تحریم به سبک سعودی ها 

خبرگزاری شبستان :این روزها قیمت نفت به همت دامپینگ نفتی عربستان به کاهش زیر شصت دلاری نزدیک می شود. از ابتدای فصل تابستان تاکنون بیش از ۴۵ دلار در هر بشکه کاهش یافته و از سطح ۱۱۰ دلار به محدوده حدود ۶۵ دلار سقوط کرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، این رویداد در طول تاریخ  تنها در زمان جنگ ایران اتفاق افتاد. در آن زمان نیز عربستان در اقدامی مشابه  برای دامپینگ قیمت اقدام کرد.
«به لحاظ واقع گرایانه اگر جنگ قیمت در بازارهای جهانی نفت رخ دهد از آنجا که عربستان 10 میلیون بشکه نفت و ایران یک میلیون بشکه نفت در روز صادر می کنند، ضرر هر یک دلار کاهش قیمت نفت برای عربستان ده برابر ایران خواهد بود.»

اعضای اوپک پس از ساعت ها مذاکره پشت درهای بسته در نشست صد و شصت و چهارم این سازمان تصمیم گرفتند، همچنان سقف تولید روزانه ٣٠ میلیون بشکه نفت اوپک را ثابت نگه دارند و پس از آن نیز عبدالله سالم البدری را برای یک سال دیگر در سمت دبیر کلی این سازمان ابقا کردند.

این در حالی است که پیش از آغاز این نشست وزیر نفت کشورمان ضمن هشدار درخصوص به ‌راه‌ افتادن جنگ قیمت در بازار‌های جهانی نفت به اعضای اوپک اعلام کرد که ایران تولید نفت خود را افزایش خواهد داد حتی اگر بهای نفت به 20 دلار در هر بشکه سقوط کند. زنگنه خطاب به برخی از اعضای اوپک گفته بود وقت آن است که برای بشکه های نفت ایران جا باز کنید.

در واکنش به سخنان زنگنه، وزیر نفت عربستان عنوان کرد این کشور قصد ندارد تولید نفت خود را کاهش دهد. در این میان عراق نیز عنوان کرده قصد دارد میزان تولید خود را تا 4 میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
اما چرا عربستان این کار را میکند.؟
ایران و روسیه دو کشوری هستند که در منطقه برای عربستان به عنوان رقبای سیاسی  و اقتصادی مطرح هستند.این دو کشور در رابطه با کشور سوم که اتفاقا عربستان بسیار به آن وابسته و دل بسته است  دچار مشکلاتی شده اند  و میانه شان شکر آب است ،در این میان کشور غربی مذکور از نفوذش بر عربستان استفاده کرده است  و در ازای ارائه  امتیازاتی  احتمال میرود برای ضرر زدن به اقتصاد ایران و بیشتر روسیه این اقدام را انجام داده است.
کشور عربستان باید ضرری110 میلیارد دلاری را به جان بخرد و همچنان ذهن ها درگیر این مسئله است که این کاهش در آمد چگونه جبران خواهد شد در حالیکه دراین میان ایران بسیار کمتر از این میزان ضررخواهد کرد.
هرچند به نظر میرسدسعودی‌ها با این کارشان دارند ریسک بزرگی می‌کنند. تا ده سال آینده ممکن است اعضای اپک به خرده‌فرمایش‌های عربستان گوش ندهند. چیزی که الآن عربستان می‌بیند، منافع کوتاه‌مدتی است که در درازمدت به آن‌ها آسیب می‌رساند.
اما در کنار مسائل سیاسی عربستان هوشمندانه پازلی طولانی مدت را میچیند که طی آن با کاهش  فعلی قیمت میتواندشل اویل را از دور خارج کرده  و به مرور با افزایش تولیداتش بازار را در دست بگیرد.

در حال حاضر در بازار حدود 700 هزار بشکه نفت مازاد بطور روزانه عرضه می شود و به همین دلیل هم بود که اوپک باید تولید نفت خود را کاهش می داد.
با دیدی دیگر عربستان بدنبال خارج کردن آمریکا از بازار نفت است : آمریکا با تولید 12 میلیون بشکه در روز و عربستان با بیش از 10 میلیون بشکه، بیشترین سهم از بارزار را در دست دارند و عربستان با نیم‌نگاهی به صادرات نفت آمریکا، این کار را انجام داده است. عربستان این‌طور فکر کرده که آمریکا میزان صادراتش را کاهش نمی‌دهد، پس من هم سطح تولیدم را بالا نگه می‌دارم تا همه بازار در اختیار آمریکا نباشد.
به گفته کارشناسان دور از انتظار نیست که قیمت‌ها تا زیر 50 دلار در هر بشکه برسد و این بدین خاطر است که هیچ انگیزه و مشوقی برای کاهش تولید کشورهای بزرگ تولیدکننده وجود ندارد. همه تولیدکنندگان با هم رقابت تنگاتنگی دارند. هر کدام که کنار بکشد، شکست خورده است. تنها در صورتی که تقاضا از عرضه جلو بزند، ممکن است ورق برگردد. حتی کاهش قیمت‌ها به 25 دلار نیز چندان دور از انتظار نیست.
اروپا برنده دعواهای منطقه ای خاور میانه
در بحبوهه کاهش نرخ نفت و دست و پا زدن های بودجه ایکشورهای وابسته به نفت به نظر می رسد اروپاییها از این وضع احساس رضایت دارند. همه می‌دانند که کشورهای اروپایی و به ویژه انگلستان که نفت و گاز زیادی وارد می‌کنند، در مقایسه با دیگر جاهای دنیا به منظور تأمین نیازهای انرژی خود پول کلانی هزینه می‌کنند. در حال حاضر، منطقه اروپا از لحاظ اقتصادی وضعیت مساعدی ندارد و این کاهش قیمت‌ها می‌تواند کمک خوبی به آن‌ها باشد.
ایران در راه کاهش بحران قدم میزند
این روزها وزیر نفت و دولت بدنبال راههای کاهش  وابستگی به نفت  و البته جبران شرایط فعلی هستند.برای این منظور وزارت نفت
بدنبال راه اندازی پنج فاز پارس جنوبی و بهره برداری از برخی از سکوهای دریایی و پالایشگاه‌های ساحلی است  از ابتدای سال جاری تاکنون حدود ۷۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز ایران از پارس جنوبی افزوده شده است.
برنامه زمان بندی شرکت ملی نفت ایران قرار است تا پایان سال جاری با بهره برداری از تعدادی دیگر از سکوها و ردیف های پالایشگاهی طرح توسعه فاز ۱۲، ۱۵ تا ۱۸ پارس جنوبی حدود ۷۰ میلیون مترمکعب دیگر به ظرفیت تولید روزانه گاز ایران اضافه شود.
بهای هر تن گاز مایع ایران در بازار جهانی و به ویژه کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ دلار بوده که از محل افزایش تولید گاز مایع و گوگرد فازهای جدید پارس جنوبی هم روزانه ۲.۵ تا ۵ میلیون دلار درآمد گازی نصیب اقتصاد کشور خواهد شد.
در مجموع با بهره برداری نهایی از این پنج فاز تا بهار سال آینده به طور متوسط روزانه ۱۰۰ میلیون دلار درآمد جدید نصیب اقتصاد ملی خواهد شد که این درآمد گازی می تواند جایگزین کاهش درآمدهای نفتی باشد.
از سوی دیگر با افزایش تولید گاز و رونق گازرسانی به صنایع و نیروگاه‌های برق در مصرف گازوئیل و نفت کوره کشور هم صرفه جویی خواهد شد و زمینه صادرات این فرآورده‌های نفتی به بازارهای جهانی و افزایش درآمدهای نفتی کشور موثر خواهد بود.

پایان پیام/

کد خبر 424162

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha