به گزارش خبرگزاری شبستان تحریم های غرب علیه روسیه وارد ماه هشتم خود شده است در حالی که این تحریم ها ابعاد گسترده تری به خود می گیرند ولادیمیر پوتین در سخنرانی سالانه خود در مجمع نمایندگان دو مجلس روسیه گفت: سال سختی را در پیش داریم .
پوتین و مقامات روسیه بارها طی ماه های گذشته گفته اند غرب قصد دارد به روسیه ضربات سنگینی وارد کند و تمامی این مسائل و درگیری ها به همین دلیل است . روسیه جایگاه خود را در جهان پس از جنگ سرد تثبیت کرده به طوری که این کشور اکنون در شمال آفریقا و خاورمیانه به دنبال متحدان جدیدی می گردد. فراموش نباید کرد که مسکو در دوران اتحاد شوروی متحد سنتی کشورهای چون مصر بود که مردم آن دو بار در سالهای 62 و 73 با سلاح های روسی به جنگ اسرائیل رفتند و البته کمپ دیوید مصر را به اردوگاه غرب فرستاد .
در حال حاضر جهان در حال صف بندی های جدیدی است و آنطور که به نظر می رسد روسها با استفاده از ابزاری که غربی ها برای توجیه سیاست های خود استفاده می کردند سیاست های جدیدشان را طرح . پوتین در بخشی از سخن رانی پایانی سال 2014 اش اشاره کرد غرب تصور می کند می تواند سناریوی یوگسلاوی را در همه جا پیاده کند. این سخنان پوتین نشان می دهد مسکو در سیاست منطقه ای و فرا منطقه ای اش حاضر به تکرار تجربه تحولات دهه 1990 نیست .
اما تحریم های غرب علیه روسیه چه با اقتصاد این کشور کردند؟
برای پاسخ دادن به این سوال می توان معضلاتی که روبل و اقتصاد روسی با آن مواجه هستند را به چهار دسته کلی تقسیم کرد :
1- قرار داد ها با اقتصاد روسیه
روسیه قرارداد های تجاری و اقتصادی با شرکت های غربی دارد که بسیاری از این قرداد های تمدید نخواهند شد به همین جهت بخشی از فشاری که روسها متحمل می شوند در سال 2015 و بخش دیگر در سال 2016 است . آمار ها نشان می دهد روسها در سال آینده میلادی با رشد اقتصادی اندکی پیش خواهند رفت.
2- زیان های اروپایی
تحریم های غرب علیه روسیه آسیبی به آمریکایی ها وارد نمی کند زیرا این کشور هیچ سرمایه گذاری مستقیمی در اقتصاد روسیه ندارد اما در عوض اقتصاد های اروپایی متضرر می شوند زیرا شرکت ها و کمپانی های در سطوح و صنایع مختلف همکار را طرف های روس هستند که جایگزینی برای مسکو در حال حاضر ندارند . این شرکت ها در مجموعه های مختلفی از صنایع انرژی تا خودرو و صنایع غذایی گسترده شده اند .
3- شانس های چین
اما در این میان و پس از تحریم های غرب علیه روسیه چینی ها وضعیت بهتری را تجربه می کنند. آنها قرارداد های انرژی گسترده ای با روسها بسته و در خلا سرمایه های اروپایی و آمریکایی جایگاه خود در اقتصاد بزرگ روسیه را احیا می کنند. اکنون می توان شاهد سرمایه های مشترک و قرارداد های دو جانبه میان روسیه و چین بود مساله که غربی ها از آن زیان می بینند.
4- قدرت سیاسی روسیه
اگر تصور کنیم که تحریم ها برای تغییر در سیاست کشورها است باید این نکته را یادآور شوم که هیچ کشوری تا کنون بر مبنای تحریم ها سیاست های خود را تغییر نداده است. همانطور که در سخنرانی پوتین هم شاهد آن بودیم که وی گفت آنچه در کریمه و سواستوپل رخ داد اقدام صحیح و درستی بود. باید توجه داشت که نهاد های بین المللی اقتصادی چون گروه بیست چندان هم برای روسها حائز اهمیت نیستند. کشورهای چون ترکیه برای کسب وجهه بین المللی نیازمند نهاد ها هستند اما حضور در شورای امنیت سازمان ملل متحد به تنهایی برای مسکو برای ایفای نقش در تعاملات جهانی کافی است .
به طور فزاینده تحریم های غرب علیه روسیه تنها بخش انرژی این کشور ا نشانه رفته اند و روسها در این وضعیت نیازمند جذب سرمایه های جدید و احیا صنایع خود برای پر کردن خلا های فن آوری است .
نظر شما