به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، نشست خبری چهاردهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی ظهر امروز شنبه ششم دی با حضور دکتر غلامرضا امیرخانی معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی، نجفقلی حبیبی دبیر علمی این آیین، حجت الاسلام محمدرضا نوراللهیان عضو هیئت مدیره مرکزی خراسان و احسان الله شکراللهی دبیر اجرایی این همایش در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
در ابتدای این نشست، دکتر غلامرضا امیرخانی، معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی ابتدا در دهه 70 در کتابخانه مجلس پایه گذاری شد و امسال برای چهاردهمین بار در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار می شود.
وی خاطرنشان کرد: بررسی میراث خطی در اداره کل امور خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در طول یک سال انجام شده و به همین منظور برگزیدگان نسخه های خطی به خاطر فعالیت در طول سال 93 در روز دوشنبه تجلیل خواهند شد.
در ادامه این نشست، حجت الاسلام محمدرضا نوراللهیان، عضو هیئت مدیره مرکز فرهنگی خراسان درباره فعالیت فرهنگی خراسان گفت: بنیانگذار این مرکز علامه عزیزالله عطاردی هستند، علامه عطاردی یکی از شخصیت هایی است که در رشته نسخه خطی فعالیت های بسیار زیادی داشته است. احیای آثار معاصر خطی و نسخه های خطی بدون مراجعه به کتابخانه ملی و یا کتابخانه مجلس از جمله فعالیت های این نسخه پژوه است.وی 54 سال از عمرش را برای تدوین "دایره المعارف بزرگ خراسان شناسی" در 86 جلد صرف کرده است، هفت جلد از این مجموعه به چاپ رسیده که سه جلد آن نیز در حال چاپ است و قرار است مابقی آن به تدریج چاپ و منتشر شود.
در ادامه این نشست، نجفقلی حبیبی، دبیر علمی چهاردهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی درباره برگزاری این همایش در حوزه های مختلف نسخ خطی گفت: امسال همایش در 17 محور صحافی، مرمت، تصحیح، پایان نامه های چاپ شده، خوشنویسی، مقالات و ... برگزار می شوذ. تمام رشته هایی که مربوط به نسخه های خطی هستند در این دوره مورد توجه قرار گرفته اند. بسیاری از نسخه های خطی هم اکنون در معرض خطر هستند. احیا و جمع آوری این نسخه های خطی در سراسر دنیا صورت گرفته است.
احسان الله شکراللهی، دبیر اجرایی چهاردهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی نیز گفت: نسخه های خطی یک منشور چندوجهی هستند که جامعه به چند وجه به آنها نگاه می کند هدف این آیین این است که این منشور از وجوه مختلف مورد بررسی قرار بگیرند و به جامعه معرفی شوند و هر سال از یک شخص برجسته در حوزه نسخه های خطی تقدیر می شود و امسال بر همین اساس از علامه عزیزالله عطاردی تجلیل خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: در این آیین همچنین علاوه بر یک چهره خاص از 55 برگزیده و شایسته تقدیر نسخه های خطی تجلیل خواهد شد، امسال در حوزه نشریات برگزیده و شایسته تقدیر نداریم اما در محورهای تألیف، فهرست نویسی، مرمت، صحافی، آسیب شناسی نسخه های خطی و پایان نامه های ارشد و دکتری و مقاله و همچنین مصاحبه گران نسخه های خطی تجلیل و معرفی خواهند شد.
شکراللهی افزود: از جمله محورهایی که امسال اضافه شده است چاپ هنری است، انتشار آثار به صورت هنری خیلی هزینه بر است و هر ناشری به سراغ آن نمی رود، برای همین امسال ناشر هنری نیز لحاظ شده است و همچنین موسساتی که از این ناشران حمایت می کنند نیز معرفی می شوند. همچنین برای اولین بار مجموعه فعالیت های ناشر و موسسات دیده شده است و کارهای 100 موسسه بررسی شده و دو موسسه برتر معرفی خواهند شد.
دبیر اجرایی چهاردهمین آیین حامیان نسخ خطی اظهار داشت: در این دوره از سیدمحمدعلی احمدی ابهری بانی برگزاری آیین حامیان نسخ خطی در کتابخانه مجلس تقدیر خواهد شد.
نجفقلی حبیبی در ادامه اظهار داشت: آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی 14 سال است که برگزار می شود و از وجوه مختلف موضوع نسخ خطی بررسی می شود و این موضوع باعث می شود که جوانان هم به موضوع نسخ خطی علاقه مند شوند و به این کار بپردازند. هنوز نسخه های خطی زیادی در کتابخانه هستند که بررسی نشده اند و این اقدام تشویقی است برای جوانانی که می خواهند در این حوزه کار کنند. هنوز بسیاری از نسخه های خطی که در کتابخانه ملی و مجلس وجود دارد فهرست نویسی نشده اند.
در ادامه، دکتر سادات بیدگلی، مدیر کل امور خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: در کنار برگزاری آیین بزرگدشت حامیان نسخ خطی دو نمایشگاه برگزار می شود یکی نمایشگاهی از آثار علامه عطاردی که در این نمایشگاه 146 جلد از کتاب های این نسخه پژوه به نمایش درمی آید. همچنین در یک نمایشگاه دیگر 240 کتاب، مقاله و پایان نامه که به دبیرخانه این همایش رسیده است به نمایش درخواهد آمد.
وی افزود: در مخزن کتابخانه ملی 31 هزار نسخه خطی و 36 هزار نسخه سنگی وجود دارد که به دلیل محدودیت فضا قابلیت نمایش این تعداد اثر وجود ندارد، امیدوارم فضای مناسبی برای نمایش این آثار تعبیه شود.
وی درباره دیجیتال سازی منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: حدود 92 درصد از نسخی که در بخش خطی داریم اسکن شده است و برای خواندن بر روی سایت قرار گرفته اند.
در ادامه، دکتر امیرخانی، درباره رسالت سازمان اسناد و کتابخانه ملی اظهار داشت: آن چیزی که رسالت کتابخانه ملی است بیشتر بخش پژوهشی است که هم اکنون متأسفانه اینگونه نیست و این نیاز به واکاوی دارد، کتابخانه ملی در همه جای دنیا وظیفه خاصی دارد منتهی بعد از مدت کوتاهی که از افتتاح سازمان اسناد و کتابخانه ملی در سال 83 گذشت از سال 84 تاکنون کتابخانه به سمت کتابخانه عمومی شدن تمایل پیدا کرد و به قرائتخانه برای دانشجویانی تبدیل شد، واکاوی چرایی این پدیده این است که مشکلات متعددی وجود دارد که از حوزه اختیارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی خارج است. سازمان هایی مثل نهاد کتابخانه های عمومی و شهرداری به وظایف خود درست عمل نکرده است و ما مجبور به پاسخگویی به دانشجویان هستیم. برگزاری همایش حامیان نسخ خطی و برپایی اندیشگاه فرهنگی و خرید نسخه های خطی در راستای اهداف کلی سازمان اسناد و کتابخانه ملی صورت می گیرد. تا زمانی که نهاد کتابخانه های عمومی و شهرداری پاسخگوی نیازهای مراجعان نباشند سازمان اسناد و کتابخانه ملی قرائت خانه است.
سادات بیدگلی از خرید نسخه های خطی خبر داد و گفت: تاکنون 70 نسخه چاپ سنگی و نسخه خطی و 140 تابلوخط خریداری شده است و گرانترین نسخه خریداری شده دیوان حافظی به قیمت 20 میلیون تومان است که مربوط به دوران صفویه است که در شهر شیراز نوشته شده است.
امیرخانی از خریداری مجموعه مهندس الممالک غفاری خبر داد و گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی مجموعه متعلق به مهندس والممالک غفاری از رجال دوران قاجار را خریداری کرده و آن را به بخش خطی کتابخانه آورده است.
پایان پیام/
نظر شما