تحول علوم انسانی نیازمند ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی است

خبرگزاری شبستان: رئیس جهاد دانشگاهی واحد استان قم گفت: تحول علوم انسانی نیازمند روش‌های موضوع‌شناسی و ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی است و آنچه که در وحدت حوزه و دانشگاه می‌تواند موثر باشد ورود علما در این حوزه است تا تحولات عملی شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین محمدمهدی کرمی رئيس نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های استان قم امروز (29 آذر) در نشست مشترک شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی با رؤسای مراکز آموزش عالی قم که در تالار امام رضا (ع) استانداری و با حضور غلامعلی حداد عادل برگزار شد عنوان کرد: اگر شورای تحول علوم انسانی با دانشگاه‌ها ارتباط وسیع تری داشته باشد بهتر می‌تواند برنامه‌های خود را پیش ببرد.

 

حجت الاسلام و المسلمین کرمی اظهار داشت: انتقادات جدی بر مفاهیم و مضامین متون رشته‌های علوم انسانی در بعد دینی و انسانی وجود دارد که اگر ما با نقد و بررسی این متون شروع کنیم و از انتقاد اساتید در این عرصه استفاده کنیم راه میان بری هست.

 

ارتباط بین حوزه و دانشگاه باید از جنبه اداری فراتر رود

 

امیر حمزه محرابی، رئیس دانشگاه علمی کاربردی قم بیان داشت: اگر ارتباط بین حوزه و دانشگاه محقق شود راه تحول علوم انسانی باز می‌شود.

 

رئیس دانشگاه علمی کاربردی قم تصریح کرد: امروزه روش‌شناسی که در حوزه و دانشگاه رواج دارد همان روش تجربی است و اگر روش‌شناسی در این دو حوزه اصلاح نشود، متون خوبی محقق نمی شود.

 

وی ابراز کرد: در اصلاح روش‌شناسی کمتر کار شده است و اگر اساتیدی با روش‌شناسی خاص اسلامی تربیت شوند مبنای دقیقی برای اصلاح علوم انسانی می‌شود.

ابوالفضل ایرانی خواه رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم عنوان کرد: ارتباط بین حوزه و دانشگاه بیشتر جنبه اداری پیدا کرده است و این ارتباط باید از حالت اداری فراتر رود و اساتید و بزرگان بر این مسئله بازنگری داشته باشند.

 

ایرانی خواه با بیان این که تحول علوم انسانی در قم بهتر محقق می‌شود اظهار داشت: در دانشگاه علوم پزشکی قم حرکتی شروع شده است تحت عنوان دانشکده سلامت و دین که بایستی این مسئله جهانی شود و امید است در تحقق اهداف بلند آن همکاری‌های لازم صورت گیرد.

 

سید حسین اخوان علوی رئیس بنیاد نخبگان استان قم  بیان داشت: دغدغه تحول علوم انسانی باید بین همه دست‌اندرکاران وجود داشته باشد و سطح تحلیلی سازمان را باید پذیرفت تا بتوان به اهداف بلند آن رسید.

 

رئیس بنیاد نخبگان استان قم ابراز کرد: اهدافی که در تحول علوم انسانی وجود دارد باید دقیق‌تر بیان شود و موضوعات و مسائلی که در علوم انسانی مطرح است باید مورد توجه قرار گیرد.

 

مبانی علوم انسانی ناقص هستند

 

جعفر رحمانی عضو هیأت علمی جامعه المصطفی قم با بیان این که زیربنای کتب علوم انسانی مادی است گفت: کارگروه‌های شورای تحول علوم انسانی ممکن است در ارزیابی محتواها، مشکلاتی را خط بزنند و در پی آن مشکلات جدیدی ایجاد شود که این خطر جدی محسوب می‌شود.

 

رحمانی با بیان این که ما با کمبود دانش تکنیکی و تاکتیکی مواجه هستیم عنوان کرد: مبانی علوم انسانی ناقص هستند و به سمت مادی حرکت کرده است و روی مبانی الهی کار نشده است.

 

عضو هیأت علمی جامعه المصطفی العالمیه اظهار داشت: ما برای تولید مبانی نیاز به مدت زمان طولانی داریم در حالی که نیاز به راه حل‌های کوتاه مدت است.

 

تحول علوم انسانی نیازمند روش‌های موضوع شناسی و ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی است

 

محمدابراهیم فقیه زاده رئیس جهاد دانشگاهی واحد استان قم ابراز کرد: تحول علوم انسانی نیازمند روش‌های موضوع شناسی و ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی است و آنچه که در وحدت حوزه و دانشگاه می‌تواند موثر باشد ورود علما در این حوزه است تا تحولات عملی شود.

 

در فرآیند تحول علوم انسانی چندین هزار کتاب باید تألیف شود

 

در ادامه غلامعلی حداد عادل در پاسخ به برخی سوالات رؤسای مراکز آموزش عالی عنوان کرد: تحول علوم انسانی یک کار مستمر است و قطعی و رسمی نیست یعنی کاری است که هیچ زمان نباید تعطیل شود و به صورت شورایی و جلسه‌ای نیست.  

 

رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی اظهار داشت: عده‌ای از اساتید هستند که تفکر سکولار دارند و مایل نیستند که این تحول در علوم انسانی رخ دهد و ما امیدواریم که کار تحول علوم انسانی دستخوش درگیری‌های جناحی در کشور نشود.

 

وی بیان داشت: یکی از کارهایی که صورت گرفته است پیراستن برخی کتاب‌های موجود است به عنوان مثال برخی متون در کتاب‌های زبان خارجی تدریس می‌شود که مطالب آن با اصول و احکام اسلامی مغایر است که تغییر آن مطالب مشکلی را به وجود نمی آورد.

 

حداد عادل با بیان این که شورای تحول علوم انسانی نقشه راهی تدوین کرده است ابراز کرد: فلسفه غرب باید تدریس شود زیرا برخی از محتواهای آن مفید و برخی قابل نقد است.

 

رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی عنوان کرد: از آنجا که 15 رشته از رشته‌های علوم انسانی در طرح تحول قرار گرفته است، تخمین زده شده است که در فرآیند تحول علوم انسانی چندین هزار کتاب باید تألیف شود.

وی ادامه داد: در تخمینی که صورت گرفته است هر یک از رشته‌های علوم انسانی چندین زیرشاخه دارد که جمعا حدود 200 رشته و گرایش وجود دارد که اگر در هر رشته و گرایشی 30 کتاب وجود داشته باشد باید در حدود 6 هزار کتاب در این طرح بازنگری شود.

 

حداد عادل با بیان این که در امر تألیف کتاب‌ها جاده بسیار طولانی در پیش است گفت: بر همین اساس یک معاونت تألیف در دبیرخانه شورای تحول علوم انسانی ایجاد شده است و اساس کار بر این است که روش اغنایی را در پیش بگیریم.

 

یک مرکزی مطالعات اسلامی باید در قم ایجاد شود

 

رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی در خصوص میل دانش آموزان مستعد به رشته‌های علوم پایه‌ای عنوان کرد: مدرسه‌های فرهنگ برای همین موضوع تأسیس شده است و باید مراقب بود که افکار انحرافی ذهن کودکان را گرفتار نکند.

 

حداد عادل تصریح کرد: در شورای تحول علوم انسانی به تحلیل سازمانی توجه ویژه‌ای شده است زیرا کاری به این وسعت نیاز به تئوری مدیریتی قوی دارد.

 

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: یک مرکزیت مطالعاتی اسلامی باید در قم ایجاد شود اما جنبه اجرایی، مدیریتی و ارتباط با دولت و وزارتخانه‌ها و شورای انقلاب فرهنگی باید در تهران باشد.

 

وی در پایان گفت: محتوای علوم انسانی که در طی چندصد سال در غرب شکل گرفته است ما باید خود را آماده کنیم که در برابر این آموزش‌های تقلیدی استقلال پیدا کنیم، استقلال به معنای رد کردن نیست بلکه مراد از استقلال رسیدن به خودآگاهی انتقادی است.

 

پایان پیام/

کد خبر 425656

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha