گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان: گسترش فرهنگ وقف، يكي از عمده ترين فاكتور، انهدام تراكم ثروت در جامعه و ايجاد بستر مناسب براي رشد ارزشهاي معنوي و الهي، در شكل توزيع عادلانه ي ثروت، محسوب مي شود و با درك از همين نكته، يعني موثريت ژرف وقف در توسعه ي اقتصادي، فكري، فرهنگي ومعنوي است كه اسلام دين مقدس توحيدي، برگسترش فرهنگ وقف بيش از هر چيز ديگر تاكيد نموده است.
سنت حسنه ي وقف يكي ديگر از افتخارات مكتب اسلام و از اهرمهاي موثر اعتقادي و فرهنگي براي جبران نيازهاي مادي و معنوي جامعه است. از صدها سال پيش تاكنون واقفان خيرانديش با اختصاص بخشي از اموال خود براي خدمت مستمر به جامعه در قالب روش پسنديده ي (وقف) كه بارزترين و روشن ترين مصداق احسان، انفاق، صدقه ي جاريه، تعاون و باقيات الصالحات است منشاء خدمات فراوان علمي، فرهنگي، هنري، رفاهي، بهداشتي در جامعه بوده اند كه وجود صدها درمانگاه، بيمارستان، مدرسه، دارالايتام، كتابخانه و هزارها مسجد، قنات، پل، آب انبار وغيره كه بايد بطور دايمي حفظ و مورد بهره برداري قرار گيرد درسراسر كشورهاي جهان و به ويژه ايران بهترين گواه و شاهد آن است.
اکنون که در هفته وقف قرار داریم فرصتی دست داد تا بیش از پیش با این سنت حسنه آشنا شویم لذا خبرگزاری شبستان، گفت و گوی حضوری با حجت الاسلام غلامرضا محمدزاده، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان تهران ترتیب داده که از نظرتان می گذرد:
به نظر شما چه آثار و برکاتی در سنت حسنه وقف نهفته است که سایر انفاق ها همچون صدقه، نذر و ... وجود ندارد؟
یک زمانی معجزات ائمه اطهار تبدیل عصا به اژدها بود این معجزه به عنوان معجزه پایدار و مانا مطرح نمی شود اما قرآن کریم اعجاز ماندگار الهی است در بحث وقف هم همینطور است واقف با عمل خود شامل رحمت پایدار الهی می شود و این عمل نیک انسان و نام پسندیده اوست که باقی می ماند و در این دنیا به خاطر اقدامات خیرخواهانه موجبات آرامش روان و سلامت دیگر همنوعان خود می شود.
وقف انتقال رحمت پایدار الهی به جهان آخرت
آیا وقف می تواند در آرامش روحی و روانی واقف مؤثر باشد؟
انسانی که دست به عمل نیک وقف می زند رضایتمندی و آرامشی درونی او را اقناع می کند. همانطور که می دانید دنیا پایه و انتقال رحمت الهی است آدمی می تواند با انجام کارهای نیک و وقف مال و ثروت خود انتقال دهنده این رحمت الهی به جهان آخرت باشد. خوشبختانه از سنت های دیرباز ایرانیان است که خانواده ها اندوخته های کم خود را تبدیل به سرمایه های پایدار می کنند.
اثرات و برکات وقف غیر قابل احساس ظرفیت هایی که در این امر خداپسندانه است می تواند به ارتقای سطح علمی، سیاسی، بهداشتی و درمانی یک جامعه کمک کند و یا با ساخت مدارس به کمک علم آموزی دانش آموزان بیاید.
به نظر شما در طول سالیان دراز وقف چه عوایدی برای رشد جامعه ایران داشته است؟
یکی از برکات وقف در جامعه اسلامی و خصوصا کشورمان استفاده از عواید موقوفات در راستای رشد سلامت جامعه و به خصوص سلامت روانی لایه های مختلف اجتماعی است ما در جای جای کشورمان شاهد ثبت موقوفات برای کمک بیماران و مستمندان هستیم که این رویه می تواند بسیاری از نیازمندان جامعه را از نقطه صفر و فقر مالی به نقطه مثبت حرکت دهد تا بسیاری از دغدغه های مردم در همین راستا برطرف شود.
همچنین از دیگر عواید و برکات وقف نیازسنجی جامعه در حوزه های علمی و رشد و بالندگی آن است ما از دیرباز شاهد ثبت موقوفاتی همچون حوزه های علمیه، دارالقرآن و موسساتی که تکفل راهبری اندیشه های مردم را داشته اند، شاهد هستیم.
توقف روزشمار ساخت بیمارستان تخصصی سرطان تا 3 سال آینده
یکی از پروژه های موفق اداره کل اوقاف و امور خیریه استان تهران کلید خوردن ساخت بیمارستان تخصصی سرطان است، چه زمان شاهد راه اندازی این بیمارستان خواهیم بود؟
گفتنی است از دیگر کارکردهای وقف توجه به سلامت جسمی جامعه است که از جایگاه بالای برخوردار است همانطور که مقام معظم رهبری فرموده اند باید کاری کرد تا بیماران علاوه بر دغدغه بیماری مشکل درمان نداشته باشند.
وقف می تواند به میدان آمده و در بحث درمان و بهداشت جامعه که گاهی اوقات بخش خصوصی رغبت به حضور ندارد و یا بخش دولتی توان توسعه آن را ندارد، کمک کند. موقوفات علاوه بر تمام این برکات و آثار به موضوعات دیگری نیز معطوف می شود همچون بحث عزاداری امام حسین (ع) و ترویج موضوعات قرآنی ما از گذشته تاکنون شاهد ثبت موقوفاتی مانند آب انبارها تا لوله کشی آب و ساخت مرکز بهداشتی و تحقیقاتی و پژوهشی بودیم که بیساری از این عواید موقوفات موجب جلوگیری از آفت های اجتماعی شده است.
امروز در کشورمان شاهد رونق و پیشرفت علمی در زمینه های مختلف همچون تشکیل موسسه رویان هستیم که بسیاری از موقوفات به کمک بخش تحقیقات این موسسه آمده و موقوفه بزرگی همچون آرش به ثبت رسیده و سرمایه گذاری های بسیاری برای رونق و توسعه علمی این بخش انجام شده است. از دیگر عواید موقوفات آمادگی برای ساخت بیمارستان بزرگ فوق تخصصی سرطان واقع در شهرری تهران است که هم به مسئله درمان و هم به مسئله پژوهش می پردازد که امیدورایم تا سه سال آینده به پایان برسد.
ساخت بیمارستان در منطقه شهر ری توجه به سلامت معنوی بیماران
علت انتخاب منطقه شهر ری برای ساخت بیمارستان تخصصی سرطان چیست؟
اينکه چرا بين تمام شهرهاي همجوار تهران، شهرري براي احداث بيمارستان تخصصي سرطان انتخاب شده است به موضوع سلامت معنوی و آثار همجواری با حرم حضرت عبدالعظیم(ع) ارتباط دارید
زمين اين بيمارستان در شهرري قبل از انقلاب براي ساخت بيمارستان وقف شده بود، به خاطر جمعيت اقماري و راههاي دسترسي آسان به فرودگاه و شهرهاي اطراف شهر ري را انتخاب کرديم. از سوی دیگر سازمان جهاني بهداشت، بعد سلامت معنوي را به عنوان يکي از ستونهاي چهارگانه سلامت مطرح نموده است لذا قرارگيري حرم مطهر و لازم التعظيم حضرت عبدالعظيم حسني(ع) در فاصله بسيار کمي از زمين مورد نظر اين ستون را مستحکم تر نموده است.
بيمارستان تخصصی با ظرفيت 500 تختخواب پيش بيني شده است که در فاز اول 224 تختخواب به بهره برداري خواهد رسيد. در اين بيمارستان تخصصي سرطان بخشهايي مانند اورژانس، بخش جراحي سرطان، بخش داخلي واحدهاي راديوتراپي و... واحدهاي راديولوژي و آزمايشگاه و... (پاراکلينيک و کلينيک)، مراقبت هاي ويژه بخش تسکين، بخش بستري، آموزش، فضاهاي اداري و پشتيباني براي همراهان بيماران شهرستاني هم جانمايي شده است.
عدم ثبت موقوفات موجبات سوء استفاده سودجویان را فراهم می کند
متأسفانه برخی از خیرین اموالشان را پس از وقف ثبت رسمی نمی کنند علت این کار چیست و می تواند چه پیامدهایی را به همراه داشته باشد.
اطلاع داریم بخشی از مردم اموال خود را وقف می کنند که از این اقدام آنها تشکر کرده ولی آن را ثبت و ضبط نمی کنند این اقدام شاید از بخش سلیقه ای مردم باشد یا کم اطلاعی آنها از نحوه مدیریت متولیان موقوفات است.
ما بر این عقیده هستیم مردم نه تنها واقف اموالشان هستند بلکه بر آن نظارت و حمایت دارند و سازمان اوقاف و امور خیریه نیز این مهم را عملی می سازد و ما همواره وقف و تعیین تولیت مدیریت آن را بر عهده خود واقف قرار می دهیم. هر کس مالی را وقف می کند می تواند تولیت آن را خود مشخص کند و این کار منافاتی با ثبت و ضبط کردن این اموال و یا شناسنامه دار شدن آن ندارد.
ما باید در این زمینه به مردم اطلاع رسانی کنیم تا آنها بدانند چه بلایی بر سر موقوفات ثبت نشده گذشته آمده و برخی از سودجویان آنها را از وقفیت درآوردند و اکنون بسیاری از پرونده های دادگاهی ما بر سر همین مسئله است. ما نیز به عنوان مسئولان سازمان اوقاف و امور خیریه باید در نحوه حفظ و احیای موقوفات اطلاع رسانی کنیم تا مردم بیش از پیش با نحوه عملکرد این سازمان آشنا شوند.
تحیر انسان از عمق بصیرت وقف نامه ها
ما از ابتدای سال 93 اقدام به بازرسی کل وقف نامه ثبت شده کرده ایم که در برخی از این وقف نامه ها انسان از بصیرت و نگاه آینده نگرانه واقف به حیرت می افتد همچون که در سال 1334 واقفی بیمارستانی را برای نیاز بیماران وقف کرد و در وقف نامه خود به مسایلی همچون درمان هسته ای و انرژی درمانی تاکید داشت که نگاه واقف در 60 سال گذشته نشان از بزرگی و دانایی آن شخص دارد.
وقف یک نهادی مردمی است و عقیده ما بر این است که مردم نه تنها واقف بلکه ناظر و حمایت کننده موقوفات خود هستند و سازمان اوقاف و امور خیریه قصد دار این امر را به فعلیت برساند مردم دلهره نداشته باشند که اوقاف موقوفات را از دستشان خارج کنند متاسفانه برخی از مردم به علت ثبت نکردن وقف های خود در آینده نزدیک سودجویان از اراضی و موقوفات این افراد سوءاستفاده کرده و آنها را از وقفیت بیرون می آورند.
عظیمی در بقاع متبرکه استان تهران وجود دارد به لحاظ اینکه محور تجمع شیعیان است. بقاع متبرکه در خدمت هیئت امنا بوده تا نیازهای زایران را فراهم کند امروز مردم در اداره بقاع مشارکت داشته و باید در ساخت و ساز این اماکن حضور داشته باشند.
یکی از مأموریت های اصلی ما توسعه فرهنگ قرآنی است
شما در راستای توسعه و تعمیق برنامه های قرآنی چه تمهیداتی را پیش بینی کرده اید؟
یکی از ماموریت های سازمان توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی در سطح استان تهران است که مسابقات خود را از مرحله شهرستانی تا بین المللی با رقابت قاریان و حافظان ممتاز برگزار می کند. از دیگر برنامه های قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اهتمام به برگزاری دوره های تربیت حافظان قرآن در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قران است.
ما برای تربیت حافظان قرآن گام بسیاری در پیش داریم و عددی که تاکنون ثبت شده برازنده استان تهران به عنوان ام القرای جهان نیست.
پایان پیام/
نظر شما