به گزارش خبرگزاری شبستان از شیراز، به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس، دکتر مصیب امیری، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت: پخت آش نذری همه ساله در شهر شیراز در روز های تاسوعا، عاشورا، اربعین و 28 صفر انجام می شود اما بزرگ ترین پخت آش نذری در 28 صفر انجام می شود که سال گذشته 72 تن بوده و امسال قرار است که 80 تن پخته شود.
وی افزود: گرچه گاهی مرور ایام باعث می شود که برخی از مراسم و آیین ها کم رنگ شود یا به فراموشی سپرده شود اما مراسم های مذهبی که گاهی مهارت هایی نیز با خود داشته باشد، هر روز جذاب تر و نمود عینی آن بیشتر می شود.
امیری خاطرنشان کرد: حفظ این آیین ها باعث انسجام فرهنگی مسلمانان، ترویج وفاق اجتماعی شده و کمک شایانی در اشاعه فرهنگ مذهبی و فنآوری های بومی در حوزه خوراک می کند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس خاطرنشان کرد: آش سبزی یکی از آش های سنتی و بسیار قدیمی در شیراز است که اغلب به عنوان نذری مورد استفاده قرار می گیرد و از همین رو ثبت آن به عنوان یک میراث معنوی در ماندگاری و حفظ این سنت قدیمی موثر خواهد بود.
وی در خصوص ویژگی های پخت این آش گفت: سنگین ترین آش شیراز در محل پارک خلد برین پخته می شود و از ارزش های منحصر به فرد این نذری آن است که سالیانه در حدود 80 تن در روز 28 صفر پخت می شود و به شکلی که تا به حال در هیچ کجا آنقدر آش به این مقدار پخته نشده است و در نوع خود بی نظیر است.
مژگان ثابت قدم، مسئول حوزه مردم شناسی و کارشناس ثبت آیین های معنوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس در خصوص ویژگی های آش سبزی سنتی شیراز گفت: این آش با روغن فراوان، فلفل سیاه، آب لیمو تازه و نان سنگک سرو می شود و بهترین گوشت، گوشت گردن یا سر دست است و برای این که این آش کشدار شود، باید آن را به هم زد و خوشمزه شدن آن در به هم زدن مداوم آن است.
وی افزود: اگر این آش به عنوان نذری در ماه محرم پخته شود، زنان هنگام پاک کردن و خرد کردن سبزی و شستن حبوبات مداوم صلوات می فرستند و دعای توسل و زیارت عاشورا را زمزمه می کنند و گاهی کنار دیگ آش شمع روشن می کنند و مردان نیز آش را تا صبح به هم می زنند و حاجتشان را می خواهند.
ثابت قدم با تاکید بر اینکه برای شیرازی ها هیچ صبحانه ای خوشمزه تر از آش سبزی نیست، گفت: آش سبزی صبح ها در پزندگی های شیراز پخت می شود که مردم صبح های زمستان برای خرید آش در صف می ایستند و آن را کیلویی 30 هزار ريال می خرند.
پایان پیام/
نظر شما