به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، «حجت الاسلام محمدعلی مهدوی راد» دبیر علمی جایزه جلال آل احمد در مراسم اختتامیه این جایزه که عصر امروز 3 آذرماه در تالار وحدت برگزار شد، طی سخنانی گفت: از همان روزی که به این سمت منصوب شدم، به داوران گفتم که در حوزه محتوایی و ساختاری دخلت نمی کنم، در ضمن تاکید کردم که عقیده ام را به آنها تحمیل نمی کنم اما از شما تامل دقیق در محتوا و ساختار را خواستارم، چرا که انقلاب ما انقلاب تفکر، تعقل، اندیشه نگری، خدایی جویی و مردمگرایی است. بر طبق قرآن کریم در اعمال انسان ها می توان دو نوع عمل صالح و حسن یافت؛ به باور من جلال در سال های پایانی عمر خویش مصداق عمل صالح آن گونه بود که خودش تصویر کرده است "سعی و تلاش در کنار توکل".
وی به سخنان دکتر علی شریعتی درباره آل احمد اشاره کرد و افزود: جلال در اوج خواستن و در قله پذیرفتن توسط آنهایی که او را دیگر گونه می خواستند به همه چیز پشت کرد و به آنچه که خودش می خواست رسید.
مهدوی راد بیان کرد: از اتهام خوردن به کهنگی نترسید، گستاخی کرد و به سراغ ایمان و خواست و مذهب و فطرت پاک مردم رفت و درباره آنها نوشت.
دبیر علمی جایزه جلال در پایان گفت: جایزه جلال هم با این تعبیر جایزه ای قابل انتقاد است و می شود به آن خرده هم گرفت اما نتیجه ای که در آن حاصل شده نتیجهای است که اکثریت آراء به آن رسیده است و به همین خاطر من آن را می ستایم.
امرودی: شهرداری به احیای هویت فرهنگی، ملی و محلی میپردازد
در این مراسم همچنین، «حجت الاسلام میثم امرودی» معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان فرهنگی هنری شهردار تهران که به نمایندگی از شهردار حاضر شده بود، در سخنانی گفت: جلال آل احمد با اشاره به مفهوم غرب زدگی، بازگشت به رسوم و فرهنگ ایرانی را راه آگاه شدن مردم کشورمان میدانست.
وی تاکید کرد: از این نظر که جایگاه این نویسنده از منظر مدیریت شهری تهران جایگاه، قابل اعتنایی است، حمایت و پشتیبانی از سربلندی جایزه جلال را افتخار خود می داند.
امرودی خاطرنشان کرد: شهرداری تهران پیش از این نشان داده بود که حامی چنین برنامههایی و چه چیزی بهتر از شخصیت جلال آلاحمد که روشنفکری دردمند بود و راه را بین تجربههای وطنی جستجو میکرد. امیدوارم جریانهای فکری مثل جلال در جامعه زیاد باشد و شود.
معاون فرهنگی اجتماعی شهردار تهران با اشاره به اینکه شهرداری قصد دارد به طور جدی به احیای هویت فرهنگی، ملی و محلی بپردازد، گفت: سعی کردیم در حوزه ترویج فرهنگ کتابخوانی و برگزاری جلسات نقد، تقویت زیرساخت های تجلیل از نخبگان محلات که در تهران گمنام هستند تلاش و امیدوارم بتوانیم مشکلات فرهنگی را به واسطه این جوایز و برنامه ها حل کنیم.
جایزه ادبی جلالآلاحمد راهی برای تبلیغ شیوه زیست و روشنفکری جلال است
«مهدی قزلی» دبیر اجرایی جایزه جلال در این مراسم که به عنوان اولین سخنران پشت تریبون حاضر شد و سخنان خود را به هفت بخش تقسیم کرد و درباره این جایزه گفت: جلال آل احمد روزگاری است که نامی روشن و جایگاهی معلوم در ادبیات یافته است. این جایگاه به نعت و سعایت کسی نه کمرنگ میشود، نه پررنگ، نه به گفته مقام بالاتری فراموش میشود و نه به مداهنه آدمهایی احساس سلطنت و بزرگی میکند. نه به منبر و تریبونی امامزاده و عالمی ربانی میشود، نه به خامه خام نویسندگانی از دایره روشنبینی و روشنفکری بیرون میرود. هر چه پیش آید این جایگاه بیجا نمیشود. واضح است که آلاحمد سر تعارف با هیچ کس نداشت، نه تعارفی، نه ملاحظهای، نه حرفها و پچپچهایی در خفا.
وی ادامه داد: با اینکه زمانهای است از مرگ جلال میگذرد، از او کتابها، یادها و مقالههایش باقی مانده است. آن قدر قوی و روشن که قابل کتمان نیست. جلالآلاحمد تنها یک داستاننویس نبود، او آدمی بود اندیشمند که روی زمین ایران راه میرفت. جلال شهر به شهر و ولایت به ولایت را میپیمود و خودخواسته در معرض تجربههای ایرانی قرار میگرفت.
قزلی با اشاره به بخش دوم سخنانش، جایزه ادبی جلالآلاحمد را راهی برای تبلیغ شیوه زیست و روشنفکری جلال دانست و اظهار کرد: این جایزه ضمن گرامیداشت یاد و نام او بر این باور میکوشد که به نویسندههایی نه مقلد جلال بلکه مانند خود او بیمقلد و سریعالانتقال و صریح را ارج بگذارد. این جایزه از سال 87 در حال برگزاری است و در طول این دورهها از حاشیه خالی نبوده است. برگزاری دوره هفتم این جایزه به بنیاد سپرده شد، بنیاد در طول مدت کوتاهی که این کار به او واگذار شده است، توانست با مدد الهی، هیأت علمی و داوران را تشکیل داده و ماجرا به اکنون و به نزدیک نقطه پایان برساند. باعث خوشحالی است که نامزدهای جایزه جلال طیف متنوعی را در برمیگیرند. در این طیف از جوان 31 ساله داریم تا هنرمند 77 ساله، از نویسنده کتاب اولی تا پیشکسوت نوشتن که عمری است در نوشتن داستان ایرانی کوشش به خرج داده است.
وی خاطرنشان کرد: هدف ما این بود که رسانهها به کتاب و داستان توجه کنند که این اتفاق افتاده است. جدا از درستی یا نادرستی نقد و نظرها، این حدس زدن و صحبتها برای ما موضوعیت دارد و مهم است. امروز نزدیک به 40 سال از انقلاب اسلامی که جلال به بنیانگذارش امید بسته بود گذشته است، در چنین زمانهای جایزه ادبی جلال را گرامی میداریم تا به جای آن که قصد تطهیر یا تخریب جلال را داشته باشیم، بهتر است جلالی بودن را در بیان و بنان و سلوک هر نویسنده آرزو کنیم.
پایان پیام/
نظر شما