بی مهری هنری به زنان و کودکان عاشورا/ نیاز آیندگان به روایت های زنانه از دفاع مقدس

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام صدر معتقد است همانطور که پرداختن به جنبه های مثبت هر جنگی همچون عاشورا و دفاع مقدس لازم است، بررسی غم و اندوه های آن هم ضروری است.

حجت الاسلام جلال صدر، امام جماعت مسجد پیامبر اعظم (ص) با ابراز تأسف از کم کاری هنرمندان در پرداختن به نقش زنان و کودکان عاشورا به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: هر تاریخی تشکیل شده است از افراد مختلفی که در آن برهه زمانی نقش آفرینی کردند. تاریخ فقط مختص به مردان نیست بلکه زنان، مردان و کودکان تاریخ را تشکیل می دهند و این یک قاعده کلی است. در واقعه عاشورا هم جایگاه هر یک افراد حاضر در این واقعه باید مورد بررسی قرار گیرد. در عاشورا نه تنها مردان بلکه زنان و کودکان هم نقش آفرینی کردند.

 

حجت الاسلام صدر ادامه داد: عاشورا را می توان به سه برهه زمانی تقسیم کرد؛ حوادثی که قبل از عاشورا رخ داد، اتفاقاتی که در روز عاشورا روی داد و وقایعی که بعد از عاشورا به وقوع پیوست. در این سه برهه فقط مردان نقش آفرین نبودند بلکه زنان و کودکان هم نقش موثری داشتند.

 

وی با بیان اینکه بسیاری از مردان به تشویق همسران خود به امام حسین (ع) پیوستند، عنوان کرد: به عنوان مثال زمانی که امام حسین (ع) زهیر بن قین را به خیمه خود دعوت کرد، زهیر نپذیرفت و نرفت. همسر زهیر به او گفت می دانی چه کسی تو را دعوت کرده است و با زهیر صحبت کرد و زهیر تحت تأثیر حرف های همسرش به نزد امام رفت و جزو یاران امام حسین (ع) و شهدای کربلا قرار گرفت. در واقع آنچه موجب عاقبت به خیری زهیر شد، تلنگر و روشنگری همسرش بود.

 

امام جماعت مسجد پیامبر اعظم (ص) با اشاره به شجاعت مادر و همسر وهب یادآور شد: زمانی که وهب می خواست از کوفه خارج شود و به امام حسین (ع) بپیوندند با اینکه تازه داماد بود همسرش از او خواست که اگر به یاری امام حسین (ع) می روی مرا هم با خود ببر، این همراهی نوعی تشویق برای وهب محسوب می شد، وهب و همسرش تنها زن و شوهر شهید کربلا هستند.

 

وی با بیان اینکه نقش آفرینی حضرت زینب (س) در همراهی امام حسین (ع) و انتقال پیام عاشورا بر کسی پوشیده نیست، بیان کرد: حضرت زینب (س) همراه و همگام امام زمان خود بودند و در شب عاشورا به خیلی ها مراجعه کردند و خواستند امام حسین (ع) را یاری کنند. ایشان در روز عاشورا صبر و استقامت پیشه کردند و نگران اهل حرم و محافظ آنها بودند. بعد از عاشورا حضرت زینب (س) تمام تلاش خود را برای انتقال پیام حضرت سیدالشهدا (ع) کردند.

 

حجت الاسلام صدر معتقد است، همان قدر که مردان در حادثه عاشورا نقش آفرینی کردند زنان و کودکان هم بسیار موثر واقع شدند و کم کاری در پرداختن به نقش زنان و کودکان عاشورا ناشی از ضعف ماست.

 

وی خاطرنشان کرد: بعد از واقعه عاشورا موارد زیادی از نقش آفرینی زنان را داریم. خطبه های حضرت زینب (س) که  در کوفه و شام در روشنگری مردم و انتقال پیام عاشورا بسیار تأثیرگذار بود. عزاداری حضرت ام البنین (ع) در مدینه هم به پرده برداشتن از چهره یزیدیان و روشن شدن پیام عاشورا کمک کرد. ام سلمه، همسر پیامبر بعد از برگشتن اسرار و خانواده امام حسین (ع) به مدینه، نخستین کسی بودند که مجلس عزا برپا کردند. ام سلم به اهل بیت (ع) علاقه وافری داشتند و امام حسین (ع) به ایشان مادر می گفتند. در شرایطی که جو بسیار سنگینی بود و حتی به امام سجاد (ع) اجازه ندادند که برای پدر مجلس عزا برپا کند، ام سلمه برای حضرت سیدالشهدا (ع) عزاداری برپا کرد.

 

حجت الاسلام صدر با اشاره به ضرورت استخراج پیام های آموزنده کودکان عاشورا بیان کرد: جملاتی از کودکان عاشوار در شام غریبان داریم که پرداختن به آنها می تواند، بسیار آموزنده باشد. نقل می کنند که از یکی از دختران امام حسین (ع) که در شام غریبان گریه می کرده است، سوال می کنند" چرا گریه می کنی، به خاطر از دست پدر". دختر که کودکی بوده است می گوید "بله اما بیشتر گریه من به خاطر این است که هیچ وقت کسی مرا بی حجاب ندیده است اما دشمنان چادر و مقنعه مرا به غارت بردند".

 

وی با تاکید بر لزوم پرداختن به نقش آفرینی زنان و کودکان عاشورا تصریح کرد: نویسندگان و شاعران دینی باید مطالبی را در مورد زنان و کودکان عاشورا استخراج کنند و آن را به صورت داستان و شعر ارایه دهند تا دیگر هنرمندان بتوانند با استناد به نوشته های آنها فیلم، تله فیلم، انیمیشن و تئاتر و سریال بسازند.

 

امام جماعت مسجد پیامبر اعظم (ص) با بیان اینکه نسبت به زنان و کودکان عاشورا بی مهری شده است، گفت: محققان دینی ما باید در مورد نقش آفرینی زنان و کودکان عاشورا بررسی های لازم را انجام دهند و به اطلاع عموم برسانند.

 

وی با بیان اینکه نقش آفرینی بسیاری از افراد در واقعه عاشورا و بعد از آن مغفول مانده است، عنوان کرد: در متون دینی ما بیش از آنکه مختار به عنوان خونخواه حادثه عاشورا معرفی شده باشد، زید بن علی پسر امام سجاد (ع) معرفی شده است اما خیلی ها اسم ایشان را نشنیدند چه برسد به اینکه با اقدامات ایشان آشنا باشند. کتاب مستقلی نداریم که به قیام زید بن علی پرداخته باشد در صورتی که خیلی ها معتقدند قیام ایشان با راهنمایی امام صادق (ع) بوده است. می طلبد که محققان ما تحقیقاتی در مورد قیام زید بن علی و تمام کسانی که اقدامات آنها مغفول مانده است، انجام بدهند.

 

حجت الاسلام صدر با اشاره به نقش مؤثر زنان در طول دفاع مقدس اظهار داشت: در مورد پرداختن به نقش زنان در دوران دفاع مقدس کم کاری شده است. بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس باید اقداماتی در این زمینه انجام دهد. ممکن است خود فرد انگیزه ای نداشته باشد و یا بیان خاطرات خود را ریا بداند اما ما باید سراغ آنها برویم. آیندگان نیازمند روایت های زنانه جنگ هستند و باید بدانند همانگونه که شهید همت ها، خرازی ها و زین الدین ها در جنگ نقش آفرین بودند، زنان بسیاری هم در این دوران رشادت آفریدند. این اقدام باید قبل از اینکه دیر شود، انجام شود زیرا بسیاری از رشادت های زنان و نقش آفرینی آنها در اذهان است و مکتوب نیست.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا روایت های زنانه از جنگ ضد جنگ است، گفت: نه اینطور نیست، نگاه ما به جنگ نباید تک بعدی باشد، جنگ جنبه مثبت و منفی دارد، همانطور که امام خمینی (ره) فرمودند "جنگ دانشگاه آدم سازی بود". جنبه مثبت دوران دفاع مقدس تجلی ایثارگری، دفاع از دین و ناموس و مرزهای کشور و از خودگذشتگی و اتحاد بود اما جنگ وجهه سیاه و نکات منفی هم دارد. جنگ چیز خوبی نیست و اصل جنگ را کسی تأیید نمی کند.

 

وی تصریح کرد: عاشورا هم دو صفحه سیاه و سفید داشت. در صفحه سفید آن، ایثار، رشادت، شجاعت، عبادت، بندگی و بزرگمردی را می بینیم و در صفحه سیاه آن ظلم، جور، بی عدالتی، کشتن بچه 6 ماهه دیده می شود؛ پرداختن به هر دو صفحه عاشورا ضروری است.

 

حجت الاسلام صدر پرداختن به هر دو وجه مثبت و منفی جنگ را ضروری دانست و افزود: بیان سیاهی و تاریکی های جنگ بد نیست بلکه ضروری هم هست، اصلا فلسفه تاریخ هم همین است. تاریخ ، فلسفه وجودش عبرت آیندگان است.

 

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 420749

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha