فضیلت "نماز میانه" و شباهت آن به شب قدر

بدان دليل مشخّص نشده كدام يك از نمازها، نماز میانه است كه مردم همه نمازها را فروتنانه و با خشوع كامل به جا آورند و اين درست بسان شب قدر يا اسم اعظم خداست كه ميان چند شب و نامهاى گرانقدر آفريدگار هستى ناشناخته مانده است.

خبرگزاری شبستان: پاره‏اى از دانشمندان بر اين عقيده‏اند كه منظور از نماز ميانه، يكى از نمازهاى پنجگانه شبانه‏روزى است؛ و بدان دليل مشخّص نشده كدام يك از نمازها، كه مردم همه نمازها را فروتنانه و با خشوع كامل به جا آورند؛ و اين درست بسان شب قدر يا اسم اعظم خداست كه ميان چند شب و نامهاى گرانقدر آفريدگار هستى ناشناخته مانده است و نيز همانند ساعت پذيرفته‏شدن دعاها و خواسته‏هاست كه درميان تمامى شبانه‏روز مجهول است و براساس حكمت مخفى مانده است.

 

درباره شأن نزول آيه 238 سوره بقره -  حافظوا علی الصلوات و الصلوة الوسطی و قوموا لله قانتین /  بر نمازها و نماز میانه مواظبت کنید، و خاضعانه برای خدا به پا خیزید - گروهى از مفسّران نقل كرده‏اند كه در زمان پيامبر(ص)، جمعى از بدانديشان و مسلمان‏نمايان، گرمى هوا را دستاويز مى‏ساختند و به انگيزه تفرقه‏افكنى درميان مردم باايمان، در نماز ظهر حضور نمى‏يافتندكه بر اثر رفتار زشت و سم پاشيهاى هدفدار آنان، برخى از مردم باايمان نيز دچار غفلت شدند. پيامبر(ص) از اين ماجرا آزرده‏خاطر شد و ضمن چاره‏انديشى، به تفرقه‏افكنان هشدار داد. و اين آيه شريفه هم در همين راستا فرود آمد. زيدبن ثابت در اين باره گفته است پيامبر(ص) نماز ظهر را در اوج گرما به جماعت مى‏خواند و اين كار بر ياران گران مى‏آمد؛ از اين رو، عدّه‏اى به نماز نمى‏آمدند و گاه يك يا دو صف بيشتر تشكيل نمى‏شد؛ پس آن حضرت ضمن چاره‏انديشى به آنان هشدار داد  به گونه‏اى مجازات خواهند شد و آنگاه بود كه اين آيه شريفه فرودآمد.

اما عبارت ابهام آمیزی که در این آیه وجود دارد و مورد اختلاف مفسرین واقع شده عبارت الصلوه الوسطی / نماز میانه است. منظور از نماز میانه چیست؟ در اينكه كداميك از نمازهاى واجب نماز ميانه است، ديدگاههای مفسران متفاوت است:
اول:  انبوهى از مفسّران و بعضى از پيشوايان مذاهب چون ابوحنيفه برآنند كه منظور، نماز ظهر است. گفتنى است از  دو امام بزرگوار حضرت باقر و صادق علیهما السلام نيز اين مطلب روايت شده است. عدّه‏اى از پيشوايان «زيديه» گفته‏اند در روز جمعه، منظور از نماز ميانه، نماز جمعه و در ساير روزها، نماز ظهر است. از امير مؤمنان علی (ع) هم همين مطلب را نقل كرده‏اند. شأن نزول آيه شريفه نيز با توجّه به رواياتى كه درمورد آن رسيده است، اين مطلب را تأييد مى‏كند.
از امير مؤمنان(ع) نقل كرده‏اند كه ضمن تأييد اين ديدگاه، فرمود: نماز ظهر نخستين نمازى است كه واجب شد: "و اوّل صلوة فرضت"
همچنين از آن حضرت روايت كرده‏اند كه فرمود: پيامبر گرامى(ص) مى‏فرمود: خدا در آسمان دنيا، پديده‏اى دايره‏مانند خلق كرده است كه وقتى خورشيد از آن مى‏گذرد، همه موجودات، پروردگار خويش را تسبيح مى‏گويند؛ به همين جهت، خداوند نماز ظهر را واجب ساخت تا در آن ساعت خوانده شود؛ چرا كه آن ساعت، همان ساعت مباركى است كه درهاى آسمان گشوده مى‏شود و تا پايان برگزارى نمازها بسته نمى‏شود، و در آن ساعت است كه دعا به هدف اجابت مى‏رسد.
دوم: دسته‏اى ديگر از مفسّران ازجمله ابن عبّاس، به ‏نقل از امير مؤمنان(ع)، نماز عصر را نماز ميانه شناخته‏اند. همچنين از پيامبر(ص) روايت كرده‏اند كه فرمود: "بدان‏جهت كه نماز عصر ميان دو نماز بامداد و ظهر از يك طرف و نماز مغرب و عشا از طرف ديگر است، نماز ميانه ناميده شده است"
و دليل يادآورى ويژه آن درميان نمازها اين است كه خواندن آن در ساعاتى از روز صورت مى‏گيرد كه مردم به كار و تلاش مشغولند.
از پيامبر(ص) نقل كرده‏اند كه فرمود: آن كه نماز عصرش از دست برود، بسان كسى است كه ثروت و خانواده‏اش به مصيبتى گرفتار آمده است: قال(ص): «الّذى تفوته صلوةالعصر فكانّما وُتِرَ اهله و مالَهُ». نيز فرمود: در روزى كه آسمان ابرى و خورشيد نهان است، نماز را در نخستين فرصت بخوانيد؛ چرا كه اگر نماز عصر كسى ازدست برود، عملكرد او نابود و بى‏اثر مى‏شود: "بكّروا بالصّلوة فى يوم‏الغيم، فانّه مَنْ فاتته صلوةالعصر حبط عمله"
سوم:  گروهى نماز مغرب را نماز ميانه دانسته‏اند. به اعتقاد آنان، اين نماز از نظر واژه‏ها و جملات و ركعتها، ميانه نمازهاست. از پيامبر گرامى(ص) نقل كرده‏اند كه فرمود: پرفضيلت‏ترين نمازها در نزد خدا، نماز مغرب است كه آن را براى مسافر و كسى كه در وطن خويش حاضر است، مقرّر داشته است: «انّ افضل‏الصّلوات عنداللّه صلوةالمغرب». و نيز افزود: پروردگار با نماز مغرب، شب را آغاز مى‏كند و روز را پايان مى‏برد؛ و كسى كه نماز مغرب را بخواند و پس از آن دو ركعت نافله بجا آورد، پاداش او قصرى در بهشت است. و آن كه پس از نماز مغرب، چهار ركعت نافله بخواند، خداوند بسيارى از گناهان او را مى‏آمرزد.
چهارم: جمعى معتقدند كه منظور از نماز ميانه، نماز عشا است؛ چرا كه اين نماز، ميان دو نماز بامداد و مغرب كه در هيچ حال از تعداد ركعتهاى آنها كاسته نمى‏شود، قرار گرفته است و از پيامبر گرامى(ص) روايت كرده‏اند كه فرمود: هر كه نماز عشا را با جماعت بخواند، مانند كسى است كه نيمى از شب را به عبادت خدا پرداخته است؛ و هر كه نماز بامدادى را صحيح بخواند، بسان كسى است كه همه شب را با پرستش و عبادت پروردگار به‏پايان برده است.
پنجم:  برخى ازجمله جابربن عبداللّه انصارى مى‏گويند: منظور از نماز ميانه، نماز بامدادى است؛ چرا كه كه اين نماز، دربين نمازهاى شب و روز - يعنى ميان نور و تاريكى - قرار گرفته و خود بطور جداگانه و بدون هيچ نماز ديگرى، واجب شده است. قرآن شريف در اين مورد مى‏فرمايد: "وَ قُرْآنَ ‏الْفَجْرِ اِنَّ قُرْآنَ ‏الْفَجْرِ كانَ مَشْهُودَاً /  و  نماز بامدادى را برپادار، چرا كه نماز صبح پيوسته با حضور فرشتگان قرين است" آرى؛ هم فرشتگان شب، نماز بامدادى را گواهى مى‏كنند و هم فرشتگان روز؛ همانگونه كه آيه شريفه اين بحث در ادامه مى‏فرمايد: "قوموا للّه قانتين"
ثعلبى در تفسير خويش به‏نقل از «انس» آورده است كه پيامبر گرامى(ص) همواره در نماز بامدادى دعا مى‏كرد و آن را با خضوع و فروتنى افزونترى به جا مى‏آورد.

ششم: پاره‏اى از دانشمندان نيز بر اين عقيده‏اند كه منظور از نماز ميانه، يكى از نمازهاى پنجگانه شبانه‏روزى است؛ و بدان دليل مشخّص نشده كدام يك از نمازها، كه مردم همه نمازها را فروتنانه و با خشوع كامل به جا آورند؛ و اين درست بسان شب قدر يا اسم اعظم خداست كه ميان چند شب و نامهاى گرانقدر آفريدگار هستى ناشناخته مانده است و نيز همانند ساعت پذيرفته‏شدن دعاها و خواسته‏هاست كه درميان تمامى شبانه‏روز مجهول است و براساس حكمت مخفى مانده است.

برگرفته از: سایت تبیان

پایان پیام /

کد خبر 427656

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha