به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، افزایش قیمت نان آخرین خبر اقتصادی است که این روزها پس از کاهش نرخ هر بشکه نفت و افزایش چشم گیر قیمت طلا چشم مردم به آن روشن شد و در کنار ایجاد حباب جدیدی از تورم نیاز به نظارت دقیق را از همین ابتدا می طلبد. دولت تدبیر و امید قرار بود با کنترل قیمت ها زندگی را برای مردم همراه با امید کند اما این روزها تنها چیزی که شاهدش هستیم امید به افزایش قیمت ها با شیب ملایم است. یعنی افزایش نرخ از فرایند یک شبه بودن در دولت قبلی به افزایش نرخب ا شیب ملایم رسیده است.
قیمت نان در 29ماه گذشته هیچ تغییری نداشته است و این در حالیست که حامل های انرژی با افزایش نرخ همراه بوده اندوبرخی نانوایی ها در این مدت برای تامین هزینه ها و اینکه متهم به گرانفروشی نشوند بدنامی کم فروشی رابه جان خریدند.
نان یک شبه گران نشد
یکی از چالش هایی کهک پس از گرانی نان مردم با آن روبرو شدند این بود:چی بی خبر و یک شبه!
بله نان شاید به نظر برسد که یک شبه گران شد و آن هم بدون اطاع رسانی اما طبق آنچه برخی سایت ها منتشر کردند:
هیات وزیران در تاریخ 14 آبان 93 تصویب کرده است، "قیمت انواع نان از اول آذر ماه 1393، حداکثر به میزان 30 درصد جهت جبران تعدیل قیمت گندم و افزایش سایر هزینه های دو سال اخیر کارخانجات آسیابانی و نانوایی ها نسبت به قیمت های رسمی و مصوب سال 1392 در سراسر کشور افزایش می یابد."
بر اساس این مصوبه، "قیمت فروش گندم از اول آذر ماه 1393 برای نانوایی های یارانه ای درب سیلو و انبارهای تحت اختیار شرکت بازرگانی دولتی ایران سراسر کشور از قرار هر کیلوگرم (650 / 6) ریال تعیین می شود و برای سایر متقاضیان گندم، براساس قیمت تمام شده محاسبه می شود."
افزایش نرخ نان بصور چراغ خاموش انجام شد و از اواخر سال گذشته زمزمه هایی مبنی برگرانی نان مطرح شد. اما نکته جالب اظهار بی اطلاعی مسوولان اتحادیه های نان و البته نانوایی ها از این اتفاق بود. نکته جالب دیگر روایت های متفاوت از افزاش نان بود.
محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت با تأکید بر اینکه دولت برنامهای برای افزایش قیمت نان ندارد، میگوید: «این افزایش قیمت صرفا محصول افزایش هزینههاست که به نانواها وارد میشود!
بنا به گفته نوبخت، این افزایش قیمت نباید از ۳۰ درصد بیشتر شود و در هر استان درصد افزایش قیمت نان متفاوت است».
با این حال نعمت الله ترکی، معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری تهران اعلام کرده است: «با اتحادیههای نانوایان تهران در خصوص افزایش ۳۴ درصدی قیمت انواع نان به توافق رسیدیم».
در حالی که مسئولان صحبت از افزایش حداکثر ۳۰ درصدی قیمت نان میکنند، نرخهای اعلامی سازمان صنعت و معدن و تجارت استان تهران با یک مقایسه سرانگشتی قیمتهای جدید نشان میدهد که قیمت نان ۴۰ درصد افزایش یافته، نه ۳۰ درصد!
بر اساس اعلام محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت، قیمت نان بنا بر خواسته اتحادیه نانوایان و برای جبران افزایش هزینه انرژی و دستمزد کارگران از روز 10 آذر 93 حداکثر به میزان 30 درصد افزایش مییابد.
بر اساس این اعلام خود دولت قیمت آرد و گندم را افزایش نداده و سالانه 7000 میلیارد تومان برای نان و گندم و 4000 میلیاردتومان یارانه نقدی نان اختصاص می یابد و بلکه این افزایش به درخواست اتحادیه نانوایان بوده است
وی گفت: میزان افزایش قیمت نان در استانها نیز با تصمیم استاندار تعیین میشود.
بر این اساس قیمت نان بربری از 500 به 650، نان سنگک از 600 به 780 و نان لواش از 160 به 208 تومان و نان تافتون از 300 به 390 تومان افزایش مییابد اما قیمت های دیگری برای نان اعمال شد قیمت هر قرص نان لواش ۱۶۰ تومان بود که اکنون ۲۲۵ تومان اعلام شده است. نان بربری از ۵۰۰ تومان به ۷۰۰ تومان، نان تافتون از ۳۰۰ تومان به ۴۲۵ تومان و نان سنگک از ۶۰۰ تومان به ۸۰۰ تومان رسیده است. در این میان حتی برخی نانواها مدعی هستند که آنها بر اساس مصوبه، وزن چانههایشان را نیز کاهش دادند و با همان وزن سابق نان پخت نمینمایند.
سخنگوی دولت از دلایل افزایش قیمت نان را درخواست اتحادیه نانوایان و همچنین برای جلوگیری از کاهش وزن خمیر نان و کمفروشی برخی از نانوایان اعلام کرد اما انچه مهم است موضوع رسیدگی و افزایش کیفیت نانهایی است که در حال حاضر بیشتر آن به خوراک دام و نان های خشک تبدیل میشود.
کم فروشی و عدم نظارت بر بهداشت آرد ها باید مدنظر قرار بگیرد همچنین بهداشت نان و کیفیت آن از مواردی است که در کنار گرانی نان بسیار مهم مینماید تا مردم از این گرانی حداقل کیفیتی نصیبشان شود.
گرانی نان در کنار گرانی انرزی و سوخت دست بدست هم میدهد تا درصورت اندکی تعلل از سوی مسوولین سونامی جدیدی از گرانی به بهانه افزایش قیمت این برکت الهی همراه بیاورد و نظارت دقیق براین موضوعات از شرایط مورد نیاز برای هر افزایش قیمتی است که امیدوار به آن هستیم.
پایان پیام/
نظر شما