به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، امروز آغاز ولایت حضرت مهدی موعود، خورشید پنهان از نظر ملت و تنها امید آینده بشر برای تحقق عدل و حق الهی است که در ١۵ شعبان سال ٢۵۵ هـ.ق در سامرا به دنیا آمد و تنها فرزند امام حسن عسگری (علیه السلام)، یازدهمین امام شعیان ما، است.
پیامبر اكرم(صلی الله علیه و آله) فرمودند: مهدی از فرزندان من است، نامش نام من(محمد) و كنیه اش كنیه من(ابوالقاسم) میباشد، در صورت و سیرت از همه كس به من شبیه تر است. برای او غیبتی است كه در آن مردم دچار حیرت میگردند و بسیاری از دستهها و گروههای مردم، گمراه میشوند، آنگاه مانند ستاره تابانی از پرده غیبت بدر آید و زمین را پر از عدل و داد كند آنچنان كه پر از ظلم و ستم شده باشد.
بسم الله الرحمن الرحیم
« اللهم کن لولیک الحجـة بن الحسـن صلواتک علیه و علی آبائـه فی هذه السـاعه و فـی کل ساعة ولیاً و حافظاً وقائداً وناصراً و دلیلاً و عینا حتی تسکنه ارضک طوعا و تمتعه فیها طویلا »
امام زمان(عج الله تعالی و فرجه الشریف) یک سال و یک ماه پس از ازدواج امام حسن عسگری(علیه السلام) و نرجس خاتون که بنا بر روایات یک شاهزاده رومی بودند و در خواب با امام حسن عسگری(علیه السلام) آشنا شده و مسلمان میشوند، روز جمعه نیمه شعبان 255 هجری قمری متولد شده اند.
شب این میلاد خجسته را «شب برات» و «شب مبارک» و «شب رحمت» خوانند.
شیخ صدوق در کمال الدین نقل میکند نرجس خاتون روزی مشاهده میکند که نوری وارد بدن او میشود و به امام حسن عسکری(ع) موضوع را گزارش میکند وامام او را نوید به بارداری امام زمان میدهد و میفرماید: پسری می آوری که نامش محمد است و پس از من، جانشین من خواهد بود.
وقتی امام حسن عسگری(علیه السلام) وفات کردند امام زمان پنج ساله بودند که امامت را بر عهده گرفتند و مشهور بین علماء نیز همین تاریخ است و کسی در این جهت اعتراضی نکرده است.
از تولد تا غیبت: حضرت مهدی(عج الله تعالی فرجه الشریف) پس از تولد حدود پنج سال تحت سرپرستی پدر بزرگوارشان امام عسگری(علیه السلام) به صورت نیمه مخفی زندگی کردند. تولد امام زمان(عج الله تعالی فرجه الشریف) پنهان نگاهداشته شد و امام حسن عسگری(علیه السلام) خبر آن را تنها به عدهای از شیعیان داده بود. یکی از کارهای بسیار مهمی که امام حسن عسگری(علیه السلام) در این دوره انجام دادند این بود که امام مهدی(عج الله تعالی و فرجه الشریف) را به بزرگان شیعه معرفی کردند تا در آینده در مسئله امامت دچار اختلاف نشوند. حضرت در سال ٢٦٠ هـ ق پس از وفات پدر به امامت رسید. امامت ایشان بنا به حدیثهای بسیاری بود که از پیامبر(صلی الله علیه و آله) و امامان پیشین روایت شده بود. امام زمان (عج الله تعالی فرجه الشریف) پس از آنکه بر جنازه پدر نماز گزارد دوباره از چشم مردمان پنهان شد. سبب پنهان شدن آن حضرت این بود که خلیفههای عباسی تصمیم به کشتن او داشتند.
غیبت صغری: پس از شهادت حضرت امام حسن عسگری علیه السلام در سال 260 ق دوره غیبت صغری آغاز شد و تا سال 329 ق ادامه پیدا کرد. در این دوره حضرت مهدی(عج الله تعالی فرجه الشریف) از طریق چهار نائب به ادامه امور مردم می پرداختند.
نواب اربعه :
1- عثمان بن سعید بن عمری، از یاران امام هادی (علیه السلام) و امام حسن عسگری(علیه السلام) او به دستور امام حسن عسکری علیه السلام تا پایان عمر نایب امام زمان (عج الله تعالی و فرجه الشریف) بود.
2- ابوجعفر محمدبن عثمان بن سعید، از شاگردان یاران امام حسن عسکری(ع) که پس از مرگ پدرش، عثمان بن سعید بن عمری، نیابت امام زمان(عج) را به عهده گرفت، او در سال ۳۰۴ یا ۳۰٥ هـ ق در بغداد درگذشت.
3- حسین بن روح نوبختی که دستیار محمدبن عثمان بن سعید بود و پس از مرگ وی نیابت امام را به عهده گرفت و در سال ۳۲٦ در بغداد درگذشت.
4- علی بن محمد سُمری که بنا به وصیت حسین بن روح نوبختی نایب امام شد و در حدود دو سال رابط امام و شیعیان بود. او در نیمه شعبان ۳٢۹ در بغداد درگذشت.
با مرگ علی بن محمد سمری دوره غیبت صغرا یا نیابت خاصه پایان یافت و دومین دوره غیبت آن حضرت، یعنی دوران غیبت کبری، آغاز شد. آخرین نامه و دستوری که سمری از امام زمان دریافت نمود به مضمون ذیل نقل شده است:
«بسم الله الرحمن الرحیم، ای علی بن محمد سمری خدا اجر برادران ترا در مصیبت تو بزرگ گرداند. تو بعد از شش روز خواهی مرد. پس خود را آماده کن و به احدی برای جانشینی خود وصیت نکن. زیرا غیبت تامه آغاز می شود و دیگر ظهوری نخواهد بود مگر به اذن خدای تعالی و آن بعد از طول زمان و قساوت قلبها و پر شدن زمین از جور خواهد بود. زود باشد که در بین شیعیان کسانی بیایند که ادعای مشاهده کنند، هر کس مدعی مشاهده من قبل از خروج سفیانی و صیحة آسمانی بشود کذاب و مفتری است. و لاحول و لا قوه الا بالله العلی العظیم.»
دوره غیبت کبری: این دوران از سال 329 ق شروع شد و تا زمانی که خداوند مصلحت بدانند ادامه خواهد داشت در این دوره پاسخ به پرسش ها و احکام مردم بر عهده نایبان عام آن حضرت است و حضرت نایب خاصی برای این دوره معرفی نکرده اند. دوره غیبت کبری را دوران نیابت عامه نیز می نامند. نیابت عامه به این معنی است که در این دوره راهنمایی شیعیان به عهده فقهایی عالم از شیعیان است، که دارای شرایط تعیین شده برای راهنمایی هستند. در این دوره کسی مستقیماً از طرف امام زمان(عج) برای نیابت تعیین نمی شود.
امامان دروغین
در دوران غیب کبری افراد بسیاری ادعای مهدویت کرده اند از جمله غلام احمد قادیانی، موسس فرقه قادیانی هند در ۱٢۳٥ هـ ق، سید علی محمد شیرازی معروف به سید باب، موسس فرقه بابیان در ایران، که به سال 1266 هـ ق در تبریز کشته شد و محمد احمد معروف به مهدی سودانی که در ۱۳۰٢ هـ ق (۱٨٨۱ م) در سودان بر ضد استعمارگران انگلیسی قیام کرد.....
همسر و فرزندان امام زمان علیه السلام
این پرسش که آیا امام زمان علیه السلام همسر و فرزند دارد یا خیر، از جمله پرسش هایی است که در جامعه ما بسیار مطرح می شود و در کتاب ها و منابع مطالعاتی موضوع مهدویت هم پاسخ روشنی به آن داده نشده است. گروهی به استناد برخی روایات و قواعد عمومی اسلام معتقدند که امام مهدی(علیه السلام) ازدواج کرده است و همسر و فرزند دارد و گروهی هم با توجّه به پاره ای دیگر از روایات بر این باورند که آن حضرت همسری اختیار نکرده است.
باورمندان به ازدواج امام زمان علیه السلام
کسانی که معتقدند امام مهدی علیه السلام ازدواج کرده است، به دو دسته دلیل استناد می کنند:
الف) روایاتی که در فضیلت ازدواج وارد شده و در آنها تأکید شده است که ازدواج، سنّت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلّم است و هرکس از آن روی گرداند، از پیامبر نیست.
ب) روایات، دعاها و زیارت هایی است که در آنها به نوعی به همسر و فرزند داشتن آن حضرت تصریح یا اشاره شده است. از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- شیخ طوسی درباره غیبت امام مهدی علیه السلام به نقل از مفضّل بن عمر، روایتی را از امام صادق علیه السلام نقل کرده است که شاید از آن بتوان دریافت که آن حضرت فرزند دارد و ابوبصیر از امام صادق علیه السلام نقل می کند که فرمود:" گویا می بینم که قائم علیه السلام با خانواده و فرزندانش در مسجد سهله فرود آمده است."
3- در بخشی از صلوات معروف به ضراب اصفهانی که از امام عصر علیه السلام نقل شده و خواندن آن در عصر روز جمعه سفارش گشته، چنین آمده است:
(بار خدایا، به او درباره خودش، فرزندانش، شیعیانش، رعیتش، خاصّش، عامش، دشمنش و همه اهل دنیا، عطا فرما آنچه را که دیده اش را روشن و دلش را مسرور گرداند.(
4 - در یکی از دعاهای عصر غیبت از امام رضا علیه السلام نقل شده، عبارتی مشابه صلوات ضراب اصفهانی آمده است.
محدّث نوری، ادعیه و زیارات دیگری را نیز نقل می کند که در آنها تعابیری چون «ذریته»،«ولده»،«اهل بیته» به کار رفته است و به نوعی به همسر و فرزند داشتن امام عصر علیه السلام اشاره دارد.
منکران ازدواج امام زمان علیه السلام
در مورد این پرسش که آیا امام زمان علیه السلام همسر و فرزند دارد یا خیر؟ به صراحت و با قطع و یقین نمی توان اظهار نظر کرد، ولی این جای هیچ گونه نگرانی نیست؛ زیرا روشن شدن یا روشن نشدن پاسخ این پرسش، در میزان معرفت و اطاعت ما نسبت به آن حضرت هیچ تأثیری ندارد. از این رو، هرگز نباید خود را آن چنان به این گونه پرسش ها مشغول داریم که از وظایف اصلی مان نسبت به حجّت خدا باز مانیم.
اسماء و القاب حضرت مهدی(عج)
مرحوم نورى در بيان اسماء شريفه امام مهدي(عج الله تعالی فرجه الشریف)، با استناد به آيات، روايات، كتب آسمانى پيشين، تعبيرات راويان و تاريخ نگاران، تعداد 182 اسم و لقب براى حضرت مهدي(عج الله تعالی فرجه الشریف) ذكر مي كند، که هر يک بر بُعد خاصي از شخصيت و ويژگيهاي اخلاقي و روحي آن حضرت دلالت دارد، از آن جمله است: محمّد، احمد، عبدالله، محمود، مهدى، برهان، حجّت، حامد، داعى، شريد، صاحب، غائب، قائم، خلف صالح، منتظر و ... .
كنيه هاى آن حضرت عبارتند از، ابوالقاسم هم كنيه پيامبر(صلی الله علیه و آله)، ابوعبدالله، اباصالح، ابو ابراهيم، ابوالحسن و ابوتراب گفته اند.
در خصوص مشهورترين نامها و القاب حضرت ولی عصر (عج الله تعالی فرجه الشریف) آمده است؛ مهدی، حجه الله، صاحب الامر، خلف صالح، بقيّة الله، منتقم و...
منتَظَر:
از امام جواد(علیه السلام) روايت شده است که حضرت مهدي(عج الله تعالی فرجه الشریف) را منتظَر مينامند چون دوران غيبت وي، بسيار طولاني خواهد بود. مخلصان امت با وجود طولاني شدن اين دوره، ظهور او را انتظار خواهند کشيد، ولي شک کنندگان، دچار ترديد خواهند شد و او را انکار خواهند کرد.
مرحوم آيت الله سيد محمّد باقر مجتهد سيستاني پدر آيت الله العظمي سيد علي سيستاني براي آن که به محضر امام مهدي(عج الله تعالی فرجه الشریف) شرفياب شود، چهل جمعه هر هفته در مسجدي از مساجد قم، ختم زيارت عاشورا آغاز ميکند. وی مي فرمايد: در يکي از جمعه هاي آخر، ناگهان شعاع نوري را مشاهده کردم که از خانه هاي نزديک آن مسجدي که من در آن مشغول به زيارت عاشورا بودم، مي تابيد؛ حال عجيبي به من دست داد، از جاي برخاستم و به دنبال آن نور رفتم؛ در زدم، وقتي در را باز کردند، مشاهده کردم حضرت ولي عصر(عج الله تعالی فرجه الشریف) در يک از اتاق هاي آن خانه تشريف دارند و در آن اتاق جنازه اي مشاهده کردم که پارچه اي سفيد به روي آن کشيده بودند؛ وقتي من وارد شدم و اشک ريزان سلام کردم، حضرت به من فرمود: چرا اين گونه دنبال من مي گردي و رنج ها را متحمّل مي شوي؟!. مثل اين سيّد باشيد(اشاره به آن جنازه فرمود)، تا من دنبال شما بيايم. بعد فرمود: اين بانويي است که در دوران بي حجابي(رضاخان) هفت سال از خانه بيرون نيامد تا مبادا نامحرم او را ببيند.[
یاران امام زمان/10هزار و 313 نفر
با توجه به روایات یاران خاص امام زمان علیه السلام را 313 نفر می دانند، که سه دسته روایات وجود دارد:
دسته اول :روایات متعدد از ائمه اطهار علیهم السلام به ما رسیده است که یاران حضرت مهدی 313 نفر به تعداد یاران پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در جنگ بدر هستند. دسته دوم :روایاتی که یاران امام زمان علیه السلام را 10 هزار نفر ذکر می کند و دسته سوم : روایاتی که می گوید تمام شیعیان در گرد حضرت مهدی علیه السلام جمع می شوند و یا می گوید اهل شرق و غرب زمین با نهضت او همراه می شوند.
نتیجه اینکه با توجه به قرائن و شواهدی که از خود همین روایات استفاده می شود:
یاران خاص حضرت مهدی علیه السلام که هسته اصلی نیروها را تشکیل می دهند و فرماندهان و کارگزاران حضرت مهدی علیه السلام هستند، 313 نفر به تعداد اهل بدر می باشند،امام صادق علیه السلام فرمودند: گویا می نگرم به قائم علیه السلام بر فراز منبر کوفه، در حالی که یارانش پیرامون او حلقه زده اند. آنان پرچمداران و کارگزاران امام بر روی زمین هستند.
از یاران خاص یعنی 313 نفر، در روایات تعبیر به «نقباء» و «خواص» نیز شده است.
این عده، کسانی هستند که خداوند آنان را از قبل از ظهور حضرت مهدی علیه السلام، به سبب قابلیت و لیاقتشان برگزیده است.
یاران خاص امام زمان علیه السلام(313 نفر)، نخستین کسانی هستند که گرد حضرت جمع می آیند و دعوت جهانی امام مهدی علیه السلام، با آنان شروع می شود پس از آشکار شدن دعوت حضرت، تعداد ده هزار نفر، کسانی هستند که به امام مهدی علیه السلام می پیوندند و به عنوان هسته اولیه نیروهای حضرت، تحت فرماندهی همان 313 نفر، قیام جهانی امام زمان علیه السلام با این عده آغاز می شود:
امام جواد علیه السلام فرمودند: زمانی که سیصد و سیزده نفر از یاران خاص امام قائم علیه السلام به خدمت آن بزرگوار رسیدند حضرت، دعوتش را به جهانیان آشکار می کند و وقتی این تعداد به ده هزار نفر رسید، به اذن خداوند متعال قیام مسلحانه می کند و در ادامه نهضت، توده های انبوه مردم از سراسر جهان که در انتظار منجی بشریت به سر می برند و از ظلم و ستم به ستوه آمده اند، به ایشان می پیوندند.
دوره حکومت: پس از ظهور، امام زمان(عج الله تعالی فرجه الشریف) بر اساس احکام اسلام حکومت واحد جهانی تشکیل داده که در سایه آن سرتاسر عالم پر از عدل و داد خواهد شد.
سبب واقعی پنهان شدن امام زمان(عج الله تعالی فرجه الشریف) از چشم مردمان در حدیثها بیان نشده است. حتی گروهی گفتهاند علت غیبت بعد از ظهور امام زمان(عج الله تعالی فرجه الشریف) آشکار خواهد شد. اما از دلائل مهم غیبت، حفظ وجود امام از گزند دشمنان به فرمان خدا برای مصلحت اسلام و مسلمانان است. گذشته از این، غیبت امام زمان(عج الله تعالی فرجه الشریف) فقط از نظر ظاهری است و از نظر معنوی رابطه او با مردم قطع نشده است.
سر خوش آن عیدی که آن بانی نور از کنار کعبه بنماید ظهور
پایان پیام/
نظر شما