انحراف ادیان ناشی از منافع سیاسی است

خبرگزاری شبستان:آیت الله تسخیری انحرافات به وجود آمده در ادیان را ناشی از قدرت طلبی و منافع سیاسی و شخصی کسانی دانست که از انحراف ادیان سود می برند و آن را نتیجه جهل و تعصب برشمرد.

به گزارش خبرنگار شبستان: آیت الله تسخبری، رئیس شورای تقریب مذاهب اسلامی در گفتگوی چند جانبه اسلام بودیسم با عنوان«همکاری مسلمانان و بودائیان برای مقابله با خضونت و افراط گرایی» که با حضور «گالاما داماراسی ترو» مشاور رئیس جمهوری سریلانکا، «آشین  نیانسسارا» رئیس آکادمی مطالعات بین المللی بودیسم از میانمار، «پرا کرو ویبول پاتتاناکیت» از تایلند، «حسن بلخاری» مدیر گروه مطالعات عالی هنر دانشگاه تهران و شماری از اندیشمندان در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد، گفت: هسته اصلی همه ادیان مسئله محبت و شناخت حقیقت در راه خدمت به بشریت است و دین غیر از عشق چیزی نیست و عشق نهفته، انسان را  به کمال مطلق می رساند.

تسخیری افزود: دین، عشق را در باطن و ظاهر و رفتار متجلی می کند و همه نهفته های فطری انسان را آشکار می سازد.

وی تاکید کرد: انبیاء آمدند تا جوهر مطلوب نفس انسان را متجلی کنند و ابعاد فطرت انسان مانند عواطف و اراده در وجود انسانی فرمول دارد و با روش های تربیتی منتقل می شود.

رئیس شورای تقریب مذاهب اسلامی گفت: مساحت های مشترک بین اسلام و بودیسم فراوان است و باید سکوی پرشی برای شناخت مساحتها و نظارت مشترک یکدیگر باشد؛ متاسفانه اهداف سیاسی، منافع شخصی مسیر ادیان را منحرف می کند مثلا یهودیت دین اخلاص خدا و برای نجات انسانهاست، ولی یهودیت بر اثر منافع سیاسی منحرف شد و به شکل صهیونیزم ظاهر شد و صهیونیزم ضد تمدن و ضد بشر است.

تسخیری افزود: دین اسلام نیز دین رحمت و حب و تکامل انسان و دین تعاون است ولی متاسفانه اهداف سیاسی و انحرافات گروهی و شخصی، انسان را به شکل دیگر در می آورد، مثلا فرقه خوارج در نتیجه جهل و تعصب و انحراف و به شکل یک حرکت خرابکار ظاهر شد و حرکت وهابی نیز یک حرکت انحرافی است که ربطی به اصول دین ندارد.

وی خاطر نشان کرد: ریشه ها به فطرت برمی گردد و باید مشترکات دینی را به دست آورد، چرا که دین برهمه عواطف و رفتارهای انسانی تاثیر می گذارد.

در همین حال، دکتر ابوالحسن نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی گفت: اسلام و بودیسم به عنوان دو دین بزرگی هستند که داعیه جهانی دارند و همگرایی جوامع اسلامی و بودایی و کنار هم قرار گرفتن رهبران این دو دین می تواند گامی موثر در راستای اعتلای تمدن انسانی و کاستن آلام بشر معاصر بردارد.

نواب مناسبات اسلام و ایران با بودیسم را به چند قسمت تقسیم کرد و گفت: مرحله اول : فراز و فرود روابط تاریخی مسلمانان و بوداییان است؛ تاریخ گواه است که روابط مسلمان ها و بودایی ها در سده های گذشته مبتنی بر پذیر یکدیگر و احترام متقابل بوده است و طی قرون اولیه پس از زمان بودا تعالیم بودایی از قاره هند تا افغانستان و ازبکستان و ترکمنستان و تاجیکستان کنونی منتشر شد.

وی افرود: فرمانروایان مسلمان بودایی ها را از همان جایگاه و حقوق اهل کتاب بهره مند کردندو اجازه ساخت معبد و دیر یافتند. این رودیکرد مسالمت آمیز و مدارا محور در سده های مختلف کم و بیش استمرار و بوداییان و مسلمانان مناسبات تاریخی مسالمت آمیزی داشتند.

نواب ادامه داد: مرحله دوم همزیستی اسلام و بودیسم در جهان کنونی است که درحال حاضر در مناطقی از جهان بوداییان و مسلمانان در مجاورت یکدیگر زندگی می کنند و جوامع مسلمانان و بودایی به قدری از عملکرد گروه های فرهنگی و ملی نتاثر شده اند که نمی توان مسایل مذاهبی را از مشکلات جاری تفکیک کرد.

وی خاطر نشان کرد: تمرکز اصلی برای ایجاد شناخت و درک متقابل بین مسلمانان و بوداییان و همکاری دو جانبه آنها به مساعی رهبران مذهبی دو دین بستگی دارد.

رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی گفت: مرحله سوم مسئولیت جهانی و رسالت پیش رو است؛ بودیسم در منظر بسیاری از هوادارنش چشم اندازی عمیقا انسانگر است و شیوه ای از زندگی را توصیه می کند که به برقراری صلح و توازن می انجامد و اسلام نیز دینی است تبین آن از خدا، انسانها و جهان برپایخ رحمت و عدالت نهاده شده است.

نواب خاطر نشان کرد: میان اسلام و آیین بودا مشابهت های فراوانی وجود دارد. مفهوم اسلامی (جهاد اکبر) جهاد نفس و خودسازی است و سلوکی در مسیر رسیدن به کمال نهایی و در بسیاری از آموزه های بودایی نیز این مسئله قابل پیسگری است.

وی مرحله چهار را تعادل بین اسلام و بودایی دانست و گفت: آنچه امروز مهم است طراحی برای آینده روشن است و باید رهبران بودا و اسلام که بیش از یک سوم را تشکیل می دهند، برای آینده ای روشن و همزیستی مسالمت آمیز و زندگی در کنار یکدیگر و نجات بشریت از منجلاب بی اعتقادی و زندگی بشری در مسیر اخلاق ،طرحی برنامه ریزی کنند.    

 

تهیه و تنظیم : عصمت دوستدار

پایان پیام/

کد خبر 427820

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha