حجت الاسلام محمد رضایی در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان با بیان اینکه ولایت امام زمان(ع) منحصر در یک بیعت تاریخی و اجتماعی نیست که در آغازین روزهای امامتش رخ داده باشد، گفت: برای هر شیعه و غیرشیعه ای آغاز تحول ایمانی و استبصار او، زمان بیعت با امام غایب است.
وی با بیان اینکه در همه بیعت ها به اقتضای ولایت پذیری ضرورت تجدید بیعت مداوم وجود دارد، خاطرنشان کرد: بر این اساس برای این تجدید بیعت روزی شایسته تر و مناسب تر از نهم ربیع نیست.
حجت الاسلام رضایی بااشاره به آسیب های تجدید بیعت، اظهارداشت: در تاریخ حق و باطل، گرفتار شدن در بیعت تاریخی، به روز نساختن، فراموش کردن یا شکستن بیعت از عوامل تبدیل جشن های بیعت به سوگواره های غربت و مهجوریت است.
این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: مهمترین دلیل این آسیب آن است که مکتب حق تاریخ را بین هبوط و ظهور و با هدف نهایی می بیند و چون چنین است جامعه حق می بایست تحت رهبری ولی معصوم هر زمان حرکتی پیوسته و تعریف شده و رو به جلو را برای خود طراحی کند.
وی با بیان اینکه در این حرکت جامعه حق باید بر مبنای زمان شناسی و هماهنگ با پیشرفت زمان، تجربه، تمدن و دانش بشری روزآمدی پیوسته داشته باشد، تصریح کرد: پیش شرط روزآمدی برای رهروان مکتب حق حرکت در مسیر ولی معصوم بدون و به دور از هر گونه تقدم و تاخر یا درجا زدگی است و اینجاست که استواری، ثبات قدم و استقامت بر بیعت تبدیل به یکی از دشوار ترین مسئولیت های دین داران می شود.
حجت الاسلام رضایی با اشاره به ریزش جبهه حق و رفتن به سوی باطل یا تبدیل شدن به جریان خاکستری و آسیب این جریان افزود: ناظر به این جریان در جبهه دین داری و مسئولیت سخت روزآمد سازی پیوند با معصوم است که در فرهنگ شیعی مساله تجدید بیعت در قالبی نظام مند و مهندسی شده و با هدف نهادینه سازی بیعت زیستی روزآمد در دستور برنامه ریزی های اخلاقی و تربیتی قرار می گیرد.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه تبلور این برنامه ریزی در ادعیه و زیارات نمایان است، گفت: ادعیه و زیارات از جهت ساختار ادبی و مفهومی مجموعه ای از متون خواندنی هستند که جامع شور و شعورند، این متون ضمن اینکه مبتنی بر عقلانیت و عقبه استدلالی هستند از جهت فرمی و ادبی نیز به گونه ای چیدمان یافته اند که دین دار به خواندن آنها رغبت می کند.
وی بخش عمده ای از ادعیه و زیارات شیعی را ادعیه مهدوی دانست و بیان داشت: ادعیه و زیارات مهدوی متونی هستند که بن مایه اصلی آن ها بر ایجاد رابطه معرفتی محبتی و طاعتی با امام موعود است.
حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه ادعیه مهدوی ناظر به نیاز دوران غیبت است. از این رو بیشترین تنوع را در ساختار و محتوا و دستور العمل دارد، خاطرنشان کرد: استواری بر بیعت، مراد و مقصود از بیعت، توجه دهی به سختی حفظ بیعت، هشدار نسبت به بیعت شکنی، آگاه سازی نسبت به عهد شکنان تاریخ و بازتاب های تاریخی رفتار آنها و تحذیر دین داران و مهدی یاوران از خطر آسیب های عهد شکنی ازجمله زوایای مورد بررسی در ادعیه مهدوی است.
پایان پیام/
نظر شما