واکاوی واکنش ها به حکم تبرئه حسنی مبارک

تبرئه دیکتاتور سابق مصر از قتل تظاهرات کنندگان انقلاب 25 ژانویه واکنش های مختلفی را به دنبال داشت که برخی از این واکنشها حاوی نکات ظریفی بود.

به گزارش خبرگزاری شبستان،تبرئه حکم حسنی مبارک دیکتاتور پیشین مصر واکنش های مختلفی را در داخل و خارج این کشور ایجاد کرد اما موضع گیری حمدین صباحی از نامزدهای بازنده انتخابات ریاست جمهوری مصر جنجال زیادی به پا کرد. صباحی تاکید کرد: حکم برائت مبارک روز سیاه تاریخ مصر است و جریان مردمی از همه تظاهراتی که در اعتراض و به نشانه خشم برگزار شود حمایت خواهد کرد.التیار الشعبی سلسله اقداماتی انجام خواهد داد ما و هواداران ما آماده نیستیم که در کنار ائتلاف سی ام ژوئن که ممکن است انقلاب را مجددا به مبارک تحویل دهد باشیم. وی عبدالفتاح السیسی را تهدید کرد که نیروهای انقلابی را اگر به انقلاب ژانویه وفادار نباشد علیه حکومت وی بسیج خواهد کرد.

موضع گیری حمدین صباحی از آن جهت حائز اهمیت است که وی تهدید به کشاندن مردم به خیابانها در اعتراض به این حکم کرد. برخی این واکنش را از این جهت که می تواند دوباره درگیری های خیابانی را تشدید کند برآورد کردند.

واکنش ها به این موضع گیری حمدین صباحی واکنش متفاوت دو طیف را به دنبال داشت طیفی که وابسته به نظامیان و رژیم مبارک و تاحدودی نظام کنونی هستند و آن را نوعی تلاش برای برهم زدن ثبات کشور می دانند.دوم واکنش جریانهای انقلابی که آن را مورد حمایت قرار دادند.

موضع گیری حمدین صباحی گرچه بارزترین موضع گیری یک شخصیت مصری در دوره حکومت السیسی که نوعی شرایط پلیسی در این کشور ایجاد کرده است محسوب می شود اما به نظر می رسد که این موضع گیری بیشتر با هدف برجسته کردن حمدین صباحی برای انتخابات پارلمانی با پشتوانه حزب موسوم به جریان مردمی آن است زیرا مردم مصر خسته از آشوب هستند به ویژه که از نظر اقتصادی این کشور وضع خوبی ندارد و مصر تحمل شرایط بیشتر را ندارد.

 روزنامه القدس العربی  در این باره نوشته است: نامزد بازنده انتخابات ریاست جمهوری و رهبر التیار الشعبی(جریان مردمی) با موضع گیری خود پس از صدور حکم تبرئه حسنی مبارک و فرزندان وی جمال و علاء و حبیب العادلی وزیر کشور رژیم مبارک در محاکمه موسوم به قرن جنجال به پا کرد.

هیثم الخطیب سخنگوی اتحادیه جوانان انقلابی در این باره گفت: این تلاش وی در راستای یافتن مکان و کرسی جدید در انقلاب آینده مصر است در واقع صباحی می خواهد که در موج جدید سیاسی جایگاه جدید داشته باشد اما نقش حمدین صباحی تا ابد پایان یافته است.

یسری الغرباوی پژوهشگر مرکز الاهرام در این باره بیان کرد: اظهارات صباحی طبیعی و عادی است و در واقع صباحی می کوشد که خود را به عنوان یک مرد انقلابی نشان دهد و اینکه مدافع حقوق بشر است.این مواضع فقط بازتاب رسانه ای دارد و انعکاس دیگری ندارد.این مواضع تاثیری بر توده مردم مصر ندارد.مواضع وی از سوی برخی مورد مخالفت قرار گرفته است که این موضوع مثبتی نیست زیرا مخالفان در واقع بخشی از بدنه نظام هستند و حق اظهار رای دارند.صباحی به دنبال رهبری ائتلاف برای انتخابات پارلمانی است و تشکل های جوان و جریانات جوان با برخی تصمیمات عبدالفتاح السیسی مخالفند و حمدین صباحی به دنبال جذب تشکلی است که در انتخابات پارلمانی یا ائتلاف تحت رهبری اش، وی را حمایت کنند.

محمد حبیب از رهبران سابق گروه اخوان المسلمین در این باره گفت: این موضع گیری موفق نبود.باید به احکام قضایی و روند اعتراض به حکم احترام گذاشته شود.اما واقعیت این است که شورای نظامی که در مرحله انتقالی به ریاست ژنرال طنطاوی روی کار آمد موفق شد که همه را فریب دهد.اخوان المسلمین، نیروهای انقلابی و مردم همه فریب شورای انتقالی را خوردند.فرصتی برای محاکمه انقلابی مبارک،نظام وی و چهره های رژیم وی یا حداقل عدالت انتقالی دست نداد.ما هم اکنون در برابر محاکمه ای قرار داریم که موضوع قتل تظاهرات کنندگان، ویلاهای شرم الشیخ  و موضوع گاز در آن بررسی می شود اما تکلیف فساد مالی و اداری چه می شود؟حمدین صباحی و دیگران آیا انتظار حکم تبرئه مبارک را نداشتند؟هدف انقلاب کنار رفتن مبارک بود یا تغییر همه ارکان رژیم وی؟ هم اکنون مجالی برای تظاهرات و آشوب نیست.

نجیب میخائیل فعال حقوقی بیان کرد: این اقدام به مثابه دخالت در حکم دستگاه قضایی است و این جایز نیست زیرا در قانون اساسی دستگاه قضایی مورد احترام است.این پس از روند اعتراض به حکم بدون سبب و نوعی تحریک اخوان المسلمین است.

امیره سعید از فعالانی که از حکم تبرئه مبارک ناراضی است در صفحه شبکه اجتماعی آورده است: این موضع از فرد انقلابی مانند حمدین صباحی قابل انتظار بود و باید به حکم ظالمانه تبرئه مبارک و دیگر چهره های رژیم وی واکنش نشان می داد.

حسن خالد یکی دیگر از فعالان نیز در این باره می گوید: اگر همه نیروهای انقلابی و احزاب سیاسی وابسته به انقلاب 25 ژانویه اقدامی انجام ندهند انقلاب هدر می رود.

هادی احمد در انتقاد از موضع گیری حمدین صباحی بیان کرد: موضع حمدین صباحی ثابت و غیر قابل تغییر است و اگر وی به حکومت برسد موضع دیگری خواهد داشت.

تامر امین از شخصیتهای رسانه ای مصر گفت: صباحی به دنبال موج سواری و سوار شدن بر خشم مردم است در واقع وی پس از اینکه افول کرده است به دنبال فروغ مجدد است.

محمد شردی در شبکه المحور بیان کرد: حمدین صباحی موسس التیار الشعبی به نام مصر سخن نمی گوید زیرا بیشتر مصری ها وی را تایید نمی کنند.مصر دیگر تحمل روزهای سیاه را ندارد.
معصوم مرزوق از رهبران حزب جریان مردمی به رهبری صباحی اعلام کرد: اظهارات صباحی کاملا به جا بود و به شکل مشخص موضع جریان مردمی از تحولات اخیر را نشان داد.برخی بر اساس هوای نفس و اهداف خود آن را تفسیر کردند اما موضع گیری کاملا روشن بود و صباحی به دنبال وحدت و سلامت جبهه سی ام ژوئن با شروط معین است.وی به دنبال وحدت صفوف در برابر خطراتی است که مصر را تهدید می کند.حمدین صباحی رجل سیاسی است و از قدیمی ترین و شایسته ترین سیاستمداران مصری و باشرف ترین آنهاست که عمر خود را در مبارزه سپری کرده است و 17 بار بازدداشت شده است.وی باید به حوادث واکنش نشان دهد به ویژه که سابقه سیاسی و مبارزاتی دارد.صباحی به دنبال روشنگری وقایع است.

یکی دیگر از رهبران جریان مردمی گفت: حمدین به حکم دستگاه قضایی اعتراض ندارد به ویژه که حکم مبارک به مفهوم این نیست که وی کاملا تبرئه شده است زیرا محاکمه مبارک از روز 25 ژانویه و حوادث آن بوده است در صورتی که مبارک به خاطر جنایات سی ساله حکومتش مجازات شود و حمدین در این راستا سخن می گوید.روند عادلانه ای طی نشده است.عدالت فقط در سایه قصاص قاتلان شهدا میسر می شود.به گونه ای رفتار شده است که گویا شهدا خودشان کشته شده اند و کسی آنها را نکشته است و یا موجودات فضایی آنها را کشته اند این غیر منطقی است.


 

 

کد خبر 422820

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha