خبرگزاری شبستان: مسجد امام موسی بن جعفر (ع) منطقه ٧ تهران محله سبلان 52 سال قدمت دارد. این مسجد در سال ۸۴ به طور کامل تخریب شد و در سال 87 با کمک های مردمی مورد بازسازی قرار گرفت.
حجت الاسلام اسماعیل عظیمی، امام جماعت مسجد موسی بن جعفر(ع) دوازده سال است در این مسجد مشغول به فعالیت است. وی از فعالان فرهنگی مسجد است و در اجلاس روز جهانی مسجد امسال به عنوان امام جماعت برگزدیه استان تهران شناخته شد. حجت الاسلام عظیمی سالیان سال است که مسجد موسی بن جعفر(ع) را به کانونهای فرهنگی و مذهبی در محله سبلان تبدیل کرده است. در همین راستا گفتگویی با وی در مورد ویژگی های مسجد طراز اسلامی، فعالیت ها و برنامه هایی که در مسجد موسی بن جعفر(ع) انجام می شود، تربیت دادیم که حاصل آن از نظرتان می گذرد.
-ابتدا بفرمایید که یک مسجد نمونه و طراز اسلامی چه ویژگی هایی دارد؟
اولین ویژگی مسجد طراز اسلامی این است که مسجد مفید فایده باشد و سه نوبت نماز جماعت در آن اقامه شود زیرا که فلسفه اصلی مساجد اقامه نماز جماعت است. متاسفانه برخی مساجد هستند که به طور منظم نماز در آنها خوانده نمیشود یا اقامه نماز جماعت با تاخیر صورت می گیرد، مسجد موسی بن جعفر(ع) از جمله مساجدی است که در آن هر سه وقت نماز جماعت اقامه میشود. به ویژه نماز صبح با حضور با شکوه مردم همراه است.
باید در مسجد نظم حاکم باشد به خصوص در اقامه نماز. ما در مسجد به محض اینکه اذان گفته میشود نماز جماعت را اقامه میکنیم. حضور به موقع امام جماعت در مسجد از اهمیت بالایی برخوردار است. نباید مردم مدام منتظر امام جماعت باشند تا برای نماز در مسجد حاضر شود. این مسئله موجب میشود که تعداد نمازگزارن در مسجد ریزش پیدا کند. بعد از نظم امام جماعت برای اقامه نماز، موضوع نظافت مسجد بسیار اهمیت دارد. اگر نظافت در مساجد رعایت نشود مردم ذوق و شوقی برای حضور در مسجد پیدا نمیکنند. به اعتقاد بنده اگر در مسجدی نظم و نظافت رعایت شود مردم خود به خود به مسجد روی می آوردند. بنده خودم به نظافت مسجد حساس هستم زیرا توجه به بحث نظافت در مسجد انگیزه ای برای جذب مردم و حضور جوانان می شود.
از دیگر ویژگی های مسجد نمونه این است که مسجد باید زنده و پویا باشد و در مسجد به روی مردم باز باشد و مشکلات دینی، اجتماعی و شرعی مردم در آن حل و فصل شود. مردم باید دائم در مسجد رفت و آمد داشته باشند.
از دیگر ویژگی های مسجد طراز اسلامی این است که امام جماعت آن باید آگاه و عالم باشد و با سعه صدر به سوالات و مشکلات مردم رسیدگی کند. حسن خلق، تواضع و پایبندی به اخلاق اسلامی در برخورد با نمازگزارن هم به نظر من از شاخصهای یک امام جماعت ممتاز است.
-برای فراهم کردن زمینه حضور جوانان و نوجوانان در مسجد چه برنامه ای ترتیب داده اید؟
امام جماعت باید زمینه حضور گسترده مردم بویژه جوانان را در مساجد فراهم کند. برای این منظور لازم است مسجد به امکانات روز مورد نیاز جوانان مجهز شود. به عنوان نمونه بهتر است در مسجد در رشته های ورزشی، رایانه و فضای مجازی دوره آموزشی برگزار شود.
از طرف دیگر برخورد امام جماعت با مردم، جوانان و خردسالان در جذب بسیار تاثیرگذار است. در سیره نبوی و دیگر اهل بیت(ع) داریم که پیامبر(ص)با کودکان سلام و احوالپرسی می کردند. امام جماعت به عنوان مدیر مسجد باید برخورد مناسب و اخلاق نیکو داشته باشد تا بتواند زمینه جذب به مسجد را فراهم کند.
- یکی از مواردی که از سوی مقام معظم رهبری تاکید شده است، تربیت 10 میلیون حافظ قرآن است. در مورد برنامه های قرآنی مسجد موسی بن جعفر(ع) توضیحاتی بفرمایید؟
مساجد باید به موضوع قرآن اهتمام ویژه داشته باشند. به اعتقاد بنده بعد از اقامه نماز باید در مساجد به موضوع تعلیم قرآن توجه شود. در مسجد موسی به جعفر(ع) به موضوع تعلیم، حفظ و تفسیر قرآن اهتمام ویژه ای صورت می گیرد. زیرا که یکی از آرزوهای بزرگان دین ما بویژه مقام معظم رهبری تربیت حافظان قرآنی است. به عبارت دیگر در ابتدا جرقه این کار باید در مساجد زده شود. ما در مسجد کلاس حفظ قرآن کریم داریم که تا به حال ۲۵ نفر حافظ قرآن شده اند.
علاوه بر این چهار شب بعد از نماز تفسیر قرآن میگویم که البته پیش از تفسیر، تلاوت قرآن انجام میشود.
-در مورد دیگر برنامه های مسجد هم توضیحاتی بفرمایید؟
دعای توسل، ندبه، سمات و زیارت عاشورا هم از برنامههای دائمی در مسجد است. با توجه به اینکه در این منطقه تنها مسجد ما است که دعای ندبه برگزار می کند از اینرو یکی از پرشور و حال ترین دعای های ندبه در مسجد موسی بن جعفر(ع) برگزار می شود. علاوه بر آن در ایام و مناسبت ها سخنرانان و مداحان برجسته کشوری برای سخنرانی و مداحی در مسجد دعوت می شوند.
کانون فرهنگی هنری سیمای ساجدین که در بخش های فعالیت های قرآنی فرهنگی، هنری و ورزشی گسترده ای دارد از دیگر بخش های مسجد موسی بن جعفر(ع) است که بسیاری از کودکان و نوجوانان از طریق همین کانون به مسجد جذب شده اند که مراجعه کننده بسیاری هم دارد.
از دیگر بخش های مسجد، کتابخانه مسجد است که با 6 هزار جلد کتاب به مخاطبان خدمات ارایه می دهد و بنا داریم کتابخانه مسجد را به صورت مجازی فعال کنیم تا به مخاطبان خدمات ارایه دهد.
-راز تاثیر گذاری و حضور پر رنگ مردم در مسجد را چه می دانید؟
راز تاثیر گذاری و موفقیت مسجد، حضور گسترده مردم است و در واقع از آنجا که خود مردم در ساخت این مسجد مشارکت جدی داشتند در اجرای برنامهها هم نقشی پررنگ دارند. هنگامی که قرار شد مسجد بازسازی شود خانوادهها هر کدام در حد توان خود به مسجد کمک کردند. مسجد به کمک مردم در کمک به محرومین و نیازمندان محل هم به صورت فعالانه فعالیت می کند.
مسجد موسی بن جعفر(ع) هیئت امنای قوی و تحصیلکرده و با تجربه دارد که در کنار امام جماعت در بروز کردن فعالیت های مسجد فعالیت دارند. علاوه بر اینها سایت مسجد موسی بن جعفر(ع) به نشانی اینترنتی http://www.masjedemousabnejafar.ir/ برنامه های مناسبتی مسجد را اطلاع رسانی و به مردم پیام رسانی می کند.
در مسجد برای نونهالان، نوجوانان و جوانان برنامههای جداگانهای داریم. برای نونهالان کلاسهای نقاشی و قصه گویی برگزار میشود و برای نوجوانان کلاسهای قصههای قرآنی برگزار میکنیم و برای جوانان هم امکانات ورزشی فراهم شده و بچهها با حضور مربی فعالیتهای ورزشی هم انجام می دهند.
در فصل تابستان اردوهای زیادی برای کودکان و نوجوانان برگزار می شود. مضاف بر اینها واحد فرهنگی مسجد کلاسهای هنری، قصه گویی و نقاشی برگزار میکند.
پایان پیام/
نظر شما