به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، علی باقرزاده، رییس سازمان نهضت سوادآموزی در نشست خبری صبح امروز که در این سازمان برگزار شد، گفت: از فرمایشات امام” ایران را سراسر مدرسه کنید” است که مورد غفلت قرار گرفته، اگر از ابتدا به درستی اجرا می شد شرایط ما قطعا این نبود.
وی افزود: پیش از انقلاب 50 درصد افراد زیر 50 سال باسواد بودند، اکنون به 95 درصد رسیده است که رشد خوبی داشته ایم.
باقرزاده با بیان اینکه طبق آمار یونسکو از سال 2000 تا 2010 تنها یک درصد آمار بی سوادی کاهش یافته است، تصریح کرد:بی سوادی مثل گذشته به عدم توانایی در خواندن و نوشتن ختم نمی شود بلکه ابعاد دیگری هم به آن اضافه شده است و فردی که امروزه سواد خواندن و نوشتن نداشته باشد سواد اطلاعاتی، سواد سیاسی، سواد اجتماعی و سواد اقتصادی هم ندارد البته بر اساس تجربیاتی که در زندگی کسب کرده است برخی از توانایی ها را دارد.
رییس سازمان سوادآموزی با اشاره به سه شاخص توسعه انسانی اظهار کرد: اولین شاخص طول عمر یا به تعبیری دیگر امید به زندگی است، دومین شاخص میانگین سال های تحصیل است و شاخص سوم برابری قدرت خرید را می توان نام برد.
رتبه 111 ایران در شاخص سال های امید به تحصیل دنیا
وی ادامه داد: متاسفانه میانگین سال های تحصیل به عنوان دومین شاخص توسعه انسانی برای ایران 3/7 است که رتبه 111 را در جهان داریم. با وجود اینکه 12 سال تحصیل در کشور رایگان است این رتبه تأسف آور است.
باقرزاده بیان کرد: روش شمارش افراد بی سواد در کشور و دنیا از الگوی واحدی استفاده نمی کند و در ایران برای شمارش آمار بی سوادی از سرشماری نفوس و مسکن استفاده می کنیم که مرکز آمار ایران هر 10 سال یک بار و در دهه گذشته هر 5 سال یک بار آمار گرفته است و ممکن است اطلاعاتی که در سرشماری افراد می دهند گاهی نادرست باشد.
وی ادامه داد: به دلیل اینکه اطلاعات آماری در سرشماری محرمانه است اسامی به ما داده نمی شود و اینکه هر 10 یا 5 سال آمار انجام می گیرد فاصله زیاد است بنابراین این دو از موانع با سواد کردن افراد به شمار می آید.
تعداد افراد بیسواد کشور
باقرزاده با اشاره به سرشماری سال 90 اظهار کرد: در سرشماری سال 90 افراد بی سواد بالای شش سال 9 میلیون و 716 نفر معادل 6/14 درصد، افراد 10 تا 49 سال که گروه هدف ما است سه میلیون و 456 هزار نفر معادل 8/6 درصد و افراد 10 تا 29 سال در این میان 950 هزار نفر معادل 2/3 درصد مهارت خواندن و نوشتن طبق گفته خودشان ندارند.
رییس سازمان نهضت سوادآموزی اظهار کرد: بعد از سرشماری سال 90، 11 میلیون در کشور کم سواد ثبت شده است البته شاید با آمار واقعی متفاوت باشد.
باسوادترین و بی سواد ترین استان ها
وی ادامه داد: در سرشماری سال 90 در میانگین سنی 10 تا 49 سال باسوادترین استان ها مازندران، سمنان، اصفهان، البرز و تهران شناخته شده اند و کم سوادترین استان ها سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی، کردستان، لرستان و خراسان شمالی ثبت شده اند.
به گفته وی، 688 هزار نفر از اتباع خارجی به صورت رایگان دوره سوادآموزی را دیده اند و در بین اتباع درصد بی سوادی بالا است.
بیسوادان منشا خسارت هستند
باقرزاده با بیان اینکه بی سوادان بدون اینکه بخواهند منشأ خسارت می شوند، اظهار کرد: اولین آسیب را فرد می بیند و در دومین مرحله مشکلات خود و خانواده را نمی تواند حل کند و با جریان توسعه پایدار نمی تواند ارتباط مستقیم برقرار کند و در سومین مرحله انتخاب آگاهانه و مشارکت مؤثر در جامعه را کاهش می دهد.
رابطه سطح سواد با تعداد تصادفات ارتباط مستقیم دارد
وی با اشاره به پژوهشی در رابطه با سطح سواد با شدت تصادفات تصریح کرد:رابطه سطح سواد میانگین سال های تحصیلی با تعداد شدت تصادفات ارتباط مستقیم دارد به طوری که 91 درصد از موتورسواران، 70 درصد از عابران پیاده، 41 درصد از رانندگانی که تصادف می کنند بی سواد یا کم سواد هستند.
رییس سازمان سوادآموزی کشور افزود: در یک استان بزرگ 80 درصد جرایم زیر 30 سال است که 60 درصد از این افراد کم سواد یا بی سواد هستند. همچنین بین سطح سواد والدین و پیشرفت سطح تحصیلی فرزند یک رابطه مستقیم وجود دارد و همچنین هر 4 سال تحصیل 27 درصد میانگین درآمد را افزایش می دهد و 10 سال به طول عمر می افزاید.
باقرزاده اظهار کرد: از سه میلیون و 456 هزار افراد بی سواد بین 10 تا 49 سال بر اساس سرشماری سال 90 دو میلیون و 625 نفر را توانسته ایم، مشخصاتشان را دریافت کنیم و از این بین 437 هزار اتباع خارجی هستند و همچنین 135 هزار با سواد بالای پنجم ابتدایی شناسایی شده اند و 731 هزار نفر کم سواد شناسایی شده اند و از گردونه بی سوادان کشور خارج شده اند.
وی ادامه داد: 400 هزار نفر ظرف سال های 90، 91، 92 توانسته اند باسواد شوند و امسال 352 هزار نفر تحت پوشش قرار می گیرند و یک میلیون بی سواد باقی می مانند.
ایجاد پایگاه اطلاعات اسمی
وی اولین و مهمترین اقدام سازمان را ایجاد پایگاه اطلاعات اسمی نام برد و گفت: افراد بی سواد بر اساس آمار در این پایگاه ثبت می شوند و افراد آموزش ناپذیر هم از سامانه خارج می شوند و تمرکز ما گروه سنی 10 تا 45 سال است.
باقرزاده اظهار کرد: 74 هزار نفر در گروه سنی 10 تا 45 سال که یارانه دریافت می کنند اما در هیچ جا سابقه تحصیلی ندارند و متاسفانه توانسته ایم تنها شش هزار و 200 نفر را شناسایی کنیم و در سال 93 آموزش ببینند.
علل درس نخواندن افراد
وی علل بی سوادی و درس نخواندن را افراد را کودک کار، خانواده های دچار آسیب های اجتماعی و معلولیت های جسمی دانست و گفت: در برخی از مناطق هم اجازه تحصیل به دختر را نمی دهند.
رییس سازمان نهضت سوادآموزی از مشوق هایی که برای این سه گروه در نظر گرفته شده است پرداخت ماهانه 100 هزار تومان به کودکان کار 10 تا 20 سال و حمایت مالی و غیر مالی از کسانی که در خانواده دچار آسیب هستند، می شود و همچنین هزینه ایاب و ذهاب به معلولان برای درس خواندن داده می شود و هر مربی ای که این گروه را آموزش می دهد حقوقش 10 درصد افزایش می یابد.
وی رویکرد سازمان نهضت سوادآموزی مخاطب محوری، مردم محوری و محله محوری نام برد. از دو کانون مسجد و مدرسه استفاده زیادی برای سوادآموزی می شود.
آموزش فرد به فرد یک میلیون و 187 هزار نفر
باقرزاده ادامه داد: روش آموزش فرد به فرد را هم اجرا می کنیم و از نزدیک ترین فرد باسواد برای آموزش فرد بی سواد استفاده می شود. در سال گذشته یک میلیون و 187 هزار نفر از این طریق آموزش داده شده است.
وی با بیان اینکه 15 استان از وزارت کشور اجازه اقامت اتباع بیگانگان را دارند، اظهار کرد: هر استان 10 هزار سهمیه دارد که تاکنون 11 هزار و 800 نفر ثبت نام کرده اند.
اجرا طرح آموزش سربازان و زندانیان بی سواد
باقرزاده با اشاره به طرح آموزش سربازان بی سواد در پادگان ها اظهار کرد: هر سربازی که به نظام وظیفه مراجعه می کند طی سه ماه در پادگان سواد می آموزد.
وی با اشاره به یکی دیگر از طرح های سوادآموزی اظهار کرد: سوادآموزی در زندان ها موفقیت آمیز بوده است و 12 هزار نفر سال گذشته حداقل سواد را کسب کرده اند و طبق آمار سازمان زندان ها 10 هزار نفر هم به صورت غیررسمی سواد فرا گرفته اند.
وجود 614 هزار خانواده بی سواد دانش آموز
وی از طرح آموزش اعضای بی سواد خانواده دانش آموزان خبر داد و گفت: تعداد 941 هزار دانش آموز وجود دارد که در خانواده ای زندگی می کنند که یک عضو بی سواد زیر 50 سال دارد و به عبارتی دیگر 614 هزار عضو خانواده دانش آموز بی سواد هستند.
وی افزود: حدود 419 هزار نفر از اولیا در دوره ابتدایی، 370 هزار در دوره متوسطه اول و دوم بی سواد هستند.
مشوق های سازمان نهضت سواد آموزی برای بی سوادان
وی با بیان اینکه برای کسانی که ظرف سه سال آینده باسواد شوند سه مشوقه در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: معادل 15 درصد پرداخت نقدی وقتی که معلم فرستاده شود و اگر فرد قبول شود یارانه چند برابری دریافت می کند و در روش خودآموزی فرد به طور میانگین 650 هزار تومان به فرد داده می شود.
همه آموزشیاران تعیین تکلیف شده اند
باقرزاده تاکید کرد: در سال 90، 40 هزار آموزشیار داشته ایم که همه آنان تعیین تکلیف شده اند و کسانی که تک به تک تدریس می کنند با یک موسسه غیردولتی تفاهم بسته ایم و با ما به طور مستقیم در ارتباط نیستند.
کسری بودجه برای سواد آموزی نداریم
رییس سازمان نهضت سوادآموزی در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان درباره هزینه هایی که برای باسوادی هر فرد استفاده می شود، اظهار کرد: هزینه مستقیم در سال 90 برای هر فرد 645 هزار تومان منهای هزینه لوازم التحریر است، هزینه تمام شده دوره تحکیم 90 هزار تومان و توسعه سواد 750 هزار تومان هزینه می شود و ما با کسری بودجه به دلیل عدم استقبال از سوادآموزی مواجه نیستیم.
پایان پیام/
نظر شما