به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و باید به گونه ای شود که این مهم ازدوران کودکی در برنامه روزانه زندگی ما قرا گیرد و همه از دوران کودکی به مطالعه علاقمند شویم.
امروز با وجود وسایل ارتباط جمعی و ارتباطات جدید و وسایل نو ظهور همچون اینترنت شاید علاقه به کتاب و کتابخوانی کم شده باشد ولی باید این فرهنگ دوباره نیاز به احیا داشته باشد.
رهبر انقلاب اسلامی نیز در سخنرانی های خود بر ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی، مطالعه مفید و آشنا کردن فرزندان با این فرهنگ تاکید فراوان داشته اند.
ترویج فرهنگ کتابخوانی باید به عنوان تاثیرگذارترین نهاد جامعه از خانه و خانواده آغاز شود چرا که فرهنگ مطالعه و افزایش دانش و آگاهی افراد در سنین متفاوت بسیار مهم است ودر دوره های مختلف تاریخ بشر مورد توجه بوده و هست.
در سال های اخیر شاهد کمتر شدن میزان مطالعه و گرایش به کتابخوانی در جامعه بوده ایم و تلاش های بسیاری برای طی کردن سیر صعودی این فعالیت فرهنگی مهم انجام شده است تا جایی که بسیاری از کارشناسان فعال در عرصه فرهنگی دلیل این امر را وجود تکنولوژی های پیشرفته دنیا و دسترسی آسان افراد به فضایی مجازی می دانند.
کم شدن میزان مراجعه به کتابخانه های عمومی
در گذشته شاهد حضور گسترده افراد اعم از کودک و نوجوان، دانش آموز و دانشجو و حتی افراد بزرگسال به کتابخانه ها بودیم اما امروز کمتر کسی برای دریافت کتاب به کتابخانه های عمومی مراجعه می کند، کتاب امانت می گیرد یا برای مطالعه در کتابخانه مدت زمانی صرف می کند
با توجه به کمرنگ شدن این فرهنگ همه افراد جامعه وظیفه دارند در راستای ترویج فرهنگ مطالعه و رسیدن به جایگاه مطلوب در این زمینه تلاش کرده و نباید این مهم را به عهده قشر خاصی بگذاریم.
استان مرکزی مهد پرورش علما و دانشمندان
استان مرکزی از دیرباز مهد پروش علما، دانشمندان، اندیشمندان و بزرگانی بوده است که شهره جهانی بوده و هستند و امروز ما باید با الگو گیری از آن بزرگان استان مرکزی را به جایگاه واقعی فرهنگی و علمی خود بازگرداینم.
کتابخوانی و ترویج آن از پایه های اصلی توسعه فرهنگ در جامعه است
محمدحسین مطیعی، مدیر کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی با اشاره به اینکه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی باید در کشور گسترش یابد گفت: باید با همدلی، همکاری و برنامه ریزی درست و حساب شده این فرهنگ را به جایگاه اصلی خود باز گردانیم.
وی با اشاره به اینکه رتبه استان در بخش مطالعه از ۲۹ به ۱۲ رسیده است، بیان کرد: در سال های گذشته رتبه استان مرکزی در بخش سرانه مطالعه ۲۹ بود که با تلاش در جهت ترویج فرهنگ مطالعه، افزایش مسابقات کتابخوانی و اهداء کتاب این رتبه به ۱۲ ارتقا یافت.
مطیعی با بیان اینکه با وجود تلاش های این نهاد و ارتقاء جایگاه مطالعه استان مرکزی در این زمینه هنوز به وضع مطلوب دست نیافته است، ادامه داد: دستیابی به این مهم نیازمند تلاش همه جانبه اقشار جامعه است.
مدیر کل نهاد کتابخانه های استان مرکزی با اشاره به اینکه در حال حاضر این استان با ۷۸ کتابخانه عمومی و ۳۱ هزار و ۶۶۳ مترمربع فضای زیربنایی رتبه ۱۳ را در کشور دارا است بیان کرد: سرانه فضای مطالعه در استان مرکزی دو متر و ۲۴ صدم مترمربع برای هر ۱۰۰ نفر و این میزان در کشور یک متر و ۷۸ صدم مترمربع است.
وی اضافه کرد: در شهرستان های اراک، ساوه، زرندیه و خمین جایگاه مطلوبی در بخش کتاب و کتابخوانی دیده نمی شود و برای توسعه فضاهای زیربنایی در هریک از شهرهای اراک و ساوه به طور جداگانه دو میلیارد تومان و هریک از شهرهای خمین و زرندیه ۳۰۰ میلیون تومان اعتبار برای رسیدن به میانگین استانی نیاز است.
سی روستای استان از داشتن کتابخانه بی بهره اند
مطیعی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به عدم وجود کتابخانه در 30 روستای استان مرکزی بیان کرد: با تامین دو واحد سیار کتابخانه تا زمان تامین اعتبار و ایجاد فضای مناسب کتابخانه، روستاهای مذکور در طول هفته از این نعمت برخوردار می شوند.
مدیرکل کتابخانه های استان مرکزی نیز از اجرای طرحی با عنوان اهدا کتاب انفاق فرهنگی در استان مرکزی خبر داد و گفت: این طرح در هفته دولت آغاز شده و تا کنون بیش از 12 هزار جلد کتاب به کتابخانه ها اهدا شده است.
وی با اشاره به اهمیت فرهنگ مطالعه و ترویج فرهنگ اهدا کتاب در جامعه بیان کرد: این امر راهی برای دسترسی آسان همه افراد به کتاب و مطالعه است.
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه امسال فضای استان نسبت به سالهای گذشته در ارتباط با کتاب و کتابخوانی فضای فرهنگی تری بوده است، بیان کرد: ارایه راهکارها و همکاری مقامات استانی موجب ایجاد این فضا در استان شده است.
کتابخانه مرکزی از نیازهای استان است
مدیر کل نهاد کتابخانه های استان مرکزی با اشاره به آغاز عملیات اجرای ساخت کتابخانه مرکزی گفت: احداث کتابخانه مرکزی فعالیتی ارزشمند در سطح کشور است که از ابتدای نیمه دوم سال جاری با زیربنای 18 هزار و 500 متر آغاز شده شده و تا کنون 6 درصد پیشرفت داشته است.
وی با بیان اینکه این کتابخانه در هفت طبقه احداث می شود، بیان کرد: این کتابخانه بزرگترین کتابخانه مرکزی نهاد کتابخانه های کشور محسوب می شود.
این مقام مسئول با اشاره به وضعیت کتابخانه های استان بیان کرد: در استان مرکزی هفت کتابخانه نیمه تمام چون کتابخانه مرکزی استان در اراک، کتابخانه مرکزی ساوه و کتابخانه های سایر شهرستان ها وجود دارد، که برای تکمیل این پروژه های عمرانی ۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی ادامه داد: وضعیت مطلوب فضاهای کتابخانه ای استان در افق ۱۴۰۴ باید به هشت متر مربع برسد، که ۸۱ هزار و ۸۴۴ متر مربع ظرف ۱۰ سال آینده باید در استان فضا ایجاد شود.
مطیعی با اشاره به اینکه با تکمیل پروژه های مذکور ۳۰ هزار و ۱۰۰ مترمربع از فضاهای مورد نیاز تامین و ۵۱ هزار و ۳۴۴ مترمربع فضای دیگر نیز برای رسیدن به سرانه مطلوب نیاز است، ادامه داد: ۳۰ روستا با جمعیت بالای هزار و ۵۰۰ نفر از فضای کتابخانه بی بهره هستند، و برای توسعه کتابخانه های روستایی مذکور نیازمند چهار میلیارد تومان اعتبار هستیم.
بیش از 3 هزار کتابخانه در کشور میزبان علاقمندان به مطالعه
مرتضی محمد زاده، سرپرست امور مجلس نهاد کتابخانه های عمومی کشور در مراسمی که به مناسبت گرامیداشت هفته کتاب در استان مرکزی برگزار شد، با اشاره به اینکه 3 هزار و 177 کتابخانه در کشور میزبان علاقمندان به مطالعه است، بیان کرد: روزانه 973 نفر در نقاط مختلف ایران اسلامی به عضویت کتابخانه های عمومی در می آیند.
وی با بیان اینکه سال گذشته تعداد کتابخانه های کشور سه هزار و یک باب بود، بیان کرد: این رقم امسال به سه هزار و 177 باب افزایش یافته است.
این مقام مسئول اضافه کرد: 52 درصد از کتابخانه های نهادی دارای خدمات اینترنتی هستند که تلاش می کنیم تا همه کتابخانه های کشور را به این خدمات تجهیز کنیم.
سرپرست امور مجلس نهاد کتابخانه های عمومی کشور با بیان اینکه 98 درصد از کتابداران کشور دارای تحصیلات عالیه هستند و بیش از 50 درصد از آنها دارای مدرک رشته مرتبط با کتابداری هستند، گفت: در سال جاری رشد 14 درصدی کتابدار و 13 درصدی اعضای کتابخانه های عمومی کشور را شاهد بوده ایم و در سال گذشته 70 میلیون نفر به کتابخانه ها مراجعه کرده اند.
محمد زاده با اشاره به اینکه به فرموده رهبر انقلاب کتابداران مرزبانان فرهنگی جامعه هستند، ادامه داد: هر کاری که در حوزه کتابخانه ها انجام می شود با رویکرد فرهنگی باشد.
سرپرست اداره کل امور مجلس نهاد کتابخانه های کشور در ادامه با بیان اینکه نهاد کتابخانه ها نهادی کاملا فرهنگی است، اظهار کرد: این نهاد با 6 هزار و 500 نفر پرسنل در کشور درراستای امر فرهنگ سازی و کتابخوانی فعالیت می کند.
لزوم گسترش فرهنگ مطالعه در جامعه
عباس رجایی، نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اهمیت فرهنگ کتاب و کتابخوانی و لزوم گسترش این فرهنگ در جامعه گفت: کتاب بهترین وسیله برای توانمند سازی فکری و فرهنگی افراد است.
وی با بیان اینکه استان مرکزی دارای پیشینه غنی فرهنگی است و از دیر باز مهد پرورش علما، دانشمندان، بزرگان و فرهیختگان بوده است بیان کرد: نسل جوان این دیار نیز باید با گذشته و فرهنگ غنی و پربار پدران خود آشنا شده و گام در این مسیر بگذارند.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه احیای تمدن اسلامی در جامعه ضروری است، بیان کرد: بزرگان دینی، علما و اندیشمدان تلاش های زیادی را در زمینه رشد و تعالی زندگی انسانی و ارزش های دینی انجام داده اند و کتابهای فراوانی نگاشته اند که ما باید بامطالعه کتاب و تحقیق و پژوهش این ارزش ها را احیا و در مسیر رشد و تعالی نظام اسلامی گام برداریم.
وی تفکر و اندیشه را ضامن موفقیت و سعادت دانست و خاطر نشان کرد: هر جا که فکر و اندیشه بوده موفق بوده ایم و اگر بخواهیم در حوزه اقتصادی نیز موفق باشیم باید ابتدا افکار و اندیشه ها را تعالی بخشیم تا در حوزه های دیگر نیز موفق باشیم.
وی بیان کرد: اگر می خواهیم در اقتصاد و سیاست در منطقه و جهان حرفی برای گفتن داشته باشیم باید در راستای احیای فرهنگ برنامه های کاربردی داشته باشیم و نهادینه کردن فرهنگ مطالعه می تواند یکی از برنامه های اصلی باشد.
وی ادامه داد: خوشبختانه با وجود اینترنت و فضاهای گسترده مجازی؛ کتاب جایگاه خود را از دست نداده که مسوولان فرهنگی باید برای حفظ و بقای این جایگاه برنامه های مدون داشته باشند.
مطالعه نقش جدی در زندگی انسان دارد
حجت الاسلام سید علی حسینی پور، مدیر حوزه های علمیه استان مرکزی و امام جمعه موقت اراک نیز با اشاره به اهمیت مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه گفت: کتابخوانی زمینه ساز ارتقای فرهنگ مردم و مطالعه مفید نقش موثری در زندگی اجتماعی انسان دارد.
وی با بیان اینکه کتاب باید در سبد کالای خانوارها قرار گیرد، بیان کرد: مسئولان باید در این زمینه تلاش کنند و والدین نیز با خرید کتاب فرزندان خود را به مطالعه و گرایش به کتاب تشویق کنند.
این مقام مسئول بر همکاری و هم فکری مسئولان، ناشران، فرهنگیان، مترجمان و نویسندگان تاکید کرد و گفت: برای افزایش جمعیت کتابخوان و بالابردن اشتیاق و علاقمندی مردم به خرید کتاب و یا امانت گرفتن کتاب از کتابخانه ها، لازم است مجریان و دست اندر کاران و مراکز توزیع و فروش کتاب با یکدیگر همکاری و تعامل داشته باشند تا بتوانند نقش خود را در ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه به خوبی انجام دهند.
امام جمعه موقت شهر اراک در ادامه با بیان اینکه نوشته های خوب سبب نورانیت، بصیرت افزایی و آگاهی بخشی هر چه بیشتر می شوند، ادامه داد: امروز نورانیت دنیا به خاطر نوشته ها خوب و حرف های خوب و ماندگار است بیان کرد: ظلمت ها و تاریکی های دنیا نیز به دلیل نوشته های بد و فرهنگ غلط است.
حجت الاسلام حسینی پور با اشاره به ارزش و اهمیت کتاب و کتابخوانی، اضافه کرد: اگر کسی بخواهد ارزش و اهمیت این موضوع را بداند باید ابتدا ارزش و اهمیت خلقت را بداند که خداوند متعال از خلقت انسان چه اهدافی داشته و ارزش کتاب و کتابخوانی را به نسبت آنچه در آن هدف است دریابد.
من کتاب خواندن را دوست دارم
یاسمن یساولی، دانش آموزان کلاس ششم ابتدایی، گفت: من عضو کتابخانه مدرسه و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هستم و علاقه زیادی به مطالعه و کتاب خواندن داریم.
وی با اشاره به اینکه هر هفته یک یا دو کتاب از کتابخانه به امانت می گیرد افزود: زمانی که مدرسه نمی روم بیشتر وقتم را به مطالعه می گذرانم و همیشه این یار مهربان را در کنار خود دارم.
این دانش آموز اراکی ادامه داد: کتاب خواندن سبب افزایش اطلاعات و آگاهی افراد می شود و این امر برایم یک عادت شده که روزانه مطالعه داشته باشم.
ما باید از کودکی با کتاب خواندن آشنا شویم
فاطمه قدیمی، دانش آموز کلاش ششم ابتدایی نیز در رابطه با ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه گفت: همه باید از دوران کودکی با کتابخوانی آشنا شوند تا این امر جزء برنامه های روزانه زندگیشان قرار گیرد.
این دانش آموز اراکی ادامه داد: دانش آموزان باید در کنار خواندن کتاب های درسی خود به مطالعه کتاب های دیگر نیز بپردازند تا دانش آنها افزایش یابد.
وی گفت: من علاقمند به مطالعه هستم و این علاقمندی از دوران کودکی و با کتابه های قصه ای که والدینم برای من تهیه می کردند در من به وجود آمده است.
استان مرکزی دارای 78 کتابخانه عمومی، 400 ایستگاه مطالعه در بیمارستان ها، درمانگاه ها، مساجد، ترمینال ها و نانوایی ها است.
پایان پیام/
نظر شما