به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، فرد مسلمان می تواند نماز خود را در منزل و یا با حضور در مسجد و به جماعت اقامه کند، این امر بستگی به شخص دارد اما قطعا کسانی که حضور مستمر در مسجد را جزو برنامه های روزانه خود قرار داده اند بیش از دیگران سیره نبوی را دنبال کرده اند چراکه مسجد برای پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(ع) از اهمیت ویژه ای برخوردار بود و همواره نسبت به اقامه نماز در مسجد سفارش می کردند بنابراین با توجه به این جایگاه ضروری است تا متولیان امور مساجد و به ویژه ائمه جماعات در راستای جذب مردم و به ویژه جوانان به مسجد اهتمام مضاعفی داشته باشند.
خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان در این راستا با حجت الاسلام «طباطبایی نژاد»، مدیر گروه سیره نگاری پژوهشکده علوم و معارف حدیث به گفت وگو نشسته ایم که حاصل آن را می خوانید:
با توجه به اهمیت نشر فرهنگ نماز در جامعه، به نظر شما بهترین راهکارها برای تحقق این امر و به ویژه ترویج هرچه بیشتر اقامه نماز جماعت در مساجد چیست و اساسا چالش های پیش روی این مهم در جامعه ما چگونه مرتفع می شود؟
قبل از این که بخواهم به این سوال پاسخ دهم ترجیح می دهم مقدمه ای را به طور کلی در مورد نماز بیان کنم. اساسا حضور نمازگزاران برای اقامه نماز جماعت و عبادت در مسجد یکی از ارکان فرهنگ اسلامی است. در عین حال لبیک به هدف خلقت یعنی عبادت و پرستش است چانچه خداوند در قرآن فرمود « وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ » (و جن و انس را نيافريدم جز براى آنكه مرا بپرستند).
این مساله اهمیت بالایی دارد چراکه این عبادت برای آن است که یاد خدا در دل ما زنده شود و یاد خدا منشاء خیرات است چراکه خداوند مرکز هستی است و ما هرچه به یاد خدا باشیم در مسیر رودخانه هستی و تکامل حرکت کرده ایم. در مقابل اگر از او قطع شویم و تبدیل به انسانی از خدابریده شویم در واقع از حرکت تکاملی باز خواهیم ماند.
از این نظر است که می بینیم وقنی حضرت عیسی به صورت معجزه آسایی درحالی که نوزاد بود به سخن آمد و گفت « قَالَ إِنِّي عَبْدُ اللَّهِ آتَانِيَ الْكِتَابَ وَجَعَلَنِي نَبِيًّا » (گفت منم بنده خدا به من كتاب داده و مرا پيامبر قرار داده است ) که در آیات 30 تا 33 سوره مریم به این جریان اشاره شده است) و همچنین فرمود « وَجَعَلَنِي مُبَارَكًا أَيْنَ مَا كُنتُ وَأَوْصَانِي بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ مَا دُمْتُ حَيًّا » (و هر جا كه باشم مرا با بركتساخته و تا زندهام به نماز و زكات سفارش كرده است ) .
این اشاره مستقیم نشان از محوریت بحث عبادت دارد. همچنین در اهمیت اجرای فرامین الهی و واجبات به اهل بهشت در سروه «ذاریات» می فرماید « آخِذِينَ مَا آتَاهُمْ رَبُّهُمْ إِنَّهُمْ كَانُوا قَبْلَ ذَلِكَ مُحْسِنِينَ » (آنچه را پروردگارشان عطا فرموده مىگيرند زيرا كه آنها پيش از اين نيكوكار بودند ) .
همچنین در آیه 79 سوره «اسرا» خطاب به پیامبر(ص) آمده است « وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَّكَ عَسَى أَن يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَّحْمُودًا » (و پاسى از شب را زنده بدار تا براى تو [به منزله] نافلهاى باشد اميد كه پروردگارت تو را به مقامى ستوده برساند ) .
در این آیه خداوند پیامبر(ص) را تجهد و بیداری فرا می خواند و عجیب آن است که آن قدر مقام عبادت بالاست که نبی اکرم(ص) که در اوج معنویت است و گناهی ندارد و همه کارش عبادت است خداوند چنین به او تاکید بر عبادت می کند.
همچنین در سوره «مزمل» می فرماید نیمی از شب را عبادت کن، بنابراین عبادت در صدر اسلام و به ویژه عبادت در ساعت های متمادی فرهنگی جا افتاده بوده است اما متاسفانه امروز ما از این فرهنگ فاصله گرفته ایم .
اما اگر پدر و مادر اهل عبادت باشند و مستحبات را در کنار واجبات ادا کنند بچه ها نیز نسبت به کلیت مساله نماز و اقامه آن دغدغه مند خواهند شد.
اما مساله آن است که مساجد آنچنان که باید و شاید پویایی که انتظار می رود ندارند، مسجد ظرفیت بسیاری دارد اما با این وجود چنین شرایطی داریم، تحلیل شما چیست؟
به هرحال مسجد جایی است که محل عبادت است و جایی که مومنان و خوبان می آیند، از این نظر است که مسجد محیط بسیار سازنده ای دارد و باید تلاش کنیم خودمان وخانواده و بچه هایمان به مسجد بروند.
مساله دیگری که در این مجال مایلم به آن اشاره کنم آن است که مسجد علاوه بر آموزشی که برای انسان به همراه دارد اساسا ذات سازندگی دارد و برای انسان معنویت را به همراه می آورد.
روایت بیسار جالبی از حضرت امیر(ع) است که می فرماید:
هرکه به مسجد رفت و آمد داشته باشد یکی از این هشت خصلت به او می رسد:
برادری که در راه خدا از او استفاده می کند، آیه ای که تکلیف اش را مشخص می کند، دانشی جدید کسب می کند، سخنی را که او را راهنمایی می کند، کلامی که او را از زشتی باز می دارد، گناهی را که به سبب ترس از خدا باز می دارد، گناهی را به سبب شرم انجام ندهد، رحمتی که از سوی خدا به آن امیدوار باشد.
بنابراین مسجد به خاطر ویژگی هایی که در فرهنگ دینی ما دارد بسیار مورد تاکید قرار گرفته است، ساختن مسجد، حضور در مسجد، منتظر جماعت ماندن، در روایت می فرماید کسی که برای جماعت به سمت مسجد می رود برای هر گام اش هفتاد هزار حسنه می دهند.
فارغ از این، اساسا بسیاری از مساجد ما امکانات کافی ندارند، مسجد باید سرمایش و کرمایش خوبی داشته باشد و همواره پاکیزگی داشته باشد، بسیار پیش آمده است که به علت کمبود این امکانات افراد از حضور در مسجد زده شده اند.
بنابراین یکی از علل این عدم پویایی را باید به حساب امکانات مساجد گذاشت. همچنین ارایه مباحث غیر روتین در مساجد اهمیت دارد. مسجد نباید صرفا محدود به اقامه نماز شود.
البته مسجد و شرایطی که به آن اشاره شد تنها یک طرف قضیه است. آیه داریم که موظفید خود و خانواده تان را از آتش جهنم حفظ کنید.
مسئولیت این امر یعنی صیانت از خانواده بر عهده پدر و مادر و به ویژه پدر است.
از چه نظر؟
علت این تاکید نسبت به مسئولیت پدر آن است که او مسئولیت اداره خانواده را بر عهده دارد بنابراین اگر او مداومت به امر نماز اول وقت و حضور در مسجد داشته باشند این چنین حالتی در خانواده اش نیز به مثابه یک سنت شکل می گیرد.
پایان پیام/
نظر شما