سید حسین حر، استاد دانشگاه قرآن و عترت اصفهان در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که چگونه می توان فرهنگ عاشورا را وارد سبک زندگی امروز کرد؟ گفت: برای تشریح این مساله ابتدا باید با فلسفه قیام عاشورا آشنا شد و سپس با توجه به آن، ارزش های عاشورا را وارد متن زندگی کرد.
وی ادامه داد: این آشنایی تا جایی مهم است که با توجه به آن می توان مولفه های فلسفه قیام عاشورا را که حضرت برای آن جان باخت، وارد بطن زندگی کرده و فرهنگ عاشورا را در بستر حیات خود احیا کنیم لذا این مساله نقشی مهم و اصولی دارد که نباید از آن غافل ماند.
وی با بیان اینکه همچنین در این راستا باید پی برد چه عواملی واقعه عاشورا را ماندگار کرده و رمز جاودانگی آن چیست، عنوان کرد: احیای اسلام از مهم ترین مسائلی است که امام حسین(ع) تا فدا کردن جان خود را راه آن پیش رفت و همین امر موجب شد پس از گذشت 1400 سال، نه تنها برپایی مراسم برای آن حضرت کمرنگ شود، بلکه هر سال بر شور و شوق مسلمانان و حتی پیروان دیگر ادیان اضافه شده و مجالس سوگواری آن حضرت پر رنگ تر از همیشه برگزار شود. لذا اسلام برای جاودانگی خود، مرهون خون سیدالشهدا(س) و پیام آوری اُسرای واقعه کربلاست.
مولف کتاب "امام رضا و ایران" با اشاره به مولفه های سبک زندگی حسینی، تصریح کرد: قطعا امام حسین(ع) توجه به رضای خدا را مهم ترین مساله زندگی خود قرار داده بودند و ما به عنوان پیروان ایشان در زندگی فردی، اجتماعی، ارتباطات، معاشرت و ... باید به این مساله توجه کرده و یکی از مهم ترین محورهای سبک زندگی خود قرار دهیم.
وی بیان کرد: در این صورت یقینا برنامه های زندگی ما خداپسندانه خواهد بود و بسیاری از اختلافات خانوادگی و اجتماعی از بین می رود چرا که متاسفانه در برخی اوقات ما این مساله را نادیده می گیریم و همین در نظر نگرفتن رضای خدا علت العلل اختلافات و معضلات زندگی می شود.
حرُ تاکیدکرد: قطعا یکی از بحث ها و درس های عاشورا که می توان در سبک زندگی به کار گرفت، بصیرت و معرفت با اقتدا به سیدالشهدا(س) است و به گفته شهید مطهری حماسه حسینی و نهضت عاشورا، به مانند تابلویی است که یک طرف آن حسین(ع) و یاران ایشان و سراسر زیبایی است و روی دیگر این تابلو، یزید و لشکریان و تابعینش و سراسر زشتی و پلیدی است.
وی اظهارکرد: با توجه به این امر می توان در سبک زندگی خود از عاشورا درس بگیریم که چگونه می توان به صراط مستقیم قدم گذاشت و گام در مسیر شیطان و گمراهی ننهاد. بنابراین بصیرت و توجه به آن می تواند از رفتن به خطا و انحراف جلوگیری کند.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که چگونه می توان بصیرت و آگاهی در پدیده های زندگی با توجه به واقعه عاشورا را کسب کرد، گفت: وقتی اساس زندگی انسان بر پایه رضای خدا و انجام واجبات و ترک محرمات شد، خداوند دریچه های حکمت را به روی او خواهد گشود و همان طور که خدا در قرآن فرموده است، کسی که تقوای الهی پیشه کند، خوب و بد را به او نشان خواهد داد، عمل به دستورات پروردگار و سیره انبیاء و اهل بیت(ع) می تواند برای انسان بصیرت و حکمت به ارمغان آورد و در حقیقت فرقان یعنی حکمت و قوه تمیز خوب از بد را کسب کند.
استاد دانشگاه قرآن و عترت اصفهان یادآورشد: البته در کنار این بحث نباید فراموش کرد که امام حسین(ع) 5 امتیاز ویژه داشت که انسان در هر شرایطی آنها را مطالعه کند، به مظلومیت ایشان و رمز و راز جاودانگی عاشورا پی می برد.
وی خاطرنشان کرد: نخست آنکه ائمه طاهرین(ع) از صلب آن حضرت بوده و دوم اینکه تدوام حیات اسلام مرهون شهادت امام حسین(ع) است و اگر فداکاری ایشان نبود، نامی از اسلام باقی نمی ماند و این معنای همان جمله مشهور پیامبر(ص) است که فرمود: حسینٌ منّی و أنا من حسین.
وی اذعان کرد: با توجه به آنچه فرمود: همانا برای حسین(ع) محبتی در دلها شعله ور است که هرگز خاموش نمی شود، - (مناقب ابن شهر آشوب، جلد 4، ص 82 )-، محبت ایشان هر روز در دل مردم بیشتر و بیشتر می شود و ازسوی دیگر خداوند در تربت آن حضرت شفا قرار داده و استجابت دعا در حرم ایشان مسلم و قطعی است.
حُر یادآورشد: اما ویژگی دیگر آن که اگر عاشورا نبود، بسیاری از لغات معنا و مفهوم خود را نمی یافت، مفاهیمی همچون فداکاری و عشق و ایثار در حقیقت با گذشت امام حسین(ع) در راه خدا، تحقق عملی یافت.
پایان پیام/
نظر شما