معجزه وحدت شیعه و سنی در سیاست خارجی مسلمانان

خبرگزاری شبستان: دو مذهب شیعه و سنی این روزها دیگر قدر وحدت را بیش از گذشته دانسته اند و می دانند که سیاست خارجی مسلمانان می تواند بر این اصل استوار باشد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، بیش از ۲۰ درصد از جمعیت جهان را مسلمانان جهان تشکیل می‌دهند که این وسعت جمعیتی می‌تواند به عنوان یک قلمرو خاص عمل کند اگر مشکلات موجود برطرف شود.

بنابراین گزارش، جمعیت مسلمانان در سال ۲۰۰۹، ۲۳٫ ۲٪ جمعیت ۶٫ ۷۹ میلیاردی جهان، یعنی ۱٬۵۷ میلیارد نفر بود. نزدیک‌به ۶۰٪ از مسلمانان جهان در آسیا زندگی می‌کنند. از این شمار نزدیک‌به ۲۰۰ میلیون نفر شیعه و بقیه سنی هستند. شیعه و سنی از صدر اسلام تا کنون همواره بر وحدت تاکید داشته‌اند اما به دلایل مختلف نتوانسته‌اند وحدت و اتحاد را به صورت عملی ایجاد کنند.

با توجه به اینکه قلمرو مسلمانان جهان چنان گسترده است کشورهای مسلمان اعم از شیعه و سنی این روز‌ها می‌توانند با غلبه بر اختلافات ایجاد شده از سوی دشمنان به سیاست خارجی بسیار تاثیرگذاری دست یابند. این سیاست خارجی منسجم می‌تواند به اجرای دستورات الهی حاکم بر دین مقدس اسلام مبنی بر عدالت و عوامل پیروزی بشر کمک شایانی بکند.

گام های برداشته شده در راستای وحدت اسلامی

وحدت اسلامی به این معناست که مذاهب اسلامی در عین وجود اختلافات عقیدتی و مباحثه علمی نیکو در این اختلافات در کنار یکدیگر زندگی برادرانه و مسالمت آمیز داشته باشند و همیشه در مقابل جبهه ضد اسلام متحد بوده و در این امر شرکت فعال داشته باشند و به این معنا نیست که شریعت و قوانین مذاهب هم یکی شود. عموماً حکومت جمهوری اسلامی ایران از این واژه استفاده می‌کند و به همین مناسبت هفته‌ای به نام «وحدت» نامگذاری شده است.

از اواسط قرن بیستم میلادی، در پی بروز اختلافات جزیی میان مسلمانان و شکل گیری تفرقه، افرادی مثل جمال الدین اسد آبادی، شیخ شلتوت و آیت الله بروجردی اقداماتی در راستای وحدت آفرینی انجام دادند.


در زمان انقلاب مشروطه، مراجع تقلید شیعه بیانیه‌ای جهت وحدت شیعه و سنی صادر کردند و نوشتند «چون دیدیم که اختلاف فرقه‌های پنج‌گانه مسلمین (اختلافاتی که مربوط به اصول دیانت نیست) موجب انحطاط دول اسلام و استیلای خارجیان شده‌است، به جهت حفظ کلمه جامع دینیه و دفاع از شریعت محمدیه، فتاوای مجتهدین عظام، که روسای شیعه جعفریه هستند، و مجتهدین اهل سنت، اتفاق نموده بر وجوب تمسک به حبل اسلام... واتفاق شد بر وجوب اتحاد تمام مسلمین در حفظ بیضه اسلام و نگهداری جمع مملکتهای اسلامی از تشبهات دول بیگانه و حمله‌های سلطنتهای صلیبیه، متحد شد رای جمیعا برای حفظ حوزه اسلامیه بر اینکه تمام قوت و نفوذ خود را براین خصوص مبذول داریم.» آیت‌الله نورالله نجفی اصفهانی، آخوند خراسانی، سید اسماعیل صدر، شیخ‌الشریعه اصفهانی و شیخ عبدالله مازندرانی از امضا کنندگان این بیانیه بودند.

اندیشهٔ وحدت اسلامی، یکی از مهم‌ترین مبانی اندیشه‌های آیت‌ الله خمینی محسوب می‌شود. دعوت به وحدت بار‌ها در سخنان او دیده شده است. «شما می‌دانید که چیزی که این نهضت و این انقلاب را به ثمر رساند ایمان بود و مومنین‌‌ همان طورکه قرآن شریف فرموده است، برادر یکدیگر بوده وفرقی بین آن‌ها نیست»


آیت‌الله خامنه‌ای نیز جهت حفظ وحدت شرکت در نماز جماعت اهل سنت را در مناطقی که اکثریت ساکنان آن سنی هستند (نه فقط مکه و مدینه) را لازم دانست و برای این منظور سجده بر فرش، نماز مغرب زود‌تر از اذان مغرب شیعیان را جایز شمرد اما تکتف (گرفتن دست‌ها به هم) را خیر. علما شیعه همچنین مقابله به مثل با سنیانی که شیعیان را کافر می‌خوانند را جایز ندانسته‌اند. در این رابطه آیت‌الله سیستانی گفته‌است: «لا تقولوا اخواننا السنه بل قولوا انفسنا اهل السنه» به این معنا که «شیعیان خطاب نکنند برادران سنی ما، بلکه بگویند ما خود اهل سنت هستیم» که در سایت وی نیز این مطلب آمده است.

اهل سنت نیز با اعتقاد به اینکه نماز هر کس برای خودش درست باشد، برای دیگران هم درست است اقتدا به شیعیان را مجاز اعلام کردند.

در همین رابطه مفتی مصر دکتر نصر فرید واصل گفت: هر مسلمانی که به خدا ایمان دارد و شهادتین می‌گوید و ضروریات دین را پذیرفته و او آگاه به ارکان اسلام و نماز و شرایط آن باشد، امامت او برای دیگران و امامت دیگران برای او در صورت دارای بودن آن شروط صحیح است هر چند از نظر فقهی با یکدیگر اختلاف داشته باشند و پیروان اهل بیت از این قبیل می‌باشند و در اصول شریعت با یکدیگر اختلافی نداریم. از این رو ما در تهران و قم پشت سر آنان نماز خواندیم.

عده‌ای از علمای اهل سنت از جمله شیخ شلتوت، مفتی اعظم الازهر و معتقدند که تقلید از فقه مذهب جعفری، نظیر مذاهب چهارگانه اهل سنت بوده و معتبر است.

معجزه وحدت اسلامی در سیاست خارجی

زمانی که مسلمانان به وحدت مد نظر برسند دیگر استکبار نمی تواند به بهانه های مختلف تفرقه را بین این مذاهب ایجاد کند. در سال های اخیر استکبار جهانی در راستای ایجاد تفرقه بین وحدت مسلمانان گام های آشکارتری برداشته است.

تشکیل و ایجاد گروه های تروریستی به نام اسلام و ایجاد جنگ در بین کشورهای مسلمان اقدام اساسی استکبار جهانی است. در همین زمینه اگر مسلمانان دست به دست هم دهند علاوه براین که می توانند با استناد به دانسته های اسلامی هویت گروه های تروریستی را برای مردم جهان روشن کنند همچنین می توانند در مقابل این تروریست ها مقاومت موفقی نشان دهند.

همچنین سیاست خارجی موفق مسلمانان می تواند به احقاق حقوقی که تا کنون از آنها پایمال شده کمک کند. از جمله این حقوق می توان به حق مسلم هسته ای ملت مسلمان ایران اشاره کرد که استکبار جهانی به بهانه های مختلف برای خدشه دار کردن آن تلاش می کند، اتحاد کشورهای مسلمان می تواند به استکبار جهانی نشان دهد که ملت های جهان همگی از یک حقوق برابر برخوردارند.

به گزارش شبستان، جمهوری اسلامی ایران همواره بر قدرت سیاست خارجی مسلمانان تاکید داشته و دارد و در همین زمینه نیز در سازمان همکاری کشورهای اسلامی نقش بسزایی ایفا می‌کند.

پایان پیام/

کد خبر 429501

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha