خبرگزاری شبستان: با توجه به آنکه در ایام پیاده روی بزرگ اربعین حسینی قرار داریم و دشمن درون و بیرون هرگز چنین اقداماتی را بر نمی تابد از ماه ها قبل داعش با حمایت اربابان خود تهدید علیه حاضران در این پیاده روی را آغاز کرده است. در واکاوی چرایی این مسئله با حجت الاسلام سید علیرضا حسینی، دکترای علم حقوق و کارشناس کلام پیرامون چرایی تهدید داعش برای حضور در راهپیمایی اربعین حسینی به گفتگو نشسته ایم؛ گفتگوی ما با این استاد حوزه و دانشگاه و مولف کتاب های " گامی به سوی اتحاد"،"صحابه در مکتب تشیع"، "سنت در اوج غربت"،" ماجرای بیعت" و "نقد و بررسی سب ولعن" از نظرتان می گذرد:
با توجه به اینکه به ایام اربعین حسینی نزدیک می شویم، و مسلمانان بسیاری از سراسر جهان به سوی عراق رهسپار شده و راهپیمایی های عظیم تشکیل می دهند، گروه تروریستی داعش ساکت ننشسته و اقدام به تهدید زائران کرده است؛ به نظر شما چرا این جریان افراطی بر این پدیده حساسیت نشان داده و تهدیدهای خود را از ماه های پیش علنی کرده است؟
تاثیر قیام امام حسین (ع) تا اندازه ای اهمیت دارد که اسلام را زنده نگاه داشته و برای زنده نگاه داشتن اسلام، باید قیام عاشورا، نام حسین(ع) و اهداف آن حضرت (ع) همچنان زنده بماند. تمامی مراسمات سوگواری که برای اباعبدالله الحسین (ع) برگزار می شود، بقاء اهداف آن حضرت (ع) را تضمین می کند و خطراتی که برای مسلمانان ممکن است در این مسیر پیش آید، آنقدر سنگین نیست که بتواند مانع این حرکت معرفتی، معنوی و حرکتی که بشر را از بدبختی و فلاکت نجات می دهد، باشد. از همین جهت در روایات برای زیارت امام حسین (ع) ثواب های فراوانی ذکر کرده اند.
بیان می شود زیارت اباعبدالله الحسین (ع) از به جا آوردن حج هم مهم تر است، چرا؟
بله، برخی ممکن است تصور کنند حج که زیارت خانه خداست و در کنار آن زیارت پیامبر(ص) و ائمه بقیع (ع) قرار دارد، چگونه ممکن است زیارت امام حسین (ع) اهمیتش بیشتر از آن باشد. پاسخ آن است آنچه حج را زنده نگاه داشته، قیام حسین (ع) است و آنچه باعث بقای نام پیامبر(ص) بوده، همین قیام است به همین جهت رسول اکرم (ص) می فرمایند: «حسینٌ منی و أنا من حسین».
وقتی امام حسین (ع) از پیامبر (ص) باشد، این سخن معلوم است چرا که ایشان فرزند رسول الله (ص) است اما وقتی پیامبر (ص) می گوید من از حسین (ع) هستم، طبعا معنا و مفهومی که می تواند داشته باشد آن است بقای نام من هدف، من به وسیله حسین (ع) است و که این رویداد با قیام حسین (ع) باقی مانده و بقای قیام سید الشهدا (ع) هم با برپایی مراسم عزاداری و بزرگ داشت برای آن حضرت (ع) به جا می ماند.
از سوی دیگر در زنده داشتن دو امر موثر است نخست مساله معرفت است و دیگری مساله عواطف و احساسات. معرفت بدون احساسات و عواطف کارآیی لازم را ندارد. باید هر دو با یکدیگر توام باشد تا کارآیی لازم را داشته باشد. لذا می بینیم بسیاری از افراد که با اولیای خدا درگیر بودند، بر خلاف تصور، معرفت علمی به ایشان داشته اند لذا در جامعه کبیره می خوانیم لا یبقی ملک مقرب و لانبی مرسل و لاصدیق و لاشهید و لاعالم و لا جاهل و لا جبار شقی ...
همان طور که ملاحظه می شود جبار شقی و شیطان مرید اینها خدا و ائمه (ع) را شناخته اند و در جبهه مقابل قرار گرفته اند. بنابراین شناخت و معرفت به تنهایی کافی نیست. شناختی اهمیت دارد که با ایمان و اعتقاد باشد و ایمان و اعتقاد این مساله، احساسات و عواطف را زنده نگاه می دارد. به همین جهت زیارت به ویژه زیارت اربعین که پس از چهل روز یاد امام حسین(ع)، ذکر اهداف او و تحریک احساسات مردم پشت سر هم بوده و به چهلم می رسد، این چهلم دو مطلب را متذکر است: نخست چهل روز سختی گذشتن بر جریان اسرای کربلاست که پیام را رسانده اند و دیگری چهل روز بزرگداشت این قیام عظیم امام حسین (ع) است.
با این وجود چرا بر این مراسم یعنی اربعین حسینی حساسیت بیشتری وجود دارد؟
ببینید در واقع حساسیت روی اصل اسلام است. باید دانست داعش اهل سنت تندرو نیست بلکه سران داعش افرادی هستند که حامیان آنها یعنی اسراییل و آمریکا و انگلیس اند.
در این راستا آن ها در پی انجام دو اقدام هستند: نخست آنکه اتحاد مسلمانان را از بین ببرند و اینچنین جلوه دهند که دو گروه از مسلمانان هستند که به جان هم افتاده اند و از این رهگذار عواطف آنها را بر ضد هم تحریک کنند تا انزجاری که از دشمن اصلی دارند، به خودشان باز گردد. دوم آنکه اسلام را که دین رحمت و عطوفت است و حتی با مشرکین با عطوفت رفتار می کند، دین خشن معرفی کند.
با توجه به اینکه اشاره کردید اسلام توصیه می کند حتی با مشرکان با عطوفت برخورد شود، آیا شاهدی بر این مساله دارید؟
بله آیه 6 سوره توبه می فرماید: وَ إِنْ أَحَدٌ مِنَ الْمُشْرِکينَ اسْتَجارَکَ فَأَجِرْهُ حَتَّى يَسْمَعَ کَلامَ اللَّهِ ثُمَّ أَبْلِغْهُ مَأْمَنَهُ ذلِکَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لا يَعْلَمُونَ؛و اگر یکی از مشرکان ( تحت تعقیب ) از تو پناه خواست او را پناه ده تا کلام خدا را بشنود سپس او را به جایگاه امنش برسان، زیرا آنها گروهی هستند که نمی دانند.
اما شاهد تاریخی دیگر آن که وقتی پیامبر(ص) مکه را فتح کردند، اهل مکه مشرک بودند اما به آنها فرمودند: بروید شما همه آزاد هستید. لذا از جهت اسلام رفتار با مشرک و یهودی و حتی کسانی که نسبت به اسلام لجالت دارد مهربانانه و عطوفانه است. اما داعش با اقدامات خود می خواهند این زیبایی و شکوفایی و جذابیت اسلام را از نظر مردم دنیا بیندازند و اسلام را دین خشنی معرفی کنند. به این جهت ما مسلمانان وظیفه داریم عطوفت اسلامی را به عالم معرفی کرده و بفهمانیم میان گروه ترویستی داعش و اسلام رابطه ای وجود ندارد.
پایان پیام/
نظر شما