از برگزاری نشست‌ها توسط انجمن منتقدان تا مادر جنوبی و دختر آلمانی!

خبرگزاری شبستان: جلسات نقد و بررسی فیلم‌های مسابقه ملی هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت توسط انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت، این جلسات از ساعت 18 عصر هر روز، در سالن شماره 3 سینما فلسطین برگزار می‌شود تا آثار منتخبی از بخش مسابقه ملی جشنواره توسط اعضای انجمن منتقدان مورد نقد و بررسی قرار گیرد. مسئولیت این نشست‌ها برعهده کیوان کثیریان است.

از دیگر همکاری‌های جشنواره سینماحقیقت با انجمن منتقدان می‌توان به نقد تمامی فیلم‌های بخش مسابقه ملی و برخی آثار بخش بین‌المللی جشنواره سینماحقیقت اشاره کرد که توسط جمعی از اعضای انجمن منتقدان صورت می گیرد تا روی سایت جشنواره، نشریه روزانه و رسانه‌های جمعی درج شود.

انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران، فیلم‌های مستند بخش «مسابقه ملی» هشتمین دوره جشنواره سینماحقیقت را نیز داوری خواهند کرد تا بهترین فیلم‌های مستند سال از منظر منتقدان سینما انتخاب و در جشن منتقدان خانه سینما که دی ماه 93 برگزار می‌شود، معرفی شوند.

گفتنی است: پیش از شروع جلسات نقد و بررسی و از ساعت 17:30 عصر هر روز، از کتاب‌های جدید بخش پژوهش مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی که به بهانه برپایی جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت منتشر شده هم رونمایی خواهد شد. برای این منظور، تیزرهای تصویری رونمایی کتاب‌ها نیز تهیه شده که هر روز در سالن شماره 3 سینما فلسطین پخش خواهد شد.

 

روایت به هم رسیدن مادر جنوبی و دختر آلمانی در سینماحقیقت!

مستند «پرسوک» به کارگردانی رضا فرهمند و فاطمه موسوی از مستندهای نیمه بلند راه یافته به بخش مسابقه هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت است. این مستند ارتباط عاطفی و مادرانه زن جنوبی با دختری آلمانی را روایت می‌کند.

رضا فرهمند که سال گذشته با مستند «لطفاً بوق بزنید» موفق به دریافت 3 جایزه از جشنواره سینماحقیقت شده بود، درباره فیلم جدیدش «پرسوک» اینگونه توضیح می‌دهد: «در این فیلم دختری آلمانی بصورت تصادفی با زنی جنوبی آشنا می‌شود و رابطه مادر و دختری در مدت کوتاهی میان آن‌ها شکل می‌گیرد. این خانم جنوبی ۳۰ سال است بچه‌دار نشده و به همین خاطر احساس مادرانه او نسبت به این دختر بسیار قوی است.»

وی ادامه می‌دهد: «اصلا قرار نبود «پرسوک» ساخته شود؛ ما برای ساخت فیلم دیگری به بندر دیر رفته بودیم و آنجا با خانمی آشنا شدیم که نسبت به دختر آلمانی همراه ما احساس مادرانه پیدا کرد و مسیر فیلم کاملا عوض شد. از آنجایی که این اتفاق در مدت دو روز افتاد، اصلا نمی‌توانستیم به چیزی فکر کنیم و هیچ صحنه‌ای هم بازسازی نشده و همه اتفاقات واقعی است.»

فرهمند با تاکید بر اینکه این دو نفر حتی نمی‌توانستند با هم ارتباط کلامی برقرار کنند، گفت: «آن‌ها حتی زبان مشترک هم نداشتند و اتفاقا این مستند چگونگی این ارتباط را بررسی می‌کند و دوربین کمترین دخالت را در فیلم دارد، به جز پلانی که نیاز به ترجمه بود و از ما کمک گرفته شد.»

وی کارگردانی مشترک را تجربه خوب و در حین حال سختی دانست و افزود: «کار مشترک در چنین شرایطی که فرصت فکر کردن و نوشتن فراهم نیست، خیلی سخت است. خانم موسوی با بندر دیر آشنایی کامل داشت و زبان و فرهنگ مردم آنجا را به خوبی می‌دانست، به همین دلیل بستر مناسب را برای من فراهم کرد. البته فکر می‌کنم این همکاری برای خانم موسوی سخت بود و شاید نتوانست کارهایی که خودش می‌خواهد را انجام دهد.»

فرهمند پیرامون حضور مجدد در جشنواره سینماحقیقت نیز خاطرنشان کرد: «به نظرم انتخاب فیلم‌ها در تمام جشنواره‌ها و برگزیده شدن آن‌ها به سلیقه هیات انتخاب و داوران بستگی دارد. خوشحالم این اتفاق در مورد «پرسوک» افتاد، اما فکر می‌می کنم در صورت پذیرفته نشدن هم باید به سلیقه آن‌ها و قوانین جشنواره احترام بگذاریم.»

 

راعی:  مستند بلند نقش مهمی در رفع معضلات اجتماعی دارد

مجتبی راعی عضو شورای فیلم‌های سینمایی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی اعتقاد دارد که فیلم مستند بلند می‌تواند نقش مهمی در رفع معضلات اجتماعی داشته باشد، زیرا با تربیت ذهنیت جامعه، پیشنهاد مناسبی برای رفع مشکلات اجتماعی ارائه می‌دهد تا جامعه با توجه به ذهنیت از پیش تعیین شده در مسیر درستی قرار گیرد.

وی پیرامون جایگاه و موقعیت فیلم‌های مستند بلند در سینمای امروز ایران گفت: همانطور که انسان یک موجود زنده است، جامعه نیز زنده است. سینمای مستند و به ویژه مستند بلند کمک می‌کند جامعه در نگاه به معضلات اجتماعی، دارای یک نظر واقعی و منطق کلی شود تا بتواند آنرا را مرتفع سازد؛ اما متاسفانه طی این سال‌ها فیلمسازان با ترس از بیان سیاه‌نمایی نتوانستند به مردم جامعه در جهت رفع معضلات کمک کنند و در حال حاضر سینمای مستند بلند بدون رسانه مانده است!

راعی تصریح کرد: امروزه فیلمسازان بیشتر به ساخت مستند کوتاه روی می‌آورند، زیرا این سینما سرمایه اندکی لازم دارد و با توجه به جامعه فقیر سینمای مستند، زودتر به نتیجه رسیده و رشد می‌کند؛ اما سینمای مستند بلند نیازمند زمان، نیروی تخصصی و سرمایه است و از اینکه همپای فیلم داستانی اکران نمی‏شود و تلویزیون هم حق پخش مناسبی پرداخت نمی‌کند، رنج می‌برد.

مجتبی راعی پیرامون برگزاری هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» نیز گفت: دیگر زمان آن رسیده که جایگاه سینمای مستند در ایران دارای یک تعریف جدی شود و به شکل یک ابزار در سطح ملی کمک‌حال جامعه ایرانی باشد. این مهم زمانی صورت می‌گیرد که از نظر اقتصادی امکان ساخت فیلم خوب فراهم شود. آن زمان می‌توانیم از کشوری حرف بزنیم که سینمای مستند جدی دارد.

وی در پایان گفت: در حال حاضر تولیدات سینمای مستند به یک حرکت خود جوش تبدیل شده و خوشبختانه مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی می‌تواند شعله این حرکت را فروزان نگه دارد، اما باید تولید فیلم مستند از حرکت خودجوش فراتر رفته و با برنامه‌ریزی شاهد تولید فیلم‌های مستند ارزشمند باشیم.

مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی سازمان امور سینمایی، هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» را همزمان با ولادت باسعادت حضرت امام موسی کاظم(ع) و طی روزهای ۹ تا ۱۶ آذرماه ۱۳۹۳، با شعار «حقیقت بهترین راهنماست» که از فرمایشات حضرت علی(ع) است، در سینما فلسطین و سینما سپیده شهر تهران برگزار خواهد کرد.

 

پایان پیام/

کد خبر 420198

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha