مسجد امام اصفهان شاهکاری به جای مانده از عصر صفوی

خبرگزاری شبستان: مسجد امام اصفهان از جمله بناهایی محسوب می شود که هویت تاریخی استان اصفهان را به بیننده منتقل می کند، این مسجد که یادگاری از عصر صفوی است با سازه ای مستحکم و زیبا حکایت از هنرمندی معمار و طراح خود می کند.

خبرگزاری شبستان: مسجد امام از جمله شاهکارهای معماری مساجد در عصر صفوی است. این مسجد ویژگی های قابل توجهی از نظر سازه و نقوش و تزئینات به کار رفته در بنا دارد که در اینجا به برخی از این موارد اشاره می کنیم:

1.در بیست و چهارمین سال سلطنت شاه عباس اول بنا شده است. کتیبه سر در مسجد به خط ثلث علی رضا عباسی حاکی از آن است که شاه عباس این مسجد را از مال خالص خود بنا کرده و ثواب آن را به روح جد اعظم خود شاه طهماست اهدا کرده است.

 

2.در کتیبه دیگر سردر، از مقام معماری و مهندسی معمار مسجد جامع جدید اصفهان تجلیل شده است.

 

3.مسجد امام دارای مکانسیم انعکاس صوت در مرکز گنبد بزرگ جنوبی است.

 

4.گنبد عظیم مسجد 52 متر، ارتفاع مناره های داخل آن 48 متر و ارتفاع مناره های سردر آن در میدان امام 42 متر است.

 

5.قطعه سنگ ساده ای به شکل شاخص که ظهر حقیقی را در چهار فصل نشان می دهند.

6.قطعات بزرگ سنگ های مرمر یکپارچه، سنگ های نفیس

 

7.گنبد مسجد شیخ لطف الله یکی از چند گنبد یک پوششی زمان صفویه است.

بلندی آن تا آن اندازه است که بتواند در کنار میدان خودنمایی کرده و بر آن فضا مسلط باشد. خمیدگی گنبد از نقطه برآمدگی بزرگ، ناگهان به سمت داخل گراییده و راس گنبد را تشکیل داده است و این فشار زیاد را دیوارهای قطور مسجد تحمل می کند.

 

 دیوارهای مسجد شیخ لطف الله، برای تحمل سنگینی و فشار گنبد، قطور ساخته شده اند به طوری که در قسمت پنجره ها قطر آن به یک متر و هفتاد سانتی متر و در قسمت های اصلی به بیش از دو متر مربع هم می رسد. در ساختمان و تزیین اژدرهای سردر و جلوخان و همچنین طبقه فوقانی مسجد امام اصفهان که در قسمت شملی مسجد واقع شده دارای غرفه هایی است که در دروان صفویه به محل زندگی طلاب علوم دینی اختصاص داشت.

 

مساله ای که در مسجد امام جلب توجه می کند و اکثر سیاحان و جهانگردان نیز به آن اشاره کرده اند و  معماران و مهندسین نیز آن را یکی از استادانه ترین شگرئهای معماری به حساب آورده اند مساله رعایت جهت قبله در مسجد است.

 

سکوهای طرفین سردر، مرمرهای بسیار خوب به کاررفته و بقیه قسمت های جلوخان و سردر با کاشی های خشتی الوان و معرق زینت یافته اند. در این تزئینات نقوش هندسی، گل و بوته، طاووس و همچنین کتیبه هایی به چشم می خورد که به خط خوش نسخ و نستعلیق نوشته شده اند. سازندگان مسجد طوری سردر را درست کرده اند که با عبور از میان ایوان ورودی بدون آنکه احساس شود نیم چرخی به سمت راست زده می شود.

 

 در حقیقت معمار برجسته این اثر با یک زاویه 45 درجه مسجد را در جهت قبله قرار داده است. همان طور که گفته شد کتیبه های موجود در مسجد علاوه بر آنکه شاهکارهای هنر خوشنویسی و به خصوص خط ثلث را به نمایش می گذارند برخی وقایع تاریخی را نیز بیان می دارند.

 

به طور کلی مسجد امام اصفهان با مناره های رفیع و ایوان های سر به فلک کشیده و شبستان های عالی و محراب های نفیس و همچنین با طرح یکپارچه و متوازن خود از شاهکارهای بی نظیر و مسلم معماری زمان صفویه است.

مسجدی که در عصر خود از عجایب زمان بوده و در حقیقت نیز به دلی زیبایی طرح، عظمت، ابعاد و شکوه و جلال کاشی کاری آن چنین است و ستاره درخشان عصر صفوی است.

 

پایان پیام/

کد خبر 430004

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha