خبرگزاری شبستان: در ایران 15درصد از افراد سیگار می کشند. این آمار در افراد بالای 19 سال 25در صد مردان و 5 درصد از زنان به کشیدن سیگار مبادرت می ورزند که بنا بر آمار در افراد سیگاری بیش از دوهزار مرگ در هفته گزارش می شود.
لازم به ذکر است که مخارج سیگار در ایران روزانه سه میلیارد ریال و در سال یک هزار میلیارد ریال است. با توجه به این مصرف و استقبال افراد از این ماده دخانی جالب است که بدانید که شایعترین بیماری های آن، سرطان ریه و حنجره، برونشیت مزمن، مشکلات قلبی- عروقی وسکته مغزی است. در ضمن از خطرات دیگر سیگار می توان به ناتوانی جنسی در مردان و کاهش قدرت باروری در زنان اشاره کرد. همچنین از آثار مخرب مصرف سیگار در طول دوران حاملگی می تواند افزایش خطر سقط و تولد نوزاد با وزن کم را به همراه داشته باشد.
آثار مخرب سیگار فقط به این چند مورد ختم نمی شود، بلکه نیکوتین یکی از مواد مخرب در سیگار است که باعث افزایش ضربان قلب و کاهش اشتها می شود، حتی در مقادیر بالاتر اثرات خوابآوری نیز دارد. در ضمن نیکوتین اعتیاد آور و علایم ترک آن شامل تحریک پذیری، اضطراب، افسردگی، کاهش تمرکز، گرسنگی، سرگیجه و ولع بسیار برای مصرف است. از دیگر مواد اعتیاد آور در سیگار می توان مونو اکسید کربن را بر شمرد که گازی سمی است و باعث کاهش اکسیژن خون و مانع از کارایی موثر افراد می شود.
تار (TAR) یکی دیگر از مواد اعتیاد آور در سیگار است که حدود 70درصد آن هنگام استنشاق در ریه رسوب کرده و مجاری تنفسی را تخریب می کند.
فواید ترک سیگار
ترک سیگار نه تنها شخص سیگاری را از آثار مخرب فرهنگی، شخصیتی و سلامتی رها می کند، بلکه فو ایدی برای شخص دارد که می توان آثار اولیه ترک سیگار را در بیست دقیقه بعد از استعمال آخرین سیگار مشاهده کرد که باعث پایین آمدن فشارخون، ضربان قلب و درجه حرارت می شود. در ضمن با گذشت 48 ساعت از ترک سیگار انتهاهای عصبی شروع به رشد کرده و حس چشایی و بویایی افزایش می یابد، حتی با گذشت 9تا1 ماه از استعمال سیگار سرفه، نفس تنگی و خستگی کاهش و سطح انرژی افزایش می یابد. لازم به ذکر است که تقریباً 5 سال بعد از ترک دخانیات خطر بیماریهای وابسته به سیگار به اندازه افراد غیرسیگاری می شود.
چگونه کمک کنیم؟
به نظر متخصصین بهترین راه برای ترک، مشاوره با متخصص است. درمان های جایگزین نیکوتین، دارو و حمایت های رفتاری جزو اصول اولیه است. درمان جایگزین نیکوتین برای افراد با مصرف بیش از ده نخ سیگار در روز مفید است. پس از آنکه مصرف قطع شد این درمان شروع می شود و در فرم های مختلف برچسب های پوستی، آدامس، اسپری بینی، استنشاقی و قرص زیر زبانی وجود دارد. چنانچه با درمان های رفتاری همراه شود شانس ترک و عدم بازگشت به مصرف را دوبرابر می کند. همچنین در این نوع درمان داروهایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به نظارت پزشکی دارند.
ترک سیگار مشکلات شایعی را به همراه دارد که از جمله آن می توان به حس «ولع» در افراد اشاره کرد. در آن صورت باید بیمار را مطمئن کنید که ولع به مدت طولانی نمانده و با استفاده از داروها و نیکوتین جایگزین قابل کمتر شدن است.
در ضمن افزایش وزن هم یکی دیگر از اثرات ترک سیگار به حساب می آید که افزایش وزن به خصوص میان خانمها افزایش داشته که به دلیل بازگشت اشتها و بهبودی حس بویایی و چشایی اتفاق می افتد و البته با ورزش و رژیم قابل پیشگیری است.
بی حوصلگی یکی دیگر از مشکلات ترک سیگار است که بسیاری از سیگاری ها نه تنها با علایم ترک بلکه با نبودن یک رفتار آرام بخش باید با آن کنار بیایند و بیاموزند که دل مشغولی بجای سیگار برای خود پیدا کنند.
منبع: به نقل از اداره پیشگیری سوءمصرف مواد مخدر و (معاونت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی)
نظر شما