حجتالاسلام علیرضا پیروزمند قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که بصیرت چه مفهومی دارد و چگونه می توان آن را کسب و تحصیل کرد، گفت: بصیرت به معنای شناخت شرایط و موضوع گیری بههنگام، در شرایط مختلف تلقی می شود.
وی ادامه داد: اما این که چگونه می توان بصیرت را کسب کرد، به شناخت کافی از شرایط و تغییراتی که اتفاق می افتد و این که چه عواملی اعم از درونی و بیرونی کشور، این تغییرات را رقم زده و بسترسازی برای آنها می کند، باز می گردد.
وی تصریح کرد: لازمه بصیرت آن است که انسان شناخت نسبت به زمان و وظایفی که متوجه اوست، داشته باشد و توجه کند که یک جریان در جبهه حق یا باطل چه نوع موضع گیری را اتخاذ کرده و هزینه و منفعت آن موضع گیری نصیب چه جریان فکری و فرهنگی می شود.
حجت الاسلام پیروزمند با بیان اینکه موارد یاد شده شاخص ها و ملاک های بصیرت است که اگر قرار باشد میزان بصیرت جامعه یا فردی سنجیده شود، با این معیارها می توان سنجید، تاکید کرد: به طور کلی برای بصیرت نیاز به علم و آگاهی است، اما اطلاع و آگاهی نسبت به هر امری، بصیرت نیست بلکه علم خاص و موضع گیری هوشمندانه و به موقع و صحیح، منتهی به بصیرت شده و این علم ارزش آفرین و ارزشمند است.
وی با اشاره به اینکه اما شرط لازم برای رسیدن به چنین هوشمندی و آگاهی و قاطعیت در تصمیم گیری بعد از تشخیص، شناخت است اما این شرط، شرط کافی نیست، ابراز کرد: فرد مومنی که ارتباط معنوی با خدا و اولیای الهی دارد، این مساله موجب می شود به میزان قابل توجهی از تزلزل در امان مانده و از سقوط در لغزش گاه ها مصون بماند.
قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم اذعان کرد: بنابراین شناخت شرط لازم بصیرت است اما کافی نیست همان طور که در فتنه سال 88 مشاهده شد عده ای توان تشخیص جبهه حق از باطل را داشتند و می دانستند کدام افراد از روی سماجت و قدرت طلبی بیهوده به بیراهه می روند، اما شجاعت و صلابت کافی را در برابر آنها نداشته و نتوانستند در مقابل جریان باطل موضع گیری کرده و آنها را طرد علنی کنند، در حقیقت یکی از شرایط دارا بودن صلابت و قاطعیت ایمان است.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که بصیرت تا چه اندازه می تواند موجبات پیشرفت فرهنگی کشور را فراهم کند، بیان کرد: بصیرت هم جنبه بازدارنده دارد و هم پیش برنده؛ بازدارنده به این معنا که هوشیاری کافی برای جامعه در قبال طرد جریان های منحرف و آسیب زا را به دنبال دارد.
وی ادامه داد: اما جنبه پیش برندگی بصیرت به این صورت است که جامعه بصیر، همواره سر خود را بالا گرفته و نگاهش به آینده است و آرمان های انقلابی و اسلامی را برای خود ترسیم کرده و طبیعتا حرکت رو به جلو خواهد داشت.
حجت الاسلام پیروزمند یادآور شد: در شرایطی امروز دنیای معاصر و در جهانی که انواع فشارها و انحراف ها، موانع و مشکلات در برابر حرکت جبهه حق وجود دارد، جز با عنصری به نام بصیرت نمی توان به پیش رفت و جامعه و کشور را نجات داد.
پایان پیام/
نظر شما