به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله علی اکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در همایش جریانشناسی و نقد اعتزال نو که در تالار اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد گفت: این عنوان الهیات اجتماعی یک بحث از حیث معرفت شناسی و جامعه شناسی معرفت با گرایش دینی در حوزه کلام و اخلاق و آنچه از دین در اختیار است مرتبط می باشد.
وی افزود: الهیات اجتماعی بنیان گذار یک کلام اجتماعی است و دین شناسی معطوف به شئون جامعه است که گرایش در همه حوزه ها کلام، فقه، اخلاق و اجتماعات دینی است.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: الهیات اجتماعی به معنای عام در همه جریان ها وجود دارد که الهیات چپ گرا و راست گرا ذیل گفتمان و یا جریان متجدد معلوم می شود که با نگاه به دستاورد معرفتی بشر معاصر تولید کننده جریان فکری است.
آیت الله رشاد تصریح کرد: از وجوه شاخص جریان متجدد اعتزال نو اعتقاد و باور به مکتب و تفکرات غربی است حتی اگر در دامن فرهنگ غرب زیسته و زاده شده باسند و در شرق زندگی کنند.
وی عنوان کرد: چپ گراها و راست گراها به یک میزان از اصل دین فاصله دارند به طوری که هر دو لبه تیزیک قیچی هستند و مرز تمایز دو شاخه الهیات متجدد چپ گرا و راست گرا در دو مقوله قدرت و ثروت خود را نشان میدهد.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ابراز داشت: عدم خلوص مشکل اصلی این جریان هاست و از طرفی شاهد هستیم که الهیات چپ و راست با یکدیگر اختلاط زیادی دارند که گاهی از نقطه افراط تند تا نقطه تفریط کند وجود داشته اند.
آیت الله رشاد با بیان اینکه اعضا معتقد به نهضت آزادی گرایش بیشتری به الهیات راست دارند افزود: این افراد کسانی هستند که لیبرالاند و به اقتصاد آزاد توجه دارند.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اذعان کرد: رده یابی و تبارشناسی الهیات اجتماعی بسیار گسترده و کاری دشوار است تا بتوان پیشینه آن را شناخت و طبقه بندی کرد.
آیت الله رشاد با اشاره به شناخت شخصیتهای شاخص و اینکه باید در مورد اشخاص و تعلق آنها به مکاتب بررسی صورت گیرد خاطر نشان ساخت: منتقدان سروش او را اشعری میدانستند اما او خودش را معتزله میدانست در حالی که وی جز هیچ یک از اینها نیست.
وی گفت: اعتزال نو بخشی از الهیات اجتماعی در دو گروه راست گرا و چپ گرا عنوان می شود که باید منابع و موارد لازم بر این امر توسط علما و دانشجویان ایجاد و آسیب های این جریان اعتزالی بررسی شود.
پایان پیام/
نظر شما