به گزارش خبرگزاری شبستان،روند تحولات چند ماه قبل در سوریه به ویژه پیشروی های ارتش سوریه و افول مخالفان سوری سبب شده است که تلاشها برای گفتگو میان نظام سوریه و مخالفان نتیجه بدهد.مخالفان قبلا با هر تحرکی بدون کنار رفتن بشار اسد مخالفت می ورزیدند اما هم اکنون دیگر این شرط را دنبال نمی کنند.در این میان تلاش های میخائیل بوگدانف معاون وزیر خارجه را نباید از نظر دور نگه داشت.
رای الیوم با اشاره به روند تحولات سوریه و امکان گفتگوهای سوری-سوری آورده است: بعید نیست که گفتگوهای میان نظام سوریه و مخالفان پس از اینکه دو طرف اطمینان حاصل کرده اند که این گفتگوها تنها راه خروج از این بحران و توقف خونریزی است شروع شود.
وزارت خارجه سوریه شنبه گذشته با صدور بیانیه ای آمادگی دمشق برای مشارکت در دیدار مقدماتی مشورتی در مسکو با هدف توافق برای برپایی نشست گفتگو میان خود سوری ها بدون دخالت خارجی را مطرح و اعلام کرد: سوریه آماده گفتگو با کسانی است که به وحدت اراضی سوریه ایمان دارند.
سامح شکری وزیر خارجه مصر با دو هیئت در قاهره دیدار کرد؛نخست هیئتی از ائتلاف مخالفان سوری به ریاست هادی البحره و دیگر هیت هماهنگی به ریاست حسن عبدالعظیم.
در همین راستا محمد رحال یکی از طرفداران سرسخت سرنگونی نظام سوریه هنگامی که طرح گفتگو با نظام سوریه را مطرح کرد در واقع یک بمب منفجر کرد.وی خواستار آتش بس و توقف درگیری ها برای دادن زمینه به حکومت برای ترتیب دادن گفتگوی سوری-سوری شد و ترکیه و قطر را حامی تروریسم معرفی کرد و از آنها خواست که هزینه های بازسازی سوریه را متقبل شوند.
وی در واقع راه زهران علوش سرکرده جیش الاسلام را که سه هفته قبل درخواست مشابهی مطرح کرده بود، دنبال می کند.این تماس ها و بیانیه ها از سوی نظام سوریه و مخالفان در راستای استقبال از طرح گفتگوی میخائیل بوگدانف معاون وزیر خارجه سوریه پس از سفرهای دوره ای وی به دمشق، بیروت و آنکارا است که با مسئولان نظام سوریه و مخالفان و مسئولان ترک و لبنانی طی آن دیدار کرد.
رای الیوم می افزاید: دلایل این تحرکات جدید را می توان در چند عامل شامل، ظهور گروههای اسلامی افراطی به ویژه داعش، جبهه النصره و احرار شام در عرصه تحولات میدانی، محو ارتش آزاد و جبهه اسلامی و برخی گروههای دیگر، یاس آمریکا و همپیمانان آن در کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان و قطر از گروههای مسلح برای ساقط کردن نظام سوریه، تغییر اولویتهای آمریکا از سرنگونی نظام سوریه به جنگ با داعش و احساس خطر عربستان از داعش.
کلمه رمز در همه این رایزنی ها برای رفتن به پای میز مذاکرات در مسکو عدم طرح پیش شرط به ویژه پیش شرط از سوی مخالفان درباره ضرورت سرنگونی نظام در هر راهکار سیاسی است.به نظر می رسد که مخالفان با این موضوع کنار آمده اند و این شرط را کنار گذاشته اند به ویژه ائتلاف ملی که وجهه آن شکننده شده است و از جانب کشورهای عربی و آمریکا دیگر حمایت نمی شود.
رای الیوم می نویسد: نکته بارز در همه این رایزنی ها افول نقش قطر و عربستان و ایفای نقش قاهره و مسکو است.به ویژه که در نشست ژنو و وزیران خارجه گروه دوستان سوریه قطر و عربستان نقش آفرینی می کردند.نمی توانیم تحولات را پیش بینی کنیم و از موفقیت یا شکست آن سخن بگوییم.نمی توانیم بگوییم که بحران سوریه در آستانه ورود به مرحله جدید است. توافق معارضان با نظام به مفهوم پایان بحران نیست زیرا طرف سوم یعنی گروههای افراطی و داعش هنوز قدرت اصلی هستند. این سئوال بزرگی است که درباره نشست مسکو مطرح می شود.
نظر شما