیگر امید به هدایت سلب می شود چرا که حق برای آنها آشکار بوده و منطق آن روشن است اما تکفیری ها جریانی ساخته دست استکبار هستند که بر اثر جهالت دست به جنایت و اختلاف نمی زنند.

 

حسین زاده دیلمی تاکید کرد: در این میان نقش علمای اسلام بسیار حائز اهمیت است و وظیفه آنها امروز بیش از هر زمانی سنگینی می کند و بزرگان دین باید شخصیت طراز از فرد مسلمان همراه با تصویرگری صحیح از پیامبر(ص) به مسلمانان و جهان ارائه دهند تا اختلاف که ساخته و پرداخته دست استکبار است، از میان برود.

 

وی با اشاره به اینکه امروز تکفیری ها وارد جریانی شده اند که با اهداف اولیه اعلام شده خود نیز متناقض است، بیان کرد: گروهک تروریستی داعش، قصد از بین بردن شیعه را داشت و در همین راستا اقدام به از بین بردن قبور اصحاب پیامبر (ص) و آثار شیعیان می کرد اما اخیرا شاهدیم که آنها دست به تخریب قبور بزرگان اهل سنت نیز زده اند و نه تنها شیعه، بلکه اهل سنت نیز از جنایات آنها در امان نمانده اند.

 

این پژوهشگر یادآور شد: بنابراین رفتارها و جنایات داعش نشان از آن دارد که این جریان، هرگز یک جریان اسلامی نیست بلکه ساخته دست استکبار و خارج از بدنه اسلام است که با اختلاف افکنی های خود و با یدک کشیدن عنوان دولت اسلامی، سرپوشی بر سیاست های استکبار گذاشته و تلاش می کنند چهره ای منفور و دروغین از اسلام به جهان ارائه دهند.

 

حسین زاده دیلمی خاطرنشان کرد: لذا شیعه و سنی باید تلاش کنند با کنار گذاشتن اختلاف و نشان دادن چهره واقعی این گروه های تکفیری به جهان، ثابت کنند این افراد از دایره دین اسلام خارج هستند و به هیچ وجه پیروان مذاهب اسلامی، مهر تایید بر رفتارهای غیرانسانی و غیراسلامی این افراد نمی زنند تا با این روشنگری، آن عده ای از افراد اروپایی که قصد پیوستن به گروهک داعش را دارند، از تصمیم خود منصرف شوند.

پایان پیام/

کد خبر 430242

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha