خبرگزاری شبستان: گنبد مساجد الحمید شهر جدید گلبهار و شهر جدید بینالود از جمله مساجدی است که با استفاده این شیوه ساخته شده است. بدیهی است با رعایت نکات یاد شده و استفاده از تجربه های اجرایی اصولی و تجربه افراد مجرب می توان بنایی را اجرا کرد که دارای بیشترین عمر مفید و بهره دهی درازمدت باشد.
این مساله در ساخت مسجد بسیار مهم است چراکه بنای مسجد، بنایی ماندگار است، برای مثال باید مجددا به مساجد به جا مانده از روزگاران اشاره کنیم که هنوز هم قابل استفاده اند.
مسجد فهرج یزد در زمان سعید بن عثمان و در نیمه نخست قرن اول هجری از خشت ساخته شد. ستون ها و پایه های ستبر باربر(پیل پایه) و قوس های به کار رفته در این مسجد بیشتر ساسانی است، ارتفاع دیوارها تا حدی کوتاه و پوشش تاق ها پوشش گهواره ای آهنگ است.
مسجد فهرج یزد
مسجد شیخ لطف الله
گلدسته خشتی الحاقی آن از دوره سلجوقی است که فقط کف پله های آن از آجر بزرگ استفاده شده است. در انتهای گلدسته کنگره هایی قرار دارد که تداعی کنگره های سنگی از آثار تخت جمشید را می نماید. پوشش داخلی اندود کاهگل و گچ کاری و تعدادی گل های گچ بری شده برسجته در ترکیب گل های رزاس هخامنشی، تزیین سازه داخلی مسجد را به وجود آورده است. نمای خارجی این مسجد، اندود کاهگل ریگ است.
این مسجد حیاط محدودی دارد. این اثر بسیار ارزشمند خشتی از صدر اسلام تاکنون همواره مورد استفاده نمازگزاران بوده است. دیگری مسجد جامع اصفهان است که به حق موزه کاملی از هنر معماری به شمار می آید.
نشانه های معماری دوره اسلامی ایران موجود در این مسجد که از ادوار مختلف از صدر اسلام تاکنون بر جای مانده نمایانگر بسیاری از ارزش های معماری این سرزمین است. مسجد امام اصفهان نیز مسجدی منحصر به فرد در دنیای معماری است با ویژگی های بی نظیر خود مانند «پژواک» صدای زیر گنبد آن که در قدیم برای پخش خطابه خطیب مورد استفاده بوده است.
مسجد جامع اصفهان
مسجد شیخ لطف الله ، مسجد سید اصفهانی، مسجد ایلخانی اصفهان، مسجد گوهرشاد مشهد، مسجد جامع کبیر یزد، مسجد اردستان، مسجد جامع عتیق شیراز و آثار بسیاری که برای شرح هریک باید کتابی نوشت نیز از جمله این آثارند.
این آثار بسیار محکم و اصولی اکنون به دلیل زیبایی و استحکام توجه محافل معماری و هنری بین المللی را به خود جلب کرده اند. بنابراین می توان گفت که این آثار متعلق به دنیا بشریت است از این رو بر ماست که مساجد امروزی را از جهت استحکام و نماسازی در مقیاسی اصولی بنا کنیم تا روزگار درازی پابرجا و استوار و قابل استفاده باشد.
پایان پیام/
نظر شما