به گزارش خبرنگار شبستان، هما داوودی، استادیار دانشگاه و رییس کانون وکلای دادگستری استان البرز در نشست تخصصی خشونت علیه زنان با بیان اینکه حقوق باید قطعنظر از جنسیت، انسانمحور باشد، گفت: گاهی خشکی و سختی یک قانون موجب خشونت میشود. در قوانین جزایی گاهی مجازاتکردن هم خشونت است. در مفهوم مدنی در حقوق خانواده برخی قواعد سبب بروز خشونت میشود.
وی افزود: اولین نوع خشونت به واسطه ارتکاب جرایم علیه زنان در خانواده از سوی همسر اتفاق میافتد. الان اگر یک مرد همسر خود را کتک بزند، محکوم به ایراد ضرب و جرح میشود. اگر فرد غریبهای هم این کار را انجام میداد، همین مقدار مجازات داشت؛ در حالیکه باید مجازات برای همسر تشدید شود. برخی جرایم فقط در خانواده اتفاق میافتد و قانونگذار باید آنها را پیشبینی کند. مواردی مثل اعتیاد مضر به حال خانواده مجازات ندارد و زن فقط میتواند طلاق بگیرد، اما مجازات این مسئله باید تشدید شود. بیکاری ناموجه مرد هم هیچ واکنش قانونی ندارد.
داوودی با بیان این که بسیاری از مشکلاتی که برای زنان به وجود میآید به نوع نگاه آنها به جایگاهشان برمیگردد، گفت: وقتی در بعد حقوقی بزهدیدگان را مطالعه میکنیم میبینیم تقصیر خودمان است. زنی که ساعت 12 شب تنها بیرون میآید، باید بداند که در معرض تعرض قرار میگیرد. باید نوع نگاهها تغییر کند و به زنان آموزش دهیم.
حق طلاق نباید مطلقاً برای مرد باشد
وی اظهار داشت: یکی از خشونتهایی که علیه زنان به کار میرود خشونت ساختاری است که به واسطه قوانین به وجود میآید. مرد هر وقت بخواهد میتواند زن را طلاق دهد و بسیار اتفاق میافتد که از این قانون سوءاستفاده میشود. البته حق مهریه هم برای زن وجود دارد که از آن سوءاستفاده میشود. نباید مطلقاً و تحت هر شرایطی حق طلاق برای مرد وجود داشته باشد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: سن مسئولیت کیفری در مورد زنان با قانون جدید به 15 سال رسیده است که این مسئله اتفاق خوبی است. همچنین سیاست قضایی دادگاهها به این صورت است که خوشبختانه در تعیین مجازات برای زنان با عطوفت بیشتری برخورد میکنند.
داوودی در رابطه با قوانین مربوط به اسیدپاشی گفت: کشف سریع جرایم، امنیت را برای جامعه به دنبال میآورد و ما از دستگاه قضایی نیز توقع اجرای سریع و قاطع مجازات را داریم. به نظر میرسد در قانون ما مجازاتی که برای اسیدپاشی در نظر گرفته شده، کم است و با جرم تناسبی ندارد. خسارت معنوی در اسیدپاشی اصلاً قابل جبران نیست و آینده قربانی از همان لحظه تباه میشود. قانونگذار باید روی این خسارت معنوی کار کند.
وی گفت: ما دو سد در قوانین حقوقی حوزه زنان داریم که یکی از آنها تفاسیری است که از قواعد شرعی صورت میگیرد و دیگری بحث قانونگذاری است که باید این مسایل در مجلس گفتگو و اعمال شود.
وکالت در طلاق به زنان داده شود
داوودی خاطر نشان کرد: میگویند میترسیم حق طلاق را به زن دهیم؛ چراکه زن درگیر احساسات میشود و زود سراغ طلاق میرود، اما زن ایرانی زنی صبور است و اگر این حق را داشته باشد از آن استفاده نمیکند. ما باید وکالت در طلاق را برای زنان بگذاریم تا گرفتاریها انقدر زیاد نباشد.
پایان پیام/
نظر شما