نگاهی به سی و پنجمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در دوحه

نشست اخیر سران شورای همکاری خلیج فارس چند روز قبل برگزار شد که مدت آن خیلی کوتاه بود و این به نوبه خود رکوردی محسوب می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان،نشست سی و پنجم  سران شورای همکاری خلیج فارس سه شنبه نهم دسامبر برگزار شد در این نشست برخی از سران از جمله ملک عبدالله پادشاه عربستان،سلطان قابوس سلطان عمان و رئیس امارات شرکت نکردند .

امیر قطر در افتتاحیه سی و پنجمین نشست شورای همکاری خلیج فارس در دوحه اعلام کرد که برای جلوگیری از خونریزی بیشتر در سوریه، بحران این کشور باید از راه سیاسی حل شود.وی در ادامه از توافق هسته ای گروه 1+5 با ایران استقبال کرد و گفت: اختلافات کشورهای عربی با ایران نیز باید از راه مسالمت آمیز حل شود.امیر قطر به مساله تروریسم و اوضاع بحرانی لیبی، یمن و عراق نیز اشاره کرد.

امیر کویت نیز ضمن حضور در این نشست به مساله جزایر سه گانه ایرانی پرداخت و خواستار حل این مساله از طریق مذاکره بین ایران و امارات متحده عربی شد و گریزی به بحران سوریه زد.وی با اشاره به اینکه مذاکرات هسته‌ای همچنان بدون رسیدن به توافق رضایت بخش برای جهان ادامه دارد، از ایران خواست تا به برنامه هسته‌ای مسالمت آمیز خود پایبند باشد.

 اما این نشست با صدور بیانیه ای ضمن درخواست از یمنی‌ها برای عبور از بحران کنونی کشورشان از راه مسالمت‌آمیز، بر حمایت از تلاش های رئیس جمهور یمن برای برقراری امنیت در کشور تاکید کرد.بر حمایت از عبدالفتاح السیسی و نقشه راه در مصر و پارلمان لیبی تاکید شده است.

شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه خود اعلام کرد که اقدام مشترک کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای تقویت همبستگی در همه زمینه ها ضرورت دارد.همچنین بر وجوب مسالمت آمیز بودن برنامه هسته ای ایران و حل مساله جزایر سه گانه از راه گفتگو تاکید شده است. بر اساس این بیانیه شورای همکاری خلیج فارس خواستار همکاری با ایران بر اساس حسن همجواری شد. در این بیانیه ضمن محکومیت اقدامات اسرائیلی در اراضی فلسطینی اعلام تاکید شد  صلح کامل تنها در صورتی محقق می شود که اسرائیل به طور کامل از همه اراضی اشغالی عقب نشینی کند.همچنین اعضای این شورا بر سر تشکیل نیروی دریایی مشترک که مقر آن در بحرین باشد، توافق کردند.

اما عبدالباری عطوان تحلیلگر مشهور جهان عرب در این باره نوشت: کوتاه ترین نشست سران عرب شورای همکاری خلیج فارس در تاریخ قطر را به آغوش مصر باز گرداند، حال با تاکید آشتی با السیسی آیا این امر به منزله طلاق بی بازگشت بین قطر و اخوان المسلمین است ؟

 وی می نویسد: نشست سران شورای همکاری خلیج فارس قرار است در کتاب " گینس " برای ثبت رکوردهای تاریخی به عنوان " کوتاه ترین " نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در تاریخ ثبت شود، زیرا مدت انعقاد این نشست تنها دو ساعت بود، و تنها سه سخنرانی اصلی در آن ایراد شد، که اولین آن را «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر میزبان ایراد کرد، و دومین سخنران هم «شیخ صباح الاحمد» امیر کویت و سومین سخنران هم آقای عبد اللطیف الزیانی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس بود

عطوان افزود: اگر تصمیم گرفته شده توسط قطر در نشست سران کشورهای عضو خلیج فارس، نهایی باشد، بسیاری از بایدها و متغیرات را برای این کشور الزام آور می‌سازد دست برداشتن قطر از حمایت‌های سیاسی، مالی، و رسانه ای خود از  " اخوان المسلمین " و اخراج تمام رهبران طراز اول و دوم این جنبش از قطر یا ملزم کردن برخی از این رهبران همچون یوسف القرضاوی رئیس اتحادیه جهانی علمای مسلمان به عدم فعالیت و دشمنی با مصر.ایجاد تغییری بنیادین در نحوه پوشش کانال های مختلف شبکه " الجزیره " بویژه " الجزیره مباشر " از اخبار مصر، توقف تمام حملات رسانه‌ای علیه السیسی، و در پیش گرفتن راه پوشش رویدادهای مصری نزدیک تر به شیوه پوشش اخبار مصر در شبکه العربیه که رقیب الجزیره به شمار می‌رود.ارائه کمک های مالی به مصر و بازگرداندن کمک‌های پس گرفته شده به خزانه داری این کشور، خواه به صورت سریع یا از طریق مشارکت در کنفرانس کشورهای حامی مصر. زمانی که ملک عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه عربستان در سخنرانی رسمی خود خواستار ارسال کمک‌ها به السیسی رئیس جمهور مصر بعد از پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری شد و اعلام کرد کسی که از مصر حمایت نکند، از ما نیست و ما هم از او نخواهیم بود، در واقع در این سخنرانی پیامی برای دولت قطر نهفته بود. دولت قطر در زمان ریاست جمهوری محمد مرسی که با کودتای نظامی سرنگون شد، بیش از ده میلیارد دلار به مصر تقدیم کرد، دولت السیسی در اعتراض به سیاست‌های قطر علیه کشورش، بخش اعظم کمک‌های قطر را به خزانه داری این کشور بازگرداند.خروج کامل یا جزئی قطر از ائتلاف دوگانه خود با ترکیه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور، بویژه در مسائل مربوط به مصر و لیبی. هر چند این احتمال وجود دارد که قطر در بخشی از این ائتلاف دوگانه خود با ترکیه که خواهان سرنگونی نظام بشار اسد در سوریه هست، باقی بماند. زیرا قطر و ترکیه  از جنبش " اخوان " در مصر حمایت کردند، و در کنار با جریان اسلامی در لیبی ایستادند، وبخصوص از نیروهای " فجر لیبی " در مقابله با گردان های الزنتان ( القعقاع و الصواعق ) در ارتش سرلشگر خلیفه حفتر و پارلمان لیبی منتخب که مقر آن در شهر طبرق در شرق این کشور واقع است، حمایت کردند.

این تحلیلگر می نویسد: معتقد نیستم که این تحول در موضع قطر به صورت غافلگیرانه ای روی داده یا لحظه ای باشد، بلکه توافق بر سر تمام جزئیات آن در نشست فوق العاده ریاض در ماه قبل که به توافق تکمیلی ریاض انجامید، صورت گرفته است. در نشست ریاض که با خواست عربستان سعودی برگزار شد، بسیار واضح بود که حمایت از السیسی به عنوان یک شرط اساسی برگزاری نشست سران دوحه است. همان گونه که توافق و بندهای نشست فوق العاده ریاض موجب شد تا شیخ محمد بن زاید ولی عهد ابوظبی و معاون فرماندهی کل نیروهای مسلح امارات دشمن سرسخت قطر به صورت غافلگیر کننده ای به دوحه سفر کنند، اکنون بعید نمی‌دانیم شیخ تمیم امیر دولت قطر یک سفر " برادرانه " به مصر داشته باشد و  به منظور تاکید بر آشتی و پایان دادن به تمام شائبه ها که بیشتر از سوی قطر بوده پایان دهد.

 

کد خبر 423723

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha