به گزارش خبرگزاری شبستان، منطقه ژئوپولیتیک و ژئو استراتژیک خاورمیانه از دیرباز مورد توجه بازیگران بزرگ بین المللی بوده است و تحولات بین المللی و منطقه ای در خاورمیانه مرکز ثقل سیاست های بین المللی کشورهای بزرگ قرار داشته و دارد، به طوری که این منطقه می تواند موازنه قدرت را به نفع یا ضرر آنها تغییر دهد؛ برهمین اساس حضور دوباره بریتانیا پس از گذشت 43 سال به بحرین را می توان ناشی از تحولات و حوادث این منطقه حساس و مهم دانست .
بریتانیا که سال 1971 نیروهای دریایی خود را آبهای بحرین به طور کامل خارج کرد، دوباره با تاسیس پایگاه نظامی دریایی به این کشور بازگشته است تا در کنار آمریکا، دومین کشور غربی باشد که در این کشور کوچک خاورمیانه پایگاه نظامی دریایی دارد.
حضور دوباره بریتانیا در منطقه خاورمیانه و به خصوص در بحرین از این لحاظ اهمیت دارد که در این سالها خاورمیانه به خاطر مسئله انقلاب های مردمی وحضور پررنگ تروریست در این منطقه به خصوص سوریه و عراق، به منطقه ای پرتنش و پرحادثه تبدیل شده است. انگلیس امروز در کشوری پایگاه نظامی تاسیس کرده است که مردمش از سه سال پیش نسبت به تصمیمات و رفتارهای آل خلیفه اعتراض داشتند و پاسخ این اعتراض ها تنها سرکوب بوده است.
اما سوال مهم این است که چرا پس از گذشت بیش از 40 سال و در شرایط کنونی، بریتانیا قصد حضور مجدد در منطقه را دارد؟ آیا مسئله حضور تروریستها و مبارزه با آنهاست؟ آیا مسئله به پرونده هسته ای ایران بازمی گردد و یا این استعمارگر پیر به دنبال بازگرداندن هژمونی خود در منطقه است؟
مسئولان بحرین معتقدند که توافقنامه نظامی امضاء شده با بریتانیا با هدف از حمایت امنیت منطقه ای در قبال هرگونه تهدید به خصوص بسته شدن تنگه هرمز است.
منامه با اعطای تسهیلات نظامی جدید به بریتانیا، خود را از خطر رویارویی با گروهک داعش مصون می کند.
حال آنکه بریتانیا قصد دارد که با اعزام بزرگترین ناو خود به همراه تعداد زیادی نیرو در منطقه حضور دایمی داشته باشد.
مسئولان بریتانیایی اعلام کرده اند که حضور بریتانیای جدید در منطقه پیام روشنی است که ما در منطقه همپیمانان وفاداری داریم که با هماهنگی یکدیگر در مقابل هرکسی که امنیت منطقه را تهدید کند، می ایستیم.
اظهارات مقامات بحرینی درباره این توافقنامه نشان می دهد که نگرانی آنها بیش از آنکه برای داعش باشد نسبت به تنگه هرمز نگران هستند، چرا که یکی از مقامات بحرین پیش از امضای توافقنامه، گفته است که نیروهای انگلیسی از بحرین در جنگ با داعش حضور خواهند داشت و مبارزه با داعش طولانی مدت نخواهد بود، ولی مهمترین مسئله ای که تهدید همیشگی برای منطقه است، بستن تنگه هرمز است و آن چالشی برای اختلال امنیت منطقه خلیجی است که منبع اصلی انرژی جهانی شرق و غرب به شمار می آید.
به نظر می رسد که همزمان با افزایش تمرکز آمریکا بر آسیا، انگلیس و فرانسه بیشتر مسئولیت امنیتی را در منطقه خاورمیانه برعهده گرفتند و تاسیس پایگاه نظامی دریایی پس از 40 سال گواه این مدعا است که انگلیس درصدد است تا هژمونی دوباره خود را در منطقه بازیابد و برای این اقدام از کشور بحرین که نیازمند توجه بیشتر از سوی غرب است، آغاز کرده است.
شاید بتوان مسئله هسته ای ایران را یکی از دلایل دیگر حضور بریتانیا در منطقه دانست؛ چرا که مقامات انگلیسی می خواهند به همپیمانان وفادار(!) خود در منطقه این ایمنی را بدهند که حضورشان در خاورمیانه آنها را از هرگونه تهدید هسته ای ایران(!) مصون می گذارد.
اگرچه به نظرمی رسد که مسئله داعش بیشتر بهانه ای برای حضور انگلیس و آمریکا و ناتو در منطقه است، ولی بریتانیا همانند آمریکا مبارزه با تروریست و داعش را دستاویز حضور بیشتر خود در منطقه کرده اند.
اما با حضور بریتانیا در منطقه علاوه بر آمریکا باید شاهد تغییرات امنیتی و استراتژیکی و شاید شاهد ظهور بازیگران بین المللی دیگر در منطقه باشیم و ببینیم که بریتانیا و حتی بازیگران دیگر بین المللی قصد دارند تا چه نقشه ای برای خاورمیانه ترسیم کرده اند.
پایان پیام/
نظر شما