به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ششمین همایش وقف و رسانه با اشاره به وجود سنت حسنه وقف در میان سایر ادیان به عنوان یک امر فطری گفت: بحث وقف و انجام امور خیریه برای دیگران اختصاص به ما مسلمانان ندارد و حفظ نوع دوستی ایجاد می کرده تا برخی از انسان ها بر اساس عواطف خود به فکر دیگران و آیندگان باشند. مقوله وقف قبل از اسلام مشاهده می شده و حتی این امر خداپسندانه پس از ظهور دین مبین اسلام در بین سایر ادیان الهی نیز وجود داشته است.
وی افزود: گاهی مقوله وقف به شکل نذر به وجود می آید که اکنون نیز شاهد برخی از نذورات پیروان دیگر ادیان هستیم که در بین کشورهای غربی نیز بسیاری از مراکز بهداشتی، درمانی و پژوهشی با کمک درآمد موقوفات اداره می شود که بیشتر دانشگاه های معظم جهان از کنار درآمد موقوفات اداره می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: در کشور ما نیز هم اقلیت های مذهبی و هم دیگران این سنت را از گذشته تا به حال حس کرده و بسیاری از کلیساها و اماکن مقدسه در کشور ما از درآمد موقوفات است.
جنتی تصریح کرد: در طول تاریخ درخشان کشورمان مسئله وقف با فراز و نشیب های بسیاری همراه بوده و در برخی از زمان ها رشد چشمگیری داشته است، به عنوان مثال در عصر سلجوقیان موقوفات در کشور ما با رونق خاصی همراه بود. نقطه اوج موقوفات در کشورمان به دوره صفویان برمی گردد و وقف در آن به عنوان یک فرهنگ اسلامی و سنت الهی در بین مردم رواج داشته است.
وی افزود: اکنون برخی از شهرهای ما موقوفه هستند، یک نکته جالب در این مجال این است که اغلب وقف نامه هایی که در زمان های گذشته به ثبت رسیده بر اساس نیازهای روز بوده است و این بحث ها بر اساس احتیاجات جامعه به صورت دقیق ثبت شده و بسیاری از قنات ها، آب انبارها، تکایا، مساجد و حمام ها که در گذشته احداث شده است از قبل همین موقوفات است که عموم مردم از آن بهره مند می شدند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: اکنون نیز باید به دنبال ثبت وقف های جدید بر اساس نیازهای روز باشیم تا بخصوص در حوزه فرهنگ از ظرفیت این سنت حسنه بهره مند شویم. وقف برای ساخت کتابخانه ها، چاپ کتاب های مفید و همچنین تولید فیلم های شاخص و ساخت سمفونی ها و حتی بورسیه دانشجویان و کمک به مراکز علمی از جمله عواید موقوفات است که می توان از آنها بهره مند شد.
وی افزود: در طول تاریخ شخصیت های برجسته نیز وجود دارند که همه اموال شان را برای خدمت به جامعه وقف کرده اند همچون در سال 1316 مرحوم ملک از شخصیت هایی است که همه اموال خود را وقف آستان قدس رضوی کرد.
وزیر فرهنگ عنوان کرد: وقف و رسانه یک تعامل دوسویه می خواهد که باید متولیان موقوفات مسئولان رسانه اعم از صدا و سیما، روزنامه نگاران، سینماگران و بنگاه های تبلیغاتی در فضای مجازی به کمک متولیان موقوفات کشور برای گسترش این فرهنگ ناب بیایند.
وی افزود: سازمان اوقاف و امور خیریه با داشتن اسناد موقوفات به دنبال اطلاع رسانی باشد و برای گسترش فرهنگ وقف می تواند بسیاری از وقف نامه ها را برای مردم بازگو کند تا رسانه ها نیز با نقش موثر خود در گسترش این فرهنگ غنی و دینی موثر باشند.
جنتی خاطرنشان کرد: در عین حال باید به برخی از آسیب ها در حوزه موقوفات اشاره کرد و برای رفع برخی از شبهات پیشگیری نمود مثلا حق تولیت را سازمان اوقاف و امور خیریه برای مردم شفاف سازی کند که چگونه هزینه می شود تا مردم وارد عرصه وقف شوند و موقوفات خود را در اختیار متولیان وقف قرار دهند، در این حوزه هر اندازه شفاف سازی کنیم موفق تر خواهیم بود.
پایان پیام/
نظر شما