به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، آیت الله حائری شیرازی، عضو مجلس خبرگان رهبری در همایش علمی آموزشی وقف و اقتصاد مقاومتی که صبح امروز به همت اداره کل اوقاف و امور خیریه استان تهران در آستانه هفته وقف برگزار شد با اشاره به ملزومات دستیابی به اقتصاد مقاومتی و موفقیت در این زمینه گفت: یکی از مهمترین ملزومات پیشرفت در حوزه اقتصاد مقاومتی و حتی موقوفات کشور متدسازی در علوم انسانی است.
وی با بیان این مطلب که اسلام و قرآن کریم بسترهای مناسبی در تمام شئونات مختلف دارد و ما برای بهره مندی از آن نیازمند الگو و متدسازی با توجه به اقتضائات روز هستیم، گفت: وقتی قرآن کریم از کلمه طیبه و کلمه خبیثه صحبت می کند ما باید با توجه به شرایط و اقتضائات روز برای آنها متد و الگو داشته باشیم تا بفهمیم کلمه طیبه چیست و کلمه خبیثه چه مضراتی دارد.
وی عنوان کرد: اکنون که جامعه ما با چالش بزرگی همچون طلاق دست و پنجه نرم می کند و این معضل با شتابی فزاینده در حال پیشرفت است، علت را باید در این موضوع دنبال کنیم که از ابتدا به دنبال الگوها و متدهای صحیح اسلامی نبودیم برخی ها برای سرپوش گذاشتن بر غریزه شهوت به دنبال ازدواج دایم می روند که نتیجه آن نیز به طلاق منجر می رود.
آیت الله حائری شیرازی عنوان کرد: مسئله اقتصاد مقاومتی و وقف نیز که ریشه و بنیان شان کلمه طیبه است برای اجراسازی و عمل به آن نیازمند متد و الگوی خاص است اگر ما در این زمینه ها موفقیتی کسب نکرده ایم به همین علت است که الگویی برای بهره مندی از این کلمه طیبه نداشته ایم، کلمه طیبه ای که نظام به وجود می آورد می تواند یک نظم گسترده ای در حوزه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اخلاقی، فردی و اجتماعی ایجاد کند بدون متد و الگو کارآیی ندارد.
عضو مجلس خبرگان رهبری عنوان کرد: اهمیت الگوسازی برای این مباحث مانند تبیین قانون اساسی توسط نمایندگان مجلس است، اگر این قانون تصویب شود در قالب آیین نامه و اجرایی شدن نیازمند الگوسازی است و وقتی همین قانون به وزارتخانه ای ابلاغ می شود آن وزارتخانه برای اجرایی کردن آن نیازمند برنامه ریزی خاص است. وقتی برای این دست مباحث متد دینی ارایه نی کنیم به سراغ الگوهای اروپایی و غربی می رویم.
آیت الله حائری شیرازی تصریح کرد: بحث تولید ناخالص ملی که از بحث اقتصاد مقاومتی جدا نیست برای اجرایی شدن نیازمند متد است، الان پول یک متد بین المللی است و بحث ما در این مجال این است که موفقیت کلمه طیبه که منظور همان اقتصاد مقاومتی است در گروی الگوسازی خواهد بود، ما اکنون خیلی از مباحث عمیق علمی و معرفتی را نمی توانیم در دانشگاه ها تدریس کنیم چون الگوسازی نکرده ایم.
وی با اشاره به شیوه های توسعه و نشر ظلم و جور در آخرالزمان که از الگو نداشتن برای یک موضوع خاص است، گفت: اینکه می گویند در آخرالزمان عالم پر از ظلم و جور می شود از همین منفذ رسوخ پیدا می کند که ما برای بسیاری از مباحث معرفتی و دینی الگو و متد نداریم، اینکه می گویند عالم پر از ظلم و جور می شود و بعد سراسر از علم و عدل خواهد شد نیازمند تبیین است. اگر در نوک قله ای مخزنی قرار بگیرد هر چیزی که در آن ریخته شود در افکار و اندیشه های تمام مردم جهان رخنه می کند. اگر در این مخزن علومی خلاف اندیشه های اسلامی و دینی ریخته شود نتیجه آن پر شدن ظلم و جور در جهان است.
وی افزود: برخی از افراد قبل از اینکه انسان را بشناسند به دنبال شناخت عدالت رفته اند و علت بیچارگی آنها و تمام دشمنان اسلام این است که انسان را نشناخته و به دنبال مضامین عدالت رفته اند، از این رو آموخته های خود را در گوش جهانیان می کنند و به این ترتیب ظلم و جور در جهان گسترش می یابد؛ غرب، شرق، کمونیسم بیچاره هستند زیرا بر مبنای انسان شناسی عمل نمی کنند. پر شدن ظلم و جور در آخرالزمان از اینجاست که در نوک قله افکار و مضامین و مفاهیم خبیثه انتشار می یابد لذا همه مردم عالم از آن متأثر می شود.
آیت الله حائری شیرازی عنوان کرد: برخی نیز جذب زیور و آلات سخنان باطل می شود از همین جهت ظلم و جور گسترش می یابد همچون که در زمان حضرت موسی (ع) مردم جذب زرق و برق بت ها شدند و خداوند در مورد آنها می فرماید که دنباله ای ندارد. اکنون نیز اگر در شرایط و اقتضائات زندگی کنونی متد و الگوی اسلامی نداشته باشیم افکار پلید و شیطانی جای آن را می گیرد همچون که با نام های زیبا اعمال شیطانی همچون داشتن دوست دختر و دوست پسر را در فکر جوانان القا می کنند. در بحث اقتصاد مقاومتی اگر اقتصاد غرب را الگو قرار دهیم، متضرر خواهیم شد.
وی با بیان این مطلب که بهره مندی از الگوهای غربی در موضوع اقتصاد مانند خوردن طمعه قلاب ماهیگیری است، عنوان کرد: الگو قرار دادن اقتصاد غربی مانند ماهیگیری است که صید طعمه دارای قلاب را به دهان می کشد اگر ما برای متددار بودن پول غربی ها را پذیرفتیم و این پول موجب تولید ناخالص ملی اعتباری شد مانند این است که طعمه همراه قلاب را به دهان کشیده ایم. استفاده از پول غربی ها یعنی اینکه در حوزه بین المللی اعتباری نداریم و برای معاملات ناچار هستیم که زیر سایه دلار خرید و فروش کنیم. پول ملی طعمه قلاب دار است که اگر آن را بلعیدی سرش در دستان کسان دیگر است و ناچاریم نفت را با پول بین المللی بفروشیم.
وی با اشاره به جایگاه وقف و تأثیرات آن در جامعه گفت: این عالم فرصتی است که انسان از رحمت رحمان بهره مند شود، وقف یک انتقال رحمت پایدار است و مانند قرآن و یا واقعه عاشورا معجزه باقیه است زیرا قرآن از همان لحظه که نازل شد تاکنون کسی نتوانسته مانند آن سوره ای بیاورد ولی مرده زنده کردن و یا تبدیل شدن عصا به اژدها یک خبر است و معجزه باقیه نیست.
آیت الله حائری شیرازی با بیان این مطلب که برای موفقیت در موضوعات اقتصاد مقاومتی و وقف نیازمند متدسازی در علوم انسانی هستیم، گفت: اولین قدم در مسیر متددار کردن علوم اسلامی است تا موفقیتی در بحث اقتصاد مقاومتی و وقف به دست آوریم به عنوان مثال باعث برای قانون بانکداری خود الگوسازی اسلامی کنیم تا خدایی ناکرده این قانون بانکداری همراه با ربا نباشد و هر قانونی که در این مسیر از سوی مجلس شورای اسلامی به تأیید شورای نگهبان برسد، لازم الاجراست و این را باید بدانید که در اسلام پول کار نمی کند و نباید کاری کرد که پول کار کند، ما باید ریشه پیدایش بسیاری از فسادهای اقتصادی را بخشکانیم و ریشه این فسادها مال حرام است و یکی از راه های نفوذ مال حرام از طریق بانکداری بر اساس و متدهای غیر اسلامی است که می تواند در خود پول های شبهه ناک را بگنجاند. در بحث اقتصاد مقاومتی بهترین کار این است که واردات را درست کنیم تا صادرات هم درست شود و این را بدانیم که نان شبهه ناک بسیار خطرآفرین است و می تواند به انسان فشار بیاورد تا به سوی فعل حرام برود.
وی در موضوع وقف نیز اینچنین گفت: برای احیای موقوفات باید از پیش فرهنگسازی کنیم، اگر کسی وقف کرد به او نگوییم که دیگر هیچ نقشی در موقوفه خود ندارد و به مردم کمک کنیم تا وقف هایشان را محضری کنند. اکنون برخی از مردم از لحاظ شرعی وقف می کنند اما آنها را محضری و ثبت نمی کنند چرا که این طور در ذهن آنها القا شده که متولیان وقف اجازه دخل و تصرف صاحب وقف را در موقوفه نمی دهد.
وی خاطرنشان کرد: ما برای موفقیت در بحث اقتصاد مقاومتی و موقوفات نیازمند احیای علوم انسانی هستیم، کرسی علوم انسانی تنگه احد نظام جمهوری اسلامی ایران است، اگر علوم انسانی را فتح کنیم ناکامی ها به پایان می رسد وگرنه پیروزی هایمان پای در هواست.
پایان پیام/
نظر شما