به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، زهرا ساعي، مديركل امور بانوان و خانواده استانداري در نشست یکروزه بررسی نقش زنان در توسعه روستایی گفت: در دنیای امروز پیشرفت کشورهای در حال توسعه به شدت وابسته و تاثیر پذیر از توسعه روستایی است و رسیدن به توسعه روستایی بیش از هر چیز در گرو توسعه منابع انسانی است.
وي افزود: اندیشمندان در یک دیدگاه سیستماتیک برای مشخص کردن الگوهای توسعه روستایی، حضور زنان را در تمامی ابعاد به عنوان نیمی از نیروی انسانی بالقوه فعال مطرح کرده و امکان توسعه پایدار روستایی را بدون مشارکت این قشر عملی نمی بینند.در واقع می توان گفت که توسعه پایدار در روستاهای ما زمانی امکان پذیراست که، زنان صاحب درآمد و مالک منابع مالی همراه با دخالت و مشارکت در امور و مسائل اقتصادی و اجتماعی جامعه خود شوند.
به گفته ساعي، چگونگی این مشارکت بستگی به خصوصیات فرهنگی مناطق، نوع نظام بهره برداری از اراضی، ترکیب اعضای خانوار، نوع فعالیت کشاورزی، خصوصیات طبیعی منطقه و عوامل اقتصادی اجتماعی دارد.
مديركل امور بانوان و خانواده استانداري با بیان اینکه تا کنون سهم مشارکت زنان در بخش زراعت، دامداری و گردشگری قابل توجه است گفت: عمده مشارکتی که تا کنون صورت گرفته از نوع وابستگی بوده و تحت شرایط خاص فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خانواده تعریف شده و مبتنی بر اصول سیستماتیک و کل نگر که منجر به ارتقای سطح عملکرد، بازدهی و کارایی شود، نبوده است .
وي افزود:برای دستیابی به توسعه پایدار روستایی که در کمترین زمان محقق شده و بتواند بر توسعه کل کشور تاثیر گذار باشد نیاز به برنامه ریزی دقیق و جامع تری داریم. بنا براین قدم اول در این راستا شناسایی موانع اصلی مشارکت زنان در امر توسعه است که طبق مطالعات بعمل آمده میتوان آنها را در سه بعد فردی، خانوادگی و اجتماعی دسته بندی كرد.
يك چهارم زنان روستايي بيسواد هستند
وي با بيان اينكه در استان تهران حدود 25 درصد از زنان روستایی بیسواد بوده و 75 درصد باقی مانده هم عمدتا کم سواد هستند گفت: همین موضوع امکان توسعه آموزش ها و ارتقای مهارت را در این بانوان کاهش می دهد.
ساعي خاطر نشان کرد: حجم زياد فعاليت زنان و افزايش كار داخل و خارج از خانه به دلايل مختلف از جمله مهاجرت فصلي مردان و تنوع زياد كار زنان روستايي،كم بودن اطلاعات ، دانش ، آگاهي هاي علمي و كاربردي آنها سبب شده است كه زنان با وجود برعهده داشتن بطور متوسط ۵۰% توليد كشاورزي، فقط توانسته اند ۵ درصد از منابع آموزش و تعليمات ترويجي را به خود اختصاص دهند، كه اين موضوع از جمله موانع نقش زنان در توسعه است.
ساعي اظهار کرد:بافت مردسالاري روستا و تعصبات خانوادگي بصورت موافقت نكردن پدر يا همسر با حضور زنان در فعاليت هاي اجتماعي و اقتصادي ،باور و نگرش منفي نسبت به توانايي زنان و تبعيض هاي جنسيتي و فقر اقتصادي خانواده از جمله موانع خانوادگي در حضور زنان در توسعه است.
به گفته مديركل امور زنان و خانواده استانداري، آداب و سنن غلط نظير خرافات ، تقديرگرايي ،دسترسي پايين زنان به اعتبارات و تسهيلات نهادها،دور از دسترس بودن خدمات آموزشی ترويجي ،كمبود متخصصان زن در جهت آموزش زنان روستايي،پايين بودن دستمزد زنان روستايي در مقايسه با مردان و حضور بسيار اندك سازمان های غیردولتی زنان براي پيگيري مسائل و مشكلات زنان از جمله دلايل اجتماعي به عنوان مانع در فعاليت زنان درامر توسعه است.
وی افزود: تمامی مواردی که ذکر شد به عنوان موانع مشارکت بانوان در امر توسعه پایدار در حقیقت ناشی از عدم شناخت کامل قابلیت زنان در زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است. چنانکه مدت هاست در کشورهای توسعه یافته تر ، زنان نقش رسمی خود را درفعالیت ها و مشارکت اجتماعی و اقتصادی آغاز کرده و بر فرآیند توسعه اثر گذار بوده اند.
ارايه راهكارهايي از سوي دفتر امور زنان و خانواده استانداري
مديركل امور بانوان و خانواده استانداري تهران با اشاره به راهكارهاي اساسي براي درمان مشكل عدم حضور زنان روستايي در امر توسعه جامعه گفت:ایجاد زمینه های لازم جهت ارتقای سطح سواد و آگاهی بانوان روستا، فراهم كردن امکانات آموزشی لازم در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای زنان روستایی،تأمین مالی زنان روستایی در قالب اعتبارات خرد و كلان،ایجاد تسهیلات لازم جهت گسترش سازمان های دولتی و غیردولتی ،افزایش بهره وری در تولیدات بخش کشاورزی،ارتقای کیفیت تولیدات صنایع دستی، بازاریابی و ذائقه سنجی مشتریان محصولات تولیدی روستائیان ،انتقال ارزش افزوده بیشتر به مناطق روستایی و افزایش درآمد روستاییان، توسعه خدمات رفاهی و بهداشتی و فرهنگی جهت جلوگیری از مهاجرت روستائیان از جمله راهكارهاي پيشنهادي مي توان برشمرد.
پایان پیام/
نظر شما