احمد آقاقلیزاده، دبیر پنجمین سوگواره پوسترهای عاشورایی با بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت: سابقه هنری کشور ما در زمینه تصویرگری عاشورا بسیار دیرینه است. شکل سنتی این نوع تصویرگری در درون جامعه و به صورت مردمی رشد کرده و طی سال ها به شکوفایی رسیده است تا آن حد که بخشی از حافظه تصویری ما را تشکیل می دهد.
وی افزود: اما دانشگاهیان، تصویرگری عاشورا را برطبق سلیقه و روش مدرن تغییر دادند. نسل جدید هنرمندان، تصویرگری را شیوه گذشتگان را انتخاب نکرده و به استفاده از مدرنیته در بیان مفاهیم کهن گرایش دارند. این پدیده ها سبب آغاز نوعی دگرگونی در فضای تصاویر مذهبی و سنتی را فراهم کرده است.
این هنرمند اظهار کرد: تصاویر تولید شده در این سوگواره ها و برنامه های مشابه آن می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای آثار قبیح و ناشایست مورد استفاده در جامعه باشد. اما با وجود پیشنهادهای مکرر دبیرخانه این سوگواره مبنی بر در اختیار قرار دادن آثار بدون هیچ حق التالیفی به تکایا و مراکز مذهبی متاسفانه هیچ استقبالی از این آثار صورت نپذیرفته است.
وی با اشاره به عدم استقبال ریش سفیدان و سنت گرایان از این آثار گفت: می توان با ایجاد امکان بیشتر برای استقاده این تصاویر در فضاهای شهری به تعییر ذائقه تصویری مردم کمک کرد. البته تا امروز نیز فعالیت های ارزشمندی در این زمینه انجام شده است.
دبیر سوگواره پوستر های عاشورایی تاکید کرد: مشکل دیگر تغییر ناگهانی سنت ها به زبان مدرنیته است . اگر قرار باشد این تغییر تدام یابد، باز هم با همین مشکل مواجه خواهیم شد و باید منتظر عدم استقبال از سوی سنت گرایان باشیم. ضمن آنکه جوانان به عمق حقیقت و معنای درونی سنت سوگواری، عقاید و باورهای عامه و همچنین سیر تاریخی این رویداد دینی راه پیدا نکرده اند.
وی افزود: استادان دانشگاهی، نقش مهمی در دگرگونی فکری و تکنیکی آثار ارائه شده داشته و خواهند داشت. زیرا آنچه توسط هنرمندان جوان تولید می شود، از تراوشات ذهنی ایشان سرچشمه گرفته و حاصل تکنیک و اندیشه آنهاست. به همین منظور ایجاد جلسات بررسی و آسیب شناسی موضوعات هنری، سنتی، دینی و رابطه این مقولات با یکدیگر برای استادان دانشگاهی یکی از نیازهای مبرم جامعه هنری محسوب می شود. چرا که ضعف اندیشه این گروه منجر به تولید آثار ضعیف و بی محتوا خواهد شد.
وی با اشاره به عدم ایجاد تغییری خاص در روند آثار ارسالی به سوگواره گفت: از دوره دوم به بعد، تغییر خاصی در آثار مشاهده نمی شود. اوج این دگرگونی ها به همان دوره دوم باز می گردد. بعد از آن آثار ارسالی دچار روندی تکراری با تکیه بر مفاهیمی خاص و ساختاری مشابه شده اند.
آقاقلیزاده خاطر نشان کرد: البته این تکرار، عرف اکثر غریب به اتفاق جشنواره ها و برنامه های مشابه هنری در سراسر دنیاست که نوعی نگاه خاص را رواج می دهد و امری اجتناب ناپذیر است.
گفتنی است، نمایشگاه آثار برگزیده سوگواره پوستر عاشورایی از 28 آذر ماه به مدت دو هفته در خانه هنرمندان و نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما