به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام علی محمدی، نماینده ولی فقیه و رییس سازمان اوقاف و امور خیریه در همایش وقف و اقتصاد گفت: وقف از احکام الهی است و برای تبلیغ و تببین یک حکم الهی نباید ابایی داشت متاسفانه در دوره های پهلوی نسبت به این حکم الهی نامهربانی ها و منفی بافی هایی صورت گرفته که برخی از متشرعین نیز باورشان شد که وقف کارایی ندارد در حالی که این سنت حسنه یک ساختار مترقی است و ما آرزو داریم روزی حوزه، دانشگاه، مراکز علمی و پژوهشی کشور با افتخار به وقف و کارکردهای اقتصادی آن، نقش آن در اخلاق، جامعه، فرهنگ، دین، تمدن، ایثار و حتی سیاست بپردازد.
وی افزود: وقف می تواند در عرصه سیاسی نیز موثر واقع شود چون که زمان رضاخان سیاست حاکمیت بر این بود که عزاداری های امام حسین (ع) را کمرنگ کنند اما واقفین خیراندیش و دوراندیش برای جلوگیری از این اقدام وقف های بسیاری را در راستای عزاداری امام حسین (ع) انجام دادند.
نماینده ولی فقیه با اشاره به کارکردهای گسترده وقف در شئونات مختلف زندگی انسان ها گفت: وقف زمانی در صدر اسلام در تمام جلوه های زندگی انسان ها نقش داشت ولی به خاطر حکومت ظالمان این نقش به فراموشی سپرده شد و اکنون باید به آن زمان برگردیم و وقف را وارد تمام شئونات زندگی کنیم، یک نمونه کوچک از تاثیرات موقوفات ثبت 970 امامزاده در میراث فرهنگی کشور است که نشان از نقش این سنت حسنه به عنوان ارزش و سندی تاریخی در تحقق تمدن و فرهنگ یک کشور است وقف ابعاد گوناگونی دارد و اگر تبلیغات دولت پیرامون این مقوله مهم رواج یابد می تواند آثار و عواید بسیاری به همراه داشته باشد.
حجت الاسلام محمدی عنوان کرد: پیچیده ترین بحث در این موضوع وقف و اقتصاد است که می تواند به کاهش اختلافات طبقاتی، افزایش محبت و دلسوزی میان مردم، ایثار، اخلاق و غیره منجر شود جوانی که برای زندگی مشترک نیازمند کمک مالی است و یا بیماران برای درمانشان و نیز نیازمندان و فقرا از ظرفیت اقتصادی وقف بهره مند شوند.
وی عنوان کرد: اقتصاد و وقف بخش مهمی است معاونت بهره برداری سازمان اوقاف و امور خیریه تاکنون بیش از 200 شاخص بهره وری را شناسایی و 70 شاخص را عملی کردند اما تا هدف پیش بینی شده فاصله بسیاری دارد.
حجت الاسلام محمدی عنوان کرد: قدم اول در این موضوع نظریه پردازی است و بعد باید این نظریه ها در قالب راهکارهای عملی تحقق یابد. موضوع دیگر نگاه کلان محور به موضوع وقف است و سرمایه وقف را کلان ببینید ظرفیتی که می تواند سرمایه مادی و سرمایه معنوی به همراه داشته باشد موجب آبادانی چرخه اقتصادی، فرهنگی و علمی کشور است متاسفانه تبلیغات در این زمینه در حد مطلوب نیست اکنون بیش از 40 مورد دانشگاه، 1400 مدرسه و بیش از 500 مرکز درمانی موقوفه هستند اما متولیان امر در این مورد تبلیغاتی نمی کنند تا مردم ضمن آشنایی با ظرفیت وقف به این سنت حسنه تشویق شوند.
وی افزود: بیش از هشت هزار متولی موقوفات در کشور مشخص هستند که طبق محاسبات انجام شده سالانه 360 میلیارد تومان درآمد از عواید موقوفات به دست می آورند و ما متولیان وقف باید فرهنگسازی کنیم که مردم بدانند مال وقف چه سرمایه ای است. عواید موقوفات نه دولتی و نه خصوصی بوده بلکه مال خداست و کسی حق ندارد در آن تصرف کند.
وی افزود: بحث دیگر مدیریت وقف و بخصوص مدیریت اقتصادی آن است کسانی که در حقوق موقوفات دخل و تصرف می کنند اولین کسانی هستند که از خیانتشان متضرر می شوند زیرا عواید موقوفات منافع عمومی و جمعی دارد.
حجت الاسلام محمدی تصریح کرد: تحول اقتصادی در وقف باید عملیاتی شود و متولیان حق ندارند این سرمایه را راکد بگذارند قانون نیز تصریح کرده اگر متولیان وقف در حق آن مسامحه کنند سازمان اوقاف و امور خیریه موظف است تا آن شخص را ممنوع المداخله اعلام کند. تولیت شرط نیست اما کفایت حقوق موقوفات شرط اساسی است.
نماینده ولی فقیه با اشاره به آیه ای از قرآن کریم گفت: شایسته است تا همه ما به این آیه قرآن کریم که می فرماید خداوند شما را به عدل و احسان امر می کند، عمل کنید. عدل یعنی انصاف و احسان یعنی تفضل اگر حق مال الاجاره و یا موقوفاتی پایمال می شود خود را جای واقف بگذاریم و ببینیم آیا انصاف است که با مال خودمان نیز این طور رفتار شود. تحول در اقتصاد وقف تحول در اخلاق و رفتار را می طلبد از جزیی نگری و بهره وری موقوفات نیز باید پرهیز کنیم. احسان سازی رویه مدیریت موقوفات یک امر مهم در تحول اقتصاد وقف است و آن را از پایمال شدن بر حذر می دارد.
وی عنوان کرد: موضوع دیگر وقف جمع و گروهی است ما بر اساس احتیاجات جامعه بر اساس فرهنگ، اقتصاد، علم و فناوری باید ظرفیت وقف را به کار گیریم و خود را گرفتار موقوفات ریز نکنیم و با هزینه کردن کلان و وقف های جمعی پروژه های عظیم و گسترده ای را به ثمر بنشانیم.
پایان پیام/
نظر شما