تلقی درست از معنویت در نگاه دینی

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام و المسلمین رشاد گفت: وقتي جهان ذي روح ديده و فهميده مي‌شود و با آن، چون موجودي زنده تعامل مي‌شود، معنويت عميق و جامع صورت مي‌بندد.

 

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر صادقی رشاد، رئیس شورای عالی حوزه تهران و تولیت حوزه علمیه امام رضا (ع) در جمع علمای مسلمان و مسیحی در سازمان فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: در دنياي امروز تلقي‌هاي نادرست و ناصواب بسياري از معنويت ارائه مي‌شود.

رييس شوراي حوزه‌هاي علميه استان تهران در ادامه، به بررسي اين تلقي‌هاي ناصواب پرداخت و اظهار داشت: معادل دانستن معنويت با فراماديّت يا متافيزيك فلسفي و فراحسي، تنزل معنويت در حد رفتارهاي خارق‌العاده و معماگونه و جادويي؛ فروكاستن معنويت به حالات روان‌شناختي، تلقي معنويت به فرديت و خلوت‌گزيني و دوري‌گزيني از غير؛ تلقي معنويت به عنوان اخلاق‌ورزي و اخلاق‌گرايي، بي‌ اعتنايي به عقل و گريز از حاكميت عقل، تفسير معنويت به مسئوليت‌گريزي و يله‌گي، همه و همه تلقي ناصواب از معنويت است؛ در تمامي اين مصاديق؛ كارويژه‌هاي ديني از معنويت حذف شده‌اند و از دستاوردهاي عميق دين از حيات و مناسبات انساني جدا مي‌شوند.

وي ادامه داد: از ديدگاه اسلام، معنويت داراي مولفه‌هايي است؛ چون نگاه هستي‌شناختي يا نگاه معنوي به هستي؛ و دو تلقي از هستي ممكن است: ذي روح و بي روح.

استاد سطوح عالی حوزه افزود: وقتي جهان ذي روح ديده و فهميده مي‌شود و با آن چون موجودي زنده تعامل مي‌شود، معنويت عميق و جامع صورت مي‌بندد.

حجت السلام و السلمین رشاد با اشاره به جمله «عالم محضر خداست» از حضرت امام خميني (ره)، گفت: خاطرنشان کرد: اين بيان بدين معناست كه در همه ذرات عالم و اجزاي هستي خدا را حاضر و ناظر بدانيم و از آن به حس حضور تعبير مي‌كنيم.

 وی ادامه داد: همه موجودات حتي جمادات شعورمندند و اين نظريه با آيات قرآن تاييد مي‌شود؛ بر همين اساس جهان مكانيكي نيست؛ بلكه ارگانيكي است. همه عالم يك پيكره منسجم و زنده را پديد مي‌آورند.

تولیت حوزه امام رضا (ع) در همین ارتباط گفت: حصول معرفت طي يك فرآيند مكانيكي و متكي به حس صورت نمي‌بندد؛ بلكه معرفت از سپهر الهي به عالم و ساحت انساني تنزل مي‌كند. بر همين اساس، همه مجاري آن به عقل و ‌حس و تجربه مقدس‌ هستند. همان قدر كه دستاوردهاي وحي مقدس است، دستاوردهاي عقل هم مقدس هستند. در اين تلقي از معنويت، عقل از مدار دين بيرون رانده نمي‌شود و نمي‌توان آن را از نگاه دين و معنويت حذف كرد. بين ماديات و معنويات هيچ تعارضي نيست؛ بلكه ترتب طولي دارند و ماديات مي‌تواند منجر به معنويت نيز شود.

وی خاطرنشان کرد: انسان معنوي در همه آنات بايد داراي حس حضور و حال حضور و ادب حضور باشد و معنويت زمان نمي‌شناسد.

رئیس شورای عالی حوزه تهران افزود: برخي از ويژگي‌هاي معنويت از آيات قرآن استباط مي‌شود: «و يتفكرون في الخلق السموات و الارض»؛ اين آيه اشاره مي‌كند كه معنويت و عقلانيت از هم جدا نيستند و تعارضي ميان آنها وجود ندارد.

وی در پایان اظهار داشت: عقلانيت طريقه رسيدن به معنويت است؛ و آيه «ربنا ما خلقت هذا باطلا» اشاره مي‌كند كه اين عالم را تهي و پوچ نيافريديم. و در آيه «سبحانك و قنا عذاب النار» همه مولفه‌ها و مختصات معنويت شامل نگاه هستي‌شناختي، نگاه ارزش‌شناختي و نگاه معرفت‌شناختي آمده است.

پایان پیام/

کد خبر 422806

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha