به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سپاه چهارمحال وبختیاری، علیرضا شریفی گرم دره، کارشناس و مشاور مسائل فرهنگی و خانواده، با اشاره به آیات و روایات به تبیین اهمیت نقش زن در خانواده و جامعه پرداخت و به تأسی از فرمایشات مقام معظم رهبری در زمینه اصلاح سبک زندگی اسلامی و همچنین شعار سال و تأکید بر اقتصاد مقاومتی گفت: نقش زنان در ارتقا و بهبود زمينههاي مختلف در هر جامعه اي ترديد ناپذير و غيرقابل انكار است.
وی اضافه کرد: زنان به عنوان تشكيل دهنده نيمي از جمعيت هر جامعه، نيمي از استفادهكنندگان از منابع طبيعي و مالي جامعه محسوب ميشوند كه به دليل نقش مستقيم و تربيتي مهمي كه در برابر فرزندان خود ايفا ميكنند، در ساختار الگوي صحيح براي مصرف و استفاده بهينه از نيروها و منابع طبيعي نقش بسزايي دارند.
شریفی، افزود: اگر زنان در جامعه الگوي صحيحي براي مصرف بهينه از منابع انرژي به كار برند، به تبع آن، نسل آينده اين جامعه، افرادي را خواهد داشت كه اين الگوي صحيح را پذيرفته و براي استفاده صحيح و بهينه از منابع انرژي تربيت شدهاند.
وی ادامه داد: به بيان ديگر، زنان براساس اراده پروردگار، حيات بخش و پرورش دهنده انسان هستند و به خاطر همين قدرت نهفته در وجودشان اگر آگاهانه قدم بردارند، ميتوانند نقش مؤثري در الگوي مصرف جامعه داشته و سرمشق فرزندان و ديگر افراد محيط اطراف خود باشند.
کارشناس مسائل فرهنگی، گفت: بنابراين زنان جامعه بايد آگاهي لازم را در مورد دستورات كلي انسان در زمينه مصرف پيدا كنند و با روحيه احساس تكليف و مسئوليت و برنامهريزي صحيح بر طبق اين دستورات مصرف خانواده را جهت دهند.
وی تصریح کرد: برنامهريزي كلي براي بهرهوري از عمر، پرهيز از اسراف، قناعت و ميانهروي از توصيههاي اسلام براي مصرف بهينه و صحيح به شمار ميروند، يكي از مباحث مطرح در اصلاح الگوي مصرف اين است كه حد و مرز صلاح و فساد چقدر است، در واقع، اصلاح الگوي مصرف نيازمند به معيار و شاخصي است تا بدان وسيله از خروج از حد و مرز اعتدال جلوگيري شود.
شریفی، اظهار داشت: براي بدست آوردن حد و مرز صلاح و فساد در مصرف بايستي براساس چهار ملاك و شاخص حدود الهي، عقل عمومي، عرف اجتماعي و آيات و روايات اسلامي اقدام کرد.
وی مهمترين جلوه ايفاي نقش بانوان در اصلاح الگوي مصرف خانواده را فرهنگ سازي و آموزش به خانواده دانست و گفت: با توجه به جايگاهي كه زن در خانواده به عنوان مادر و فردي كه در انتقال ارزشهاي اخلاقي به نسل بعد دارد، ميتواند در اصلاح الگوي مصرف نقش بسيار مهم داشته باشد.
مشاور خانواده، افزود: اگر در خانوادهاي مصرف و استفاده از كالاهاي مصرفي به صورت مستقيم و گفتاري و يا غيرمستقيم و رفتاري، توسط مادر خانواده مديريت نشود، اقتصاد خانواده دچار مشكل ميشود، همانطور كه نقش زن در جوامع سنتي در قناعت بسيار چشمگير بوده است، در جوامع مدرن هم در گرايش يا عدم گرايش افراد خانواده به مصرف گرايي بسيار مؤثر است.
شریفی، ادامه داد: همچنين زن با استفاده از جايگاه ويژهاي كه از لحاظ احساسات و عواطف در خانواده دارد، نيز ميتواند بر روي الگوي مصرف و نظام اقتصادي خانواده تأثير مستقيم داشته باشد؛ بنابراين زنان ما به عنوان مهمترين عناصر در خرج و مخارج و هزينههاي زندگي در خانه بايد با الگوسازي براي خود و فرزندانشان از ترويج اسراف در خانواده و به تبع آن جامعه جلوگيري كنند؛ چرا كه اگر اسراف به صورت يك امر عادي تلقي شود، خسارت زيادي به سرمايههاي ملي ما در آينده نزديك خواهد زد.
به گفته وی، مديريت وقت و زمان نيز از وظايف زنان در راه اصلاح الگوي مصرف و از جلوههاي صرفهجويي است به طوري كه اگر برنامه روزانه ما معين گردد، حاصل آن خستگي كمتر و كارهاي انجام شده بيشتر است؛ به طور مثال اگر در هنگام خريد، مسير حركت خانواده با توجه به ليست خريد معين باشد، از رفت و آمدهاي اضافي جلوگيري ميشود.
این کارشناس مسائل فرهنگی و خانواده، قناعت در مصرف خوراكيها، پوشاك، مسكن و وسايل آرايشي و تجملي را نیز از جلوههاي بارز اصلاح الگوي مصرف از سوي زنان در خانواده ها دانست و افزود: در سايه تعاليم اسلام و سفارشات مختلفي كه در آيات و روايات اسلامي آمده است، يكي از مواردي كه زنان در خانواده بايد از كودكي به فرزندان بياموزند، مصرف صحيح آب است. بازگذاشتن شير آب هنگام شستن دستها و يا مسواك زدن، استفاده از آب آشاميدني جهت شستن اتومبيل، حمامهاي طولاني مدت و در بسياري از موارد غيرضروري همگي مصاديق اسراف و هدر دادن آب است.
وی با بیان اینکه نان به عنوان «قوت غالب» جامعه در اسلام، از احترام بالايي برخوردار است و نبايد مورد بيحرمتي و بياعتنايي قرار گيرد و دور ريخته شود، اظهار داشت: زنان در خانواده ميتوانند با بررسي ميزان نان مورد نياز، سعي در تهيه نان تازه بكنند. چرا كه مصرف نان غيرتازه احتمال دور ريز را بيشتر ميكند.
این کارشناس مسائل فرهنگی، تصریح کرد: همچنين زنان و مادران با توجه به حضور پررنگ در خانواده ميتوانند بر مسائلي هر چند كوچك مانند غذاهاي باقيمانده نظارت كنند و از سوي ديگر، زنان در خانواده بايد با توجه به روايات وارد شده در زمينه پوشاك، جانب اعتدال را در پيش گرفته و با الگو بودن در اين زمينه، خانواده را به سمت مصرف صحيح سوق دهند و هر چند براي بهرهمندي از آسايش جسمي و رواني و آرامش فكري و روحي، برخورداري از مسكن و سر پناه اهميت زيادي دارد و در شريعت اسلامي وسيع بودن و داشتن فضاي باز و مناسب از ويژگيهاي خانه مطلوب است؛ اما در مقابل بنابر برخي از روايات، چنانچه اندازه خانه بيشتر و فراتر از مقدار كفاف باشد، مورد نهي و نكوهش است.
وی افزود: از جلوههاي ديگر صرفهجويي زنان، در هنگام خريد لوازم مورد نياز منزل نمايان ميشود. دقت در استحكام لوازم، استفاده صحيح و سلامت فني آن لازم و ضروري است. حتي زنان در تهيه جهيزيه نيز ميتوانند مديريت خود را اعمال كنند به نحوي كه جهيزیه مايحتاج خانواده جديد را شامل شود و سليقه كافي در تهيه و خريد آن به كار رود و از زيادرويهاي بيهوده اجتناب شود كه اين هم به اقتصاد خانواده كمك ميكند و هم امكان كمكرساني به خانوادههاي كم درآمد را عملي ميسازد.
شریفی گرم دره، مديريت صرفهجويي در مصرف انرژي از قبيل برق و گاز را یادآور شد و گفت: صرفه جوی در مصرف انرژی می تواند كمك شاياني به اقتصاد خانواده و جامعه كند و بخش عظيمي از اين مديريت بر عهده زنان و مادران است تا با يادگيري راه هاي استفاده صحيح از برق و گاز و آموزش آن راه ها به فرزندان از به هدر رفتن سرمايهها و گنجينههاي ملي و عمومي كشور جلوگيري شود.
وی افزود: صرفهجويي در مصرف لوازم و مخارج هنگام ميهمانداري، نظافت منزل و كاهش زبالهها و تفكيك آنها از راهكارهاي ديگري است كه زنان در انجام وظايف خود در خانواده ميتوانند رعايت كنند و از اسراف كوچكترين چيزها جلوگيري نمايند از اينرو، شايسته است در ميهمانيها ميزبان خود را به سختي و تكلف نياز ندارد و امكانات خوراكي موجود در خانه را كم نشمارد، با طيب خاطر و به دور از تكلف و با پرهيز از تعارفات بيجا و با اجتناب از اسراف و تبذير، در حد توان از ميهمان خود پذيرايي مطلوب را به عمل آورد.
شریفی، در پایان گفت: در واقع، زنان در خانه ميتوانند با برگزاري ميهمانيهاي ساده و به دور از تجمل اولاً بر افزايش رفت و آمدهاي خانوادگي و برقراري صله رحم گام بردارند و ثانياً خود را نيز از قيد و بند تهيه چند نوع غذا و تجملات اضافه برهانند و مهمتر از همه فرهنگ ساده زيستي را نيز به فرزندان خود بياموزند و از سوي ديگر، زنان در خانواده ميتوانند با تغيير الگوي مصرف و كاهش استفاده از كالاهاي يكبار مصرف، زبالههاي توليدي خانه را تا حد زيادي كاهش دهند.
پایان پیام/
نظر شما